Коментари

Менажиране на глупостта

Най-злосторният грях на последните години управление е, че легитимира невежеството. Превърна го в приемливо, какво ти приемливо, в престижно го превърна. Щом председател на Народното събрание не знае коя е столицата на Китай, защо аз трябва да я знам? Но също така и: Може и да не знам коя е столицата на Китай, но какво ми пречи да направя партия и да стана председател на Народното събрание?

Невежеството е близнак на глупостта и страха. Масовата глупост е най-добрата почва за покорен страх, ако има кой да менажира глупавата аудитория с всяване на страх. Най-добрият инструмент за това е фалшива новина – няколко съчинени в нечия извратена глава изречения, а поражението е като от бомба.

Като казах извратена глава, да не си помислите, че само това е достатъчно, нужна е и известно майсторство, най-вече опит. А бойният опит на хибридния фронт показва, че с най-много осколки поразява фалшива новина, в която има нещо истинско. Нещо малко, незначително, дребничко, тъничка нишка с действителността, която да те оплете, ако се съмняваш или пък да те затрудни да опровергаеш. В този смисъл образцова беше вчерашната хибридка. Тя гласеше: „Докато Гешев ни залъгва, продадоха българския химн на Америка.“ От което следвало, че сега при всяко изпълнение на химна – на всяко място и при всеки случай, трябва да плащаме на Америка. Да оставим настрана факта, че никой на никого не може да продаде химна, той просто няма авторски права. Твое е само това, което можеш да продадеш, а химнът е едновременно на всички ни и ничий.

Само че някакъв човек получил съобщение от фейсбук, че не може да ползва в интернет химна, защото правата му се притежавали от някакви трима души. Дори нормални хора постнаха линка от един овчи сайт и призоваха господ да спасява България. После друг човек съобщи, че май не е точно така, защото обект на подобни права са също така химните на САЩ, Русия, Китай и още десетки държави. Някакви мискини се изхитрили да си присвоят правата и сега трябва да им се плаща. Ама то било станало още през 2004 година. Накрая се оказа, че тримата мискини са музиканти, направили свой аранжимент на химните на трийсетина държави и имат авторско право върху тези свои изпълнения по тези свои аранжименти – нормална практика. Само че като фалшивка новината стигна до поне пет пъти по-голяма аудитория в сравнение с истината за нея. И тук лъжата беше обиколила България, докато истината си завързваше обувките.

 

Менажиране на глупостта

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top