Коментари

Нашата тоалетна

Преди време колективно се ядосахме на един чех, който представи страната ни като инсталация на тоалетна, от онези ориенталските, „стъпка – дупка“. Много се нервирахме, защото на всичкото отгоре ни „излагаше пред чужденците“ в сърцето на Европа, Брюксел. Това беше във времената, когато ние самите не го правехме още достатъчно добре, но и те отминаха. Вече сме напълно способни да си го правим сами, достатъчно често успяваме. Както и да е, малцина тогава обърнаха внимание, че човекът просто това бе запомнил като най-странно от посещенията си в страната през онези соц години, когато наистина на повечето места тоалетните изглеждаха така. Както и да е. Тези дни обаче нашата преливаща от абсурди реалност сама роди един подобен знаков образ, който още по-цялостно я отразява и обобщава. Става въпрос за уж ремонтираната тоалетна в едно варненско училище, поставена като фон на този текст. За нея поне не можем да обвиним абсолютно никой извън нашата територия, култура или социална реалност. Тя си е изцяло местен продукт.

Случката е отблъскваща на няколко ниво, повечето, за съжаление, достатъчно познати за всички ни. Всеки, който има деца на училищна възраст е запознат с проблемът, който аз за себе си наричам „тоалетен терор“. Една от моите точки на пречупване във вярата в клишето за това „колко обичаме децата в тази държава“ се случи преди години именно в това отношение. Никаква родителска активност не успя да промени хигиенните практики и много от децата в училището години наред заобикаляха тоалетните и получиха блиц урок по публична (не)хигиена. Може би от тази гледна точка не е особена изненада, че някой се чувства ОК да направи такива тоалетна за децата (става въпрос за тази на снимката), както и че най-различни други хора по институции са ОК да приемат тази подигравка и да я одобрят. В крайна сметка, това няма да е някаква новина, дори напротив някой може да каже, че надграждането на „стъпка – дупка“ по този начин си е сериозен цивилизационен скок. В нашето конкретно училище темата за тоалетните беше „затапвана“ от другите родители с аргументи от типа „трай си бе, пак добре че има къде да учат…..“.

Еднакво отвратително е, че в едно общество, в което „толкова обичаме децата“ толкова хора и институции нямат проблем да крадат директно от инвестициите в тяхното бъдеще. Разбира се, и тук няма особено новина в случката. През годините какви ли не неща се чуха, кражби от детските закуски, от ремонти, схеми с учебници, наистина какво ли не. Затова и надали този пореден случай е в състояние да ни каже нещо ново. Но поне трябва да ни послужи като повод да престанем с глупавите самозалъгвания, че децата ни са обект на някакъв невиждан национален консенсус и споделена ценност, която е по-важна от всички останали. Защото всички знаем колко обичаме да се пъчим с тези глупави приказки, за децата, за културната ни отлика от „студените западняци“ и прочее щуротии. Такъв консенсус в България не съществува и миризливите тоалетни, откраднатите закуски и подигравателните ремонти са предостатъчни аргументи за това.

Вече не прави и особено впечатление, че с европейски фондове се злоупотребява по този начин. Това също не е новина, от измислените къщички за туризъм, през чешмички, през пътища, през откраднатите ябълки и банани за закуска в училищата, сега вече и през тоалетни. Скоро с пари от ЕС ще си купуваме линейки за „Бърза помощ“, моля се поне там да не прекалят с кражбата. Постепенно обаче започва да изплува и вероятността накрая да хвърлим в тоалетната и самото членство в ЕС. Защото за какво ни е то всъщност? Нали вече виждаме само бежанци, гейове, пари, които местните феодали директно си слагат в джоба, при това все по-нагло. Виждаме само лошите западни транспортни фирми, които искат да накарат нашите шофьори да работят като хора с някакви нормални права и условия, виждаме разни хора, които започнаха да питат – „ама, верно, за какво ни е този европейски пазар“?! Ако пък направим това безумие, тогава вече наистина тоалетната може с пълно основание да бъде коронясана като наш национален символ

Нашата тоалетна

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев dr.tonyfilipov (at) abv.bg 0885 233 691
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top