Коментари

На 100 крака 50 зъба.

Оня ден председателят на Българския зъболекарски съюз (БЗС) д-р Николай Шарков разкри потресаваща картина на състоянието на зъбите и устната хигиена на българите. Пак я разкри. Едва 30% от българите си миели зъбите. Официалната статистика показвала, че 18-годишните младежи у нас имат средно по 6 кариеса и 1 изваден постоянен зъб. А във възрастовата група от 35 до 44 години броят на липсващите зъби нараствал до 6!

“Само около 30% от българите купуват често четки за зъби и горе-долу толкова купуват зъбни пасти. Ето това се опитваме да променим. Не си мият зъбите. Освен това – четките трябва да се сменят на 3 месеца…“

Докторе, смени плочата вече, бе! От 2008 г. все едни и същи ги разправяш. 8 май 2008 г.: „Шефът на българските дентисти Николай Шарков съобщил на ведомствен конгрес, че само един на трима българи си мие зъбите редовно.. .“

И знаете ли що ги разправя тия работи? В услуга на фармацевтичните компании. За тях, да има едно хубаво, всеки ден да купуваме нова четка.

През 2008 г., малко преди д-р Шарков да каже горните думи,  един представител на голяма фармацевтична компания у нас извади данни, които зъболекарите и до днес повтарят като папагали. А именно, че само 33% от домакинствата ползвали четка за зъби, а 39% ползвали паста. От което излиза, че едни 6% си църкат пастата на пръста или на някакво самоделно устройство! Българските домакинства, разправяше представителят, масово ползват обща четка за зъби. И не по финансови причини, а поради ниска здравна култура.

Не отричам, че и това го има сред българското народонаселение. Даже познавам едни от Пазарджик, писал съм ви за тях, дето четиримата ползват една четка, отделно в неделя домакинята търка с нея фугите на банята. Честно, не ви лъжа. Но основните причини да не се харчат четките са други. Първо, в повечето семейства по един само има зъби. А като ти опадат зъбите, си продаваш четката, не си купуваш нова, не ли?! И, второ, някои от нас си имат хубави четки за зъби от преди демокрацията, когато ги правеха от свинска четина. И как да я хвърлиш и да купиш някой изкуствен боклук. Аз имам една от 1972 г. И войниклъка ми изкара, и следването. И що блажна боя съм свалил с нея…

Та викам, че и по пет четки за зъби да имаме, на фармацевтичните компании все им се струва малко. Ако може и на ескимос четка за зъби да продадат. Нали знаете, че ескимосите не хващат кариес? Също и хората от племето хунзу в Памир. Подозирам, че и нашите цигани не хващат кариес. Във всеки случай циганин да ходи на зъболекар не съм видял. И мисля, че те ни влошават статистиката на закупените четки и пасти.

Но и дентистите не са прави. Първата модерна четка за зъби е направена от англичанина Уилям Адис през 1770 година. От тогава са минали едва 250 години. Не е реалистично да се очаква, че за такъв кратък срок четката за зъби ще навлезе широко в средите на нашето пестеливо и консервативно население.

Дайте му време, бе, господа!

Въпреки стабилността и икономическият растеж, който правителството на Бойко Борисов ни осигурява вече 10 години, положението със зъбите се влошава. Полани от БЗС отчетоха, че хората между 35 и 45 г. имали средно по 17 болни зъба! При възрастните над 60 г. данните били направо отчайващи.  Половината от всички 2 млн. били без зъби. От тях 20% били без горни зъби, 17% без долни, а 13% и без горни, и без долни. На 100 крака се падат 50 зъба. Може да се види на всяка опашка за пенсии…

Средно по 17 болни зъба! Чак не ми се вярва. През 2003 г. съм си записал, че най-много кариеси имали в Перник – по 14! Ако в страната са станали средно по 17, в Перник трябва да са станали по 34!

През 2013 г. Бареков обеща, че като дойде на власт, ще оправи предните зъби на всички пенсии. Просто момче! Пълна глупост е да се почва от предните зъби! Те са за отхапване и са важни за политиците и другите хищници. А пенсиите имат нужда от кътници. Гълтането на цели парчета карловска луканка и филе „Елена” уврежда цялата храносмилателна система и става причина за много заболявания. Точно това са имали предвид Илф и Петров, когато са написали: „Като дъвчеш внимателно храната, ти помагаш на обществото!”

Държавата би могла да се бръкне и да даде пари за оправяне на кътниците на пенсиите. Например можеше вместо за саниране, да се даде милиард за зъби. Въпросът е дали трябва. И дали от едно такова действие може да произтече нещо добро за икономиката на страната. Един пенсионер с реновирано чене ще се върне към старите си месоядни навици, които, естествено, не могат да бъдат задоволени с наличните финансови ресурси. И ще стане така, че ще им се оправят зъбите, а те ще поискат увеличение на пенсиите и после още, и още… Па пастърмица, па луканчица… И ще стане лев да се хванеш, пет да се пуснеш…

И като стана дума за ГЕРБ, та да ви кажа действителен случай с един Гамишев от Гоце Делчев, който беше местен лидер на партията на Борисов. Като по-млад играел в местния „Пирин”. На едно турне колегите му го излъгали да си измие зъбите с крем „Каро”… Той дотогава не знаел нито че се мият, нито пък с какво. И станало – пениш се, не пениш се… Обаче това, че не си е миел зъбите, не му попречило да подхване успешен строителен бизнес. И да стане местен шеф на партията. Е, през 2018 г. се срути, защото се разкри, че е продал своя фирма с близо 200 хил. лв. задължения към държавата на малоимотно лице от Ловеч. И се наложи да подаде оставка като депутат и лидер на ГЕРБ в Гоцето. Но това е друга история.

Та искам да кажа, че миенето на зъбите няма нищо общо с личния успех, а от там и с икономическия просперитет на нацията. В СУ всичките ми колеги си миеха зъбите по три пъти на ден. Ядяха по два пъти, а си миеха зъбите по три пъти! И какво?! Скъсани като Самарското знаме!

А колкото до развалените зъби, те могат да се дължат и на съвсем друго нещо. Според един руски учен развалените зъби издавали онаниста. Не твърдя, че е така. Само го споменавам като възможност. Пък всеки да си съпостави едното с другото и да си прецени. И малко да се вземе в ръце. Пардон, исках да кажа, да се пусне…

 

 

На 100 крака 50 зъба.

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top