Коментари

Много лоша опера

Нова велика каспичанска трагедия тресе фейсбук. Оперната прима Дарина Такова изразила желание да преподава в музикалното училище, където й казали, че трябва да се яви на конкурс. Световната певица е скандализирана и пише протест с висок емоционален градус на страничката си в социалната мрежа против унижението, като се самоунижава да обяснява коя е, къде е пяла и на кои географски дължини и ширини е призната. Културният министър Боил Банов също е възмутен и пише, че очаква оставката на директорката на музикалното училище в понеделник на бюрото си. Аудиторията е възхитена от бързата реакция на министъра, аплодира победата на таланта. Всичко това се случва в събота – ден, даден за отмора на главата и душата, а не за интернет уволнения и назначения.

Историята е възмутителна, защото всички участници в нея успяха да се изложат. Директорката – защото не е намерила начин да увери Дарина Такова, че ще бъде назначена без унизителното конкурсно пеене пред жури, вероятно съставено от хора, които стигат до глезените на Дарина Такова в музикално отношение. Изложи се и Дарина Такова като избухна и се заобяснява, че има право на специално отношение. Да не говорим колко се изложи министър Банов, като реши да уволнява директор за това, че спазва закона.

От цялата тази история на публиката ни стана ясно едно: в България е изключително трудно да се назначи свръхквалифициран човек. За свръхнеквалифицираните ние имаме начин. Да назначиш в СЕМ човек с диплома 3,80 по агродисциплина не е никакъв проблем – всичко преминава гладко и безпроблемно. Да назначиш секретарката на Валери Симеонов да отговаря за киберсигурността в страната, също е лесно. В рамките на два дни да върнеш прокурорските права на един несправил се с работата човек, после пак да му ги вземеш, защото ти е хрумнало да го направиш консул, макар той хабер да си няма от дипломация, също е супер лесно. Обаче да назначиш много квалифициран човек на преподавателска служба не е лесно. Навярно си е мислел министър Банов „абе, как се оправяме с неподходящите назначения, не може ли така и с подходящите?“ Ами как се оправяте – партийно се оправяте. Искате им оставки и решавате проблема. Точно това направи и министър Банов – поиска оставката на директорката на гимназията. Партийно реши да се справи.

А какво ще стане ако директорката не подаде оставка? Нищо няма да стане. Нищо не може да й направи министър Банов. Законът е на нейна страна. Ей такава една заклещена ситуация се получи – благоприятна за назначение на некадърни и невъзможна за назначение на кадърни. Напълно удовлетворяваща сегашното положение на нещата в България. Ами ако кадърните започват да се връщат от чужбините и да се кандидатират масово?!

 

Много лоша опера

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top