Статии

„МАЛКИЯ ЧОВЕК“ НА ВАНЯ ГРИГОРОВА

В своето изказване след обявяването на окончателните резултати от изборите в София Ваня Григорова определи като най-важна стъпка в нейната предизборна кампания това, че е успяла да постави „малкия човек“ в центъра на дебатите. Доколко тази загриженост за „малкия човек“ отговаря на нейните истински приоритети и ценности, може да се тества едва тогава, когато тя е извън светлините на прожекторите. По силата на някакви случайни обстоятелства, аз влязох в ролята на такъв  тест. На 23 март, 2022 г. започнах диалог с нея на Фейсбук страницата на един мой колега. Тя беше в ролята на синдикалистка, която едва ли е очаквала, че след година и половина ще бъде номинирана за кмет на София, а аз бях за нея случаен и анонимен „малък човек“. След текста съм прикачил и копие от самия диалог.

Този случаен и тъкмо поради това, показателен диалог, дава основание за повдигането на  няколко емблематични въпроси, засягащи това, как Ваня Григорова би реагирала в ключови ситуации, пред които би я изправила нейната евентуална роля на кмет на София. Например, как би се отнесла към „малките хора“, изпречили се пред нейния път извън предизборния контекст и изобщо далече от медийното внимание? Как би се борила с корупцията, ако сигналите за нея идват от „малки хора“ , които с лекота могат да бъдат неутрализирани?  Как би реагирала на сигнали от един отделен „малък човек“ за нередности в управляваното от нея  кметство? И т. н.

Казаното опровергава основния акцент в кампанията на Григорова – това, че тя стои близо до обикновените хора и се грижи за техните проблеми. Изнесеният пример (за каквито свидетелстват и други хора) показват, че в нейната кампания „малкият човек“ се свежда до едно предизборно алиби в битката за власт. Истинският тест за отношението към обикновения човек е друг: реакцията в ситуация, при която интересите на обикновените хора могат да бъдат удовлетворени в ущърб или дори за сметка на интересите на самия управляващ. В изнесения случай, едно рутинно противопоставяне на нейното мнение от моя страна става автоматично основание да оспори моя достъп до публичната трибуна, без да влезе в каквато и да е размяна на аргументи.

Ако към това се прибави и фактът, че Григорова не се интересува от развитието на бизнеса и съответно от работните места и заплати, които това развитие може да осигури, изниква следният фундаментален въпрос: Каква добавена стойност към управлението на София може да донесе успехът на подобна кандидатура?!

„МАЛКИЯ ЧОВЕК“ НА ВАНЯ ГРИГОРОВА

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top