Коментари

Пандемия за устна хармоника

Тази история е много дребна, почти миниатюрна на фона на огромните числа, гигантската заплаха, мащабната епидемия и всички произтичащи от тях чувства, които ни тресат тези дни. Но тя се засели в мен с упоритостта, с която ги правят важните неща. Не съм сигурна с какво точно е важна, разчитам, че вие ще я разгадаете. Моята част от работата е просто да я споделя. Може би затова е дошла при мен, защото знае, че така може да стигне до много хора.

Историята е разказана от испанска телевизия. Там адът с всеки ден става по-голям, солидарността между хората също. Ръкопляскането от прозорците тръгна от там. Полицаите, патрулиращи по улицата, повдигат духа на затворените зад вратите испанци с флашмоб, това го видяхме в клипче. И сред цялата тази шарения от ужас, страх и стъписване пред случващото се един възрастен човек свири на устна хармоничка. Той е болен от Алцхаймер, забравил е всичко, освен някакви мелодии на хармоника. Застава на прозореца и свири. След малко настъпва часът, в който испанците започват да аплодират от терасите усилията на лекарите. Съпругата на възрастния човек отива до него и му казва, че всички тези хора аплодират него. Ръкоплясканията са за неговото изпълнение на устна хармоника. Старецът е щастлив. И с още по-голям ентусиазъм продължава да дарява „публиката си“ с музика. Телевизията научава за него и прави репортаж. В този момент испанските телевизии търсят под дърво и камък малки човешки истории за това как хората преживяват пандемията.

Чувствам, че са по-прави от българските телевизии, които ни облъчват денонощно (буквално!) с изявления на един щаб, втори щаб, премиер, правителство… Най-странното е, че наричат това брифинг. Дори пиарите на институциите ги обявяват за брифинг. Харесва се тази дума, не знам защо, може би звучи загадъчно. В корена на тази дума обаче е думата „кратко“. Кратко съобщаване на нещо. На брифинг съобщаващите новината стоят прави, седнали ли са – пресконференция е – ако не по друго, поне по този елементарен признак ги различавайте. Брифинг от час и половина не може да има. Но аз се отплеснах. Исках просто да ви разкажа една история. Моят герой в нея е съпругата на възрастния човек, чието въображение е подарило такъв необикновен подарък на човека до себе си. Не спирам да мисля за това – как и в най-голямото зло може да се намери добро.

 Уважаеми читатели, Ще ви бъдем много благодарни, ако ни подкрепите според възможностите си! Можете да го направите през PayPal, ePay или на банковата ни сметка:  

 

 

Подкрепа за Редута.bg BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки

 

Или на банкова сметка:
Уникредит Булбанк
IBAN: BG75UNCR70001522690558
UNCRBGSF
 
 
БЛАГОДАРИМ ВИ !

 

Пандемия за устна хармоника

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев dr.tonyfilipov (at) abv.bg 0885 233 691
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top