Статии

Не тро́нь говно́, а то воня́ть бу́дет!*

Действителен случай. Питали една мутра как си е купила мерцедес. Продадох си, вика, аудито. А аудито как купи? Продадох си форда. А за форда пари откъде? Продадох си ладата. А ладата? А, не, ладата вече си я излежах!

През  2019 г. репортери на “Свободна Европа”, съвместно с експерти на „Антикорупционен фонд“, разкриха, че Цветан Цветанов се е сдобил с луксозен апартамент, като прехвърлил на продавача два от своите стари апартаменти. По тази схема квадратният метър му легнал по 627 евро. В кооперация, в която цените започват от 2600 евро квадрата. Демек, четири пъти по-евтино. Да уточним за… историята, няма за кой друг, че става дума за огромен луксозен мезонет със собствен асансьор, не просто за апартамент!

Специализираната прокуратура образувала предварителна проверка, в рамките на която възложила контролна проверка на НАП, и накрая излезе с постановление, че няма да образува досъдебно производство.

Нещо повече. Прокуратурата предрешава намесата и на посестримите си: „Данните по преписката не предполагат ангажиране компетентността и на друга прокуратура.“

Явно презкуратурата е пропуснала да забележи съмнителното съвпадение, че още в деня, в който Цветанов заменя старите апартаменти, те cтaват coбcтвeнocт нa бивш нeгoв пoдчинeн – ІТ cпeциaлиcт ĸъм пapтия ГEPБ, както и сериозните съмнения за търговия с влияние от страна на Цветанов по повод разрешителното за строеж на сградата “Златен век”  на “Артекс” в столичния квартал “Лозенец”, чието строителство след скандала беше спряно.

Да споменем, пак само за историята, името на прокурорката, подписала постановлението –  Валентина Маджарова, зам.- ръководител на Специализираната прокуратура.

Всъщност, не мога да не отбележа, че въпросното прокурорско постановление е написано в стил, който може смело да съперничи на най-добрите образци на словесното наследство, оставено ни от Цветанов. Ето пример: „По преписката не са събрани данни (…), които да сочат за извършени корупционни и други престъпления от страна на Цветан Цветанов, в качеството му на лице, заемащо висша публична длъжност. (И тук сега внимавайте!Бел. Т.Ф.) Това от своя страна не позволява излагане на аргументи, обосноваващи липсата на достатъчно данни за наличие на обективните и субективни белези по конкретни престъпни състави.“

Ами щом не позволява, значи има достатъчно данни? Или аз не разбирам?!

Ако не беше абсурдно, бих си помислил, че това кривогледо съждение е дело на господин министър Кирилов.

Но, започвайки с горния виц, исках всъщност да напомня нещо друго:

„Из делниците…“, „Есента на 2010 г : „Цецко, дето цял живот е работил като милиционер, а и жена му също, купил 6 апартамента (с два гаража) в столицата, имал и триетажна къща в с. Шума, гори и поляна… И 124 бона спестени имал!… Шефът на НАП Стефанов съобщава, че драма с парите нямало – Цецко просто бил спечелил 130 хил. лева от консултантски услуги по хармонизиране на българското и европейското законодателство. “Мисля, напъва се Стефанов, че господин Цветанов има достатъчно капацитет да прави тези услуги.”

Капацитет? И къде го е отгледал тоя капацитет? В спортното училище? Като шофьор? Като физкултурник? Като момчето, което разнася папките? („Цецо съм го взел като човек, дето носеше папките…”)

“От 2000 до 2009 г. семейството на Цветанов е получило общо 385 000 лв., платило е 64 000 данъци и са останали 320 000 лв.”, обяснява Стефанов.

През това време семейство Цветанови е вечеряло шума, която Цецко е брал, докато си е почивал от консултациите, допълва д-р Филипов.

Да, да… Обаче. През този период  Цветанов е бил 28 пъти в „частна командировка”, каквото и да означава това. И се е включил 6 пъти като екскурзиант в организирани групи, с които е посетил Гърция (3 пъти), Австрия, Италия и Обединени Арабски емирства…

Да напомня също, че през март 2009 г. Цветанов обясни, че ГЕРБ ще финансират предстоящите през есента парламентарни избори, на които партията се явяваше за сефте, като теглят кредит, срещу ипотека на апартаментчето на Цецо и къщата на Бойко. Еднинкото апартаментче, другите бяха още  в нелегалност.

Да, обаче и тука не! Проверка на „Стандарт“ от 28 октомври 2009 г. показа, че Борисов няма кредити, а Цветанов е теглил кредит от 59 хил. евро или 115 394 лв. за 30 год., за да си купи апартамент. И наистина в края на 2008 г. е купил, и то два, в кв. „Изток“, с обща квадратура 228 кв.м. Е, не за 59 хил. евро, разбира се, но пак на голяма далавера – 250 000 лева.

Какво е станало с този кредит е трудно да се каже. В малкото декларации до Сметната палата, които Цветанов е благоволил да попълни, той никъде не присъства. Но пък през 2016 година Цветанов е направил два влога по 10 хил. лв. на двете си дъщери – „от заплата“…
„Из делниците…“: „Тази история още доста ще мирише. Те затова руснаците имат израз: Не тро́нь говно́, а то воня́ть бу́дет!

Будет, будет… Пуст всегда будет…“

Ако не се появи ново говно, което да го надмирише…

Лани „Бивол“ писа, че проверка на КОНПИ срещу Цветан Цветанов за шестте апартамента, приключила през 2015 г. със заключението, че има несъответствие в имуществото му от 119 000 лв., но е била прекратена, защото сумата не надвишава прага за конфискация от 250 000 лв.

Обаче анализът, който „Биволъ“ направили на документите, предоставени им от ГД “БОЕЦ”, показал, че в КОНПИ са приложили различни счетоводни еквилибристики, за да сведат несъответствието само до 119 000 лв. Реалната сума на имуществото, за която Цветанови не могат да докажат доходи, била над 500 000 лв. Освен това в доклада имало данни от проверка на НАП, констатирала укриване на данъци в особено големи размери, за което обаче Цветанов не бил обвинен.

Та с цялата тази увертюра исках да кажа, че в аферата „Апартаментгейт“, развихрила се през 2019 г., и Цветанов, и прокуратурата, и КПКОНПИ (които не сметнаха за необходимо изобщо да споменат случая в годишния си доклад!!!) се държат така, сякаш Цветанов вече се е издължил към Наказателния кодекс за предишните си покупки и сега почва на чисто.

Спомням си едно изследване на НЦИОМ от 2013 г., според което 40,8% от младите българи (между 15 и 35 г.) смятат, че през последните 23 г. са забогатели главно мафиотите, мутрите, престъпниците. 36,5% са на мнение, че са забогатели най-вече политиците. И само 9,9% отговорили, че са забогатели инициативните и кадърните.

Дали реалната картина е такава или различна има малко значение. Защото това, в което вярват тези млади хора, ще определи поведението им в бъдеще. В случая по-важното е възприятието на корупцията, отколкото реалната корупция. И това е добре, защото реалната е толкова голяма, че едва ли дори и ние ще можем да я възприемем.

Таш…, г-жа Иванова! Мъжът ми тръгнал по курви, случайно да е у вас?!

През същата 2013 г. социолозите Сънчо Стойчев, Андрей Лайчев и Кольо Медианата съобщиха, че рейтингът на ГЕРБ, па и този на лидера, се сриват. Цветанов коментира: “Нека имаме предвид, че социолозите Стойчев и Райчев са хора, които се възползваха от годините на прехода. Това са хора, които станаха доста заможни и богати в годините на прехода, а това не става случайно.”

Да, не е случайно. Един апартамент може да е случайно, преко силите на фантазията два. Но шест апартамента случайно, айде няма как…

Снимка: Чавдар Николов, “Терминално”

Дали да го нарека реализъм, самоувереност или наглост, но Цецерон заяви на 29 март 2019 г. в “Панорама“ по повод „Апартаментгейт“: „He ce чyвcтвaм нaĸaзaн, зaщoтo нямa ĸoй дa мe нaĸaжe.“ Което малко ядоса Борисов: “Как може да каже такова нещо, че няма кой да го накаже. Може да го накаже Господ, могат да го накажат хората, мога да го накажа и аз.“

И го наказа. Цецерон се прости с поста зам.-председател на ГЕРБ, а също и този на шеф на ПГ на партията.

Покрай Цецерон си отиде мърцина и Цецка Цачева, ей така, за един апартамент… Едно заводче да беше гушнала, един ВЕЦ да беше направила… Да я запомним поне като Вецка Цачева, а не с прозаичното Тетка! То пък толкова да немаш фантазия…

В момента Цветанов ръководи основания от него мозъчен тръст „Евро-атлантически център за сигурност“.

Цветанов и мозъчен тръст?!

За Цецерон всички комплиментарни епитети от рода на „градинска лейка“, „водосточна тръба“, „интелект на учител по аеробика“ и т.н. могат да се употребят, без да бъдат сметнати за преувеличение. И този човек тръгнал да прави партия! Кръстосва страната като Матей Миткалото, но след него остават само конференции.

В интервю от началото на март заяви: “Много хора желаят да се направи нов политически проект”.

Дали историята няма да ни се изплези за пореден път? Пъдарят смени царя, а той на свой ред да бъде сменен от слугата, дето разнасяше папките…

Мисля, че не. Многото хора са просовидения на гладна кокошка…

Добро име, чест, достойнство, на какво отгоре ще прави партия и ще се бори да ни управлява? Цветанов премиер?! Това е удар под интелекта дори на онези двайсет и няколко процента, които традиционно избират Борисов.

Понеже споменах достойнството.

На 27 февруари 2017 г., Сирни заговезни, в медиите се появиха снимки как кметът на Сандански (не на Симитли!) Кирил Котев целува ръка на Борисов. Някои твърдяха, че Борисов сам си тикал ръката да целуват. Но това не е вярно. Защото видях как Цецерон се хвърли като котка на суджук и целува с огромно желание, като абстинентен, напълно доброволно. И точно тогава посъветвахме Борисов да си ушие един костюм с четири ръкава, като мантията на Сюлейман Великолепни. Два нормални и два за целуване.

Нашата обществена задача като демократични хора е да съумеем да свалим някак тази паплач от властта. Да, знам, че ще трябва да изгазим известна тиня, да не дава Господ, и едно кратко управление на Нинова (те червените не управляват дълго!), но да започнем да си връщаме онази относително културно и прилично образовано управление, което имахме до идването на мутрите на власт! Ако не го направим, следващият ни премиер ще е Дивото Динко или нещо динкоподобно. Динко ни го обеща съвсем отговорно през 2017 г.: „Обещавам пред цяла България, че един ден ще стана министър-председател“.

И ще стане. Хем му е ред, хем му се пада.

И в тези ни задачи по никакъв начин не намира място една бъдеща партия на Цветан Цветанов.

……………………

 

*Не бутай Цветанов, защото ще замирише! – Превод Google

 

P.S. Сигурно не помните десетките цветанизми, на които сме се дивили през годините. Затова ще напомним някои от тях със съответния кратък коментар, който сме им направили навремето.

 

Цецерон по Дарик. Разправя за телефонните терористи: „В момента има определен бум на тези телефонни обаждания. Ние като система трябва да предприемем действия за абсолютно всички действия, които се предприемат в такава ситуация.”

Ако ходеше, така, както говори, щеше да е пълен инвалид.

 

Ние традиционно с държави като Ливан например сме имали добри добросъседски отношения от взаимен интерес.”

Добри добро-съседски! С Ливан?! Не е само Златка, не е…

 

По повод на изтеклите записи на разговори между съдийките Янева и Ченалова: „ Аз смятам, че във всеки един разговор, който провежда всеки един, независимо в каква институция работи или с какво се занимава, той винаги може да импровизира и да пресъздава определени разговори или определени мнения, които би могло да има в определен човек. Така че в тази посока молбата ми е тотално да бъда разграничен в този казус…”

Като го гледате Цецерон, нямате ли усещане за стенен часовник? В смисъл, че всеки момент ще се покаже кукувичката. Добре, де, може аз да съм извратен…

 

Цецерон рекъл в Сливен: „ГЕРБ наруши статуквото и направи промяна…Няма друга партия, която да има такъв реален политически живот…”

Излиза, че на другите партии политическият им живот или е нереален, или не е политически. Третата възможност е да не е живот, което ние не допускаме. Има много следи от физиологичната им дейност… Цецерон обаче се развива. Предния път, когато говореше по темата, каза: „От целия политически живот само в ГЕРБ има политически живот.” Което е доста по-крайно.

 

Шапки долу! Смирна! Говори Цетан Цветанов – Цецерон: „Нали разбирате, че това, което не е, това не е същото. В това всичко, което се случва, тези работи са, които са важни и не са това, което се твърди. Трябва да ви кажа, че в тази посока тези неща, които се казват, съвсем не са като тези, които съм казал. Така че мога да ви кажа, че това е същото, което съм казвал и досега…“

Този човек трябва да се сложи под медицински надзор и той да се вдигне само при условие, че обещае повече да не говори.

 

Цецерон рекъл: „Може би в Долна баня съм идвал над 20 пъти за последните години. И си спомням много добре как извървяхме този път с учредяването на ПП ГЕРБ… ние трябваше да противодействаме не на политическите си опоненти, а на популизма, който слагаха като говорене нашите политически опоненти…”

„Слагаха като говорене”?! Някои работи верно се слагат. И мани, че се слагат, ами не се изваждат навреме…

 

Питат го дали  пилотите протестират. Вика: „Тук искам да кажа, че говорим за тренировъчни полети. Вчерашното излизане на прессъобщение от прокуратурата показа, че няма умисъл в тези действия.“

„Вчерашното излизане на прессъобщение…“ Много яко, а?! А какво ще кажете за „няма умисъл“? Не ви ли прилича на „Параграф 22“? А Цветанов на вожда Бял Полуовес…

Биолозите твърдят, че в човешкия мозък има 80% вода. Само с 10% по-малко от краставицата. Но това е средно. В някои мозъци има по-малко, в други повече…

 

„Разбира се, че при всяко едно престъпление, още повече пък при терористичен акт, винаги има и някой, който подпомага тази дейност. Това са и част от мероприятията, които планираме, и задачите, които се изпълняват, за да може действително да стигнем до тази яснота, която всъщност ще ни доведе до всичко, което бихме могли да пресъздадем…”

Корифеят на словесния волунтаризъм! Това е такава употреба на речта, при която си мислиш, че думите означават това, което ти си мислиш.

И т.н. и т.н.

……………………

Не тро́нь говно́, а то воня́ть бу́дет!*

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top