Коментари

Напред към Лувъра, пу-пу!

Да не чуе дяволът, за да разтури работата, но българската изложба в Лувъра най-сетне беше отменена! Източници от Светия синод на БПЦ, който в последния момент реши да не дава благословията си за експозицията на икони в зоната за ислямско изкуство, твърдят, че по този повод пред патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ ще бъде направен курбан. За да не му мине черна котка път, на курбанджиите е наредено да си вържат червени конци против уроки, а като почетен гост е поканен кметът на Нова Загора, който спечели четвърти мандат. През май 2015 г. Николай Грозев изсипа 50 кг захар по улиците и околностите на града, като се позова на препоръка за прогонване на лоша прокоба. „Четох, че навремето баба Ванга и някои други са казвали, че така, като се поръсят пътищата със захар, и тая зла поличба да изчезне“, разказа тогава кметът. „От такава гледна точка помолих домакинката на общината да купи 50 кг захар и всички пътища от Нова Загора към Твърдица, от Нова Загора към Русе, от Нова Загора към ТЕЦ2, към Раднево, към Стара Загора, към Сливен – всички ги поръсиха със захар. Ей така, поверие народно.“

Учени от БАН, които алармираха за предстоящото светотаство с изложбата (а тя, да повторим, чукайки на дърво и плюейки през ляво рамо, беше отменена!), вече леят куршуми културното министерство да намери друга тема на бъдещата ни експозиция. „Това е несериозно“, възрази обаче министър Боил Банов в телевизионно студио, поръсено с подсладена светена вода след участие на зам.-председателя на Народното събрание Валери Симеонов. Според Банов един ритуал с мълчанка (мълчана вода) бил напълно достатъчен, стига да изчакаме следващото пълнолуние и да сложим в легена защитен амулет. Тази година, издаде той, ще се представяме на Биеналето във Венеция именно с амулети, само че не от ИКЕА, защото там такива не предлагали. Живот и здраве, Банов щял да даде повече подробности, когато му баят за берекет – напоследък често му горяло лявото ухо, а носът го сърбял отвътре, което предвещавало раздори и свади.

Докато в ледените води на река Тунджи вчера се виеха празнични хора, премиерът Борисов пусна статус във Фейсбук: „Дано сме омилостивили Началника!“. За всеки случай, разказаха пред „Редута“ хора от неговата охрана, преди заседанието на правителството днес той щял да се завърти три пъти на пета. Дали това е така, ще видим, но всички знаем, че министър-председателят е дълбоко вярващ човек. Самият Борисов неведнъж е споделял, че става винаги с десния крак напред, а в понеделник не се бръсне, не си реже ноктите и не дава пари на заем.

В тази православна атмосфера единственият недоволен е председателят на парламентарната комисия по култура Вежди Рашидов, който още през 2012 г. е уговарял експозицията в Лувъра. Той бил чут да казва в кулоарите: „То това ви е нацията на 1300 години, да ви е.а циганската нация!“. От пресцентъра на Народното събрание обаче уточниха, че това са стари негови думи от 2013 г. по повод съвсем различно културно събитие. След като не стана академик на БАН, явявайки се сред „изтъкнатите дейци на културата и изкуството, чиито постижения са с безспорно национално и международно значение; с активни публични изяви, свързани с изкуството, културата и духовното развитие на нацията“, той просто бил изнервен, обяви още пресцентърът на НС.

Разбира се, най-големите тържества за отмяната на изложбата се очакват в Сопот, където инициативният комитет по изгарянето на превода на „Под игото“ готви рецитал. По сокаците на градчето ще мине черешовото топче, а на площада ще се четат откъси от романа на автентичния за онова време език. „Пийте бре, маскари!“, щял да призове завалията, извинете!, кметът, подвиквайки на множеството: „Евала, машалла, аферим!“.

Всяко зло за добро, както се казва, защото следващата ни изложба в Лувъра най-сетне може да представи изконни български обичаи. В трудовете на етнографа Димитър Маринов са описани десетки такива, но поради липса на място ще цитирам само един:

Мишинден, 27 октомври. Много рано сутринта, още преди изгрева на слънцето, трябва да стане най-старата жена в къщата, да вземе от обора говно и да тръгне да маже с него по всичките стени. „След нея върви по-млада жена и я пита: „Какво мажеш, мамо?“. „Мажа на мишките очите“ – отговаря другата на всякое питанье. След като се свърши тоя обред, двете жени си омиват ръцете и… вече празникът почнал.“

Въпросът ще даде ли този път благословията си БПЦ засега остава висящ, но по-важното е, пу-пу, да сме живи и здрави!

Напред към Лувъра, пу-пу!

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top