Статии

От един такова две нации

Политиците трябва да вземат важно за държавата ни решение. С дълбоко разбиране за сложността на проблемите, предлагаме да ги погледнем и с малко чувство за хумор. Текстът на Тони Филипов, д-р е публикуван във вестник Прас Прес през декември 2020 г.

Тони Филипов, д-р

Преди години се разговорих с едни старци от гоцеделчевските села. Докторът е македонски зет и като такъв се интересува от близката история на този край. По-далечната я пише в учебниците по историята на България. Та тези старци ми разправиха за един бай Миле, войвода от илинденското въстание. Този бай Миле имал двама сина. През мътните 1946-48 година, когато националният предател Георги Димитров (Гошо Тарабата), под диктата на Сталин, принуждавал българите в Пиринска Македония да се записват като македонци, единият син на бай Миле се записал. Другият обаче се записал българин. И седял бай Миле по цял ден в кръчмата и мислел. Как е възможно от един такова две нации да излязат?
Като заинтересовано лице (откъдето жената, от там и родата) докторът следеше изкъсо тази проблематика. И е стигнал до някои сериозни научни изводи за македонците. Ето някои от тях, представени в тезисна форма:

1. За разлика от другите нации, които са възникнали по естествен път, македонската нация е резултат от „кабинетно проучване”, както се изразяват някои изтъкнати политолози.

2. Ако перифразираме един графит, Македония – това е България извън себе си.

3. На този ебан полуостров всичко е история, само история и нищо друго! И големият проблем на македонците е точно в това, че всички си имаме история, а те имат само география… Засега. Щото докато си измислят историята, ще си загубят и географията. Албанците се плодят като зайците на Фибоначи. Албанският вече официално е втори език в републиката.

4. До скоро най-лесната университетска дисциплина беше “История на Македония”. По-малко за учене по тази дисциплина са имали само неандерталците, на които целият учебник по история бил 1 стр. (плочка по тяхному). Македонската история обхваща десетина години около Санде Македонски (щото тоя пич нали умрял рано), после от 976 до 997 г. СамОил и след това скачаш направо в XX-и век: 1903 г. – Кръстьо Мисирков създава книжовния македонски език, 1934 – Коминтернът измисля македонската нация и т.н.

5. Македонският език е пиджин (Pidgin Bulgarian), което си е български, със сръбски, албански и малко западни примеси.

6. Евреин е професия. Руснак и американец са мания. Българин е съдба. А македонец е диагноза.

7. Някой ми разправяше, че гърците искали БЮРМ да се прекръсти на Горна Македония, но македонците не се съгласили, защото името Горна Македония пазели за Луната. Но може и виц да беше…

8. Македонците, макар че са българи, са подли като гърци и нахални като сърби. Изобщо на този такован полуостров гените така са се каращисали, че всеки е взел всичко най-лошо от другите и е изгубил малкото добро, което е имал…

9. Действителен случай. Един нашенец си бил татуирал на оная работа името на гаджето си – Таня. Обаче цялото име се виждало само при възбуда, иначе само първата и последната буква – Т и Я. Веднъж отишъл в Скопие и там в една обществена тоалетна без да иска видял на съседния писоар да се облекчава един македонец. На неговия също пишело ТЯ. И нашият не се сдържал, попитал дали и неговото гадже не се казва Таня. Не, рекъл македонецът, на моя пише „The former jugoslav republic of Macedonia”. Е по такива дребни работи можеш да познаеш, че са истински българи. И ние сме същите фукари – от Искъро по-длибоко нема, от Витоша по-високо нема…

10. Интересни българи са македонците. От 2001 г. досега над 70 000 „антични“ македонци са получили българско гражданство. И още около 200 000 чакали на опашката. Българското гражданство им е нужно главно, за да могат да работят в ЕС. Защото Македония е рай. „Тамо жито као дренки, ябълки кат ненки и в реката кат вода, кат риба.“ Ама е малко трудно с прехраната…

От един такова две нации

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top