Коментари

Обединена Европа – радостите и надеждите, за които си струва да живеем

Има лек, който ако бъде приет от мнозинството хора в много страни, като по чудо ще промени картината и само за няколко години ще направи Европа, или по-голямата част от нея, толкова свободна и щастлива, колкото е днес Швейцария. Какъв е този върховен лек? Да възстановим европейската тъкан, поне доколкото можем и да я подсигурим със структура, в която може да съществува в мир, сигурност и свобода.

Трябва да изградим един вид Съединени европейски щати. Само по този начин стотици милиони работници ще могат да си върнат простите радости и надежди, заради които си струва да живеем. Нужна е само решимостта на стотици милиони мъже и жени да постъпят правилно, а не погрешно и да спечелят като награда благословия, вместо проклятие.

Структурата на Съединените европейски щати ще бъде такава, че да направи материалната сила на отделната държава по-малко важна. Малките нации ще имат същата тежест, колкото големите и ще спечелят честта си като допринасят за общата кауза.

И защо да не може да има европейско обединение, което да създава по-широко чувство на патриотизъм и общо гражданство на разпръснатите народи на този могъщ континент? За да се постигне това е необходим акт на вяра, в който милиони семейства, говорещи много различни езици, да участват съзнателно.

За да бъде спасена Европа от безкрайно нещастие и окончателна гибел, трябва да бъде извършен този акт на вяра в европейското семейство, този акт на опрощение за всички престъпления и безумия от миналото.

Наистина ли единственият урок на историята е, че човечеството е неспособно да се поучи? Нека има справедливост, милосърдие и свобода.

Но трябва да ви предупредя, времето може да се окаже кратко. Ако ще правим Съединени европейски щати или както искате ги наречете, трябва да започнем веднага.

Нека Европа се възправи!

Из речта на Уинстън Чърчил в Цюрих, 19 септември 1946 г.

Сн. EC – Audiovisual Service

 

 

Обединена Европа – радостите и надеждите, за които си струва да живеем

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top