Коментари

Милиционерски уроци по смятане

В последния отчет на МВР за престъпността за осемте месеца на 2019 г. има две новини. Добрата е, че регистрираните престъпления са намалели за последната година с 12.1%. Лани по това време са били 70 978, сега са 62 404. Лошата новина е, че МВР е разкрило 25 820 от тях или под половината, по-точно 41.4%. Което е леко подобрение спрямо миналата година, когато са били разкрити 39.2% от регистрираните престъпления.

Но веднага трябва да се уточни, че  категорията регистрирани престъпления е много различна от категорията всички престъпления. Много граждани, станали обект на внимание от апашите, не си правят труда изобщо да се обаждат в полицията. Поради което коректните числа са доста различни от съобщените от МВР. Реалните престъпления срещу българските граждани са много повече от 62 404, а процентът на разкриваемост вероятно е значително по-малък от 41.4. Може да е 30, може да е и по-малко, никой не знае. При това положение и хвалбите на МВР за значително намалелите престъпления увисват във въздуха. Защото вероятно са намалели регистрираните престъпления, а не всички. Ако веднъж те оберат и полицаите не си мръднат пръста за откриването на разбойниците, на втория път (много хора ги повториха, а някои дори потретиха!) няма да викаш полиция. Така де, единствената „файда“ от тях е, че после три дена миеш синьото мастило, с което са ти наклепали къщата, за да дирят отпечатъци. Понеже крадците са толкова прости, та не са чували за ръкавици. Говоря и от личен опит, не само от странични наблюдения.

Според статистиката на МВР най-голям дял от престъпленията са кражби – 22 049. При тях разкриваемостта била едва 34.4%. Но „добрата новина“ тук е, че тази година кражбите били намалели с 14.9% спрямо лани. Намалели са регистрираните кражби. При такава разкриваемост, никак не е чудно и още да намалеят.  Полицията е успяла да помогне само на един от трима потърпевши. А при кражбите на автомобили на всеки 10-ти – МВР открива крадците на автомобили едва в 12.7% от случаите.

През 2018 г. министър Валентин Радев съобщи, че престъпността се e свила с 4%, а в същото време разкриваемостта се е увеличила с 6%. През 2017 г. регистрираните престъпления били близо 74 000, а през 2018 г. спаднали на 70 000.

Преди него, през 2015 г. министър Бъчварова отчете 24% спад в битовата престъпност и 12,5% увеличаване на разкриваемостта.

Преди нея Цветанов, не помня в числа, но помня, че направо беше натикал престъпността в миша дупка. И преди Цветанов, в епохата на „пияните министри“ (Петканов, Петков, Миков)… И още по-преди… Откакто се помня всеки министър води ефикасна борба с числата. Престъпленията намаляват, разкриваемостта се увеличава… Защото, както е рекъл народът, за молива баир няма. Докато в живота нанагорнища много.

Един ден седнах и събрах всички проценти, с които престъпността е падала през годините – при Петканов, при Румен Петков, при Миков, при Цецо, при Руми, при Радев. И излезе, че към момента престъпността у нас е минус 235%, а разкриваемостта е 693%. Вероятно някъде бъркам, няма как да е така. Но това показват числата.

Ако се питате дали тези резултати се дължат само на некадърност, не, не е само това. Доклад на прокуратурата за 2017 г. показа, че заради изтекла давност са прекратени 39 067 дела за престъпления. Мисля, без изобщо да съм изкушен от юридическите науки, че „изтекла давност“ е евфемизъм за това, че разследващите органи са си чоплили носа и не са си свършили работата. Основно по три причини: некадърност, мързел, корист. Да, и корист!

В началото на минали век американският писател Амброус Биърс дава следното определение на полицията: „Въоръжено формирование за закрила и съучастие“. Изобщо не бих се поколебал да кажа, че напълно съответства и за нашата полиция – и тя се занимава главно със закрила и съучастие. За да не стане грешка ще уточня, че и закрилата, и съучастието се отнасят за бандитите. Делото за закрилата на ограбените остава в ръцете на самите ограбени. Язък за милиардите, които даваме за издръжката на най-многобройната на глава от населението полиция в Европа. Между другото, в Европа гражданите отдавна са ги свалили от главите.

 

Милиционерски уроци по смятане

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top