Статии

На днешния ден преди 10 години

15 май

След продължително мълчание победителят се обади: „Ако президентът даде мандат на ГЕРБ, ще предложа правителство на малцинството, аз съм длъжен да им предложа на тези над 1 млн. души, които са гласували за нас, кабинет. Както винаги този кабинет ще е експертен“. И допълни: „Аз съм от всички, които са били премиери, най-големият експерт“.

Възможно е. Само ни смущава условната форма, това „ако президентът“. Защото доколкото си спомняме, президентът е длъжен по конституция да възложи първо но ГЕРБ да състави кабинет.

-Упрекват ви, че не познавате добре конституцията…

– Да, не я познавам конституцията добре и… Ще намеря време да се запозная по-добре, за тяхно успокоение. (11.10.2003, НТВ, „На четири очи“)

Явно не е намерил…

Пък оня ден, по време на срещата си с животновъдите, които обобщено нарича свиневъди, бившият премиер им обещал, че независимо дали ще е на власт, или в опозиция, ще им помага. Запознал ги с управленските си намерения за сектора, говорили специално и за разширяване на арабските пазари. Особено се зарадвали свиневъдите, които го обявили отново за свой кръстник.

В първия момент си помислих, че трябва да си много прост, за да обещаваш арабски пазари на свиневъдите. Но после се сетих, че в Египет например има 6-8 млн. копти. Та това е още една България, която може да си позволи да яде свинско, за разлика от нас, дето все по-рядко си го позволяваме. Ами ако и Борисов е запознат? Няма откъде, но все пак… Компактни християнски общности има в Ливан, Кувейт, Катар, Бахрейн, Оман, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства… Що да не им караме по малко свинско?!

Тия християнски общности по-точно ги имаше. Но все повече ги няма. В книгата си „Отново разпнат: разобличаване на новата война на исляма против християните“ Раймонд Ибрахим съобщава за някои тревожни процеси, предизвикани от „демократизацията“ и „арабската пролет“. В Северна Африка, след подкрепената от САЩ и ЕС „арабска пролет“, били останали не повече от 1% (един!) процент християни. В момента подкрепяните от Запада бунтовници в Сирия масово прогонвали и избивали християнското население. В Ирак християните през 2003 г. са били над 1 млн., сега са 400 хил. В Египет „арабската пролет“ принудила много копти да напуснат родината си. Една от най-старите християнски общности в света – тази в Синай, е прогонена от местата, които обитава от над 1500 години…

Изобщо при дивите народи демократизацията е опасен и непредвидим процес. Казвам го с известна доза национална саморефлексия…

Отплеснах се.

Опитваме се да си отговорим на въпроса защо младият, образован и заможен българин е гласувал за така всестранно необразован индивид. В психологията има понятие „когнитивен дисонанс“. Това е състояние, при което в съзнанието на индивида се получава сблъсък между неговите знания, убеждение, нагласи и новопостъпила от околната среда информация, която им противоречи. Ще го обясня съвсем простичко. Теорията за когнитивния дисонанс е изградена върху допускането, че човек е мотивиран да поддържа съгласуваност, или консонанс, между двойки релевантни когниции, като понятието „когниция“ се отнася до всяко познание или убеждение за себе си, за поведението или средата. Когнициите X и Y се считат за дисонантни „ако не-X следва Y“. Надявам се да разбрахте. По-просто не може да се обясни.

Шегувам се, бе! Как да не може?! Лорд Халифакс казва: „Невежеството кара повечето хора да постъпят в някоя партия, а срамът не им позволява да я напуснат“. Точно тоя срам е подсъзнателната същност на когнитивния дисонанс. Човек си избира някоя партия и оттам нататък търси и приема само доводи, подкрепящи избора. Демек си самодоказва, че не е тъпанар и не се е минал. И ти му разправяй, че некой си е мутра, той остава глух. Защото иначе трябва да си признае, че е сбъркал, а както е известно, българинът почти никога не бърка…

Повод за една друга хипотеза ми дава Едвин Сугарев. Гледах го вчера по телевизора и си помислих, че може би доста антикомунисти са гласували за ГЕРБ, защото не желаят БСП да управлява… Според нас е доста глупаво да бъркаш антикомунизма с Борисов. На неговата кратуна са ѝ нужни поне 5 г. системно образование и 10 г. социализация в нормална демократична среда, за да могат да ѝ се избият сърповете и чуковете. Но проблемът е, че може би и на една голяма част от избирателите им трябва толкова, ако не и повече.

 

Съдържанието е част от книга 7 „Из делниците на един луд“. Ако още не сте я поръчали, не чакайте. Изпратете имейл на  dr.tonyfilipov@abv.bg със следната информация: 1.Име и фамилия; 2.Телефон за връзка; 3.Офис на Еконт, който ви е най-удобен. Цената на книгата е 20лв.+цената на доставката.

На днешния ден преди 10 години

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top