Коментари

Патриот е, душа дава

Напразно се възмущавате, че Нено Димов е пристанал за министър на патриотите. Ако пък възмущението ви е, че патриотите са поканили Нено Димов за министър, също е напразно. Нено Димов и патриотите са като гърне и похлупак, произведени в различни цехове, но по една мярка. Намериха се. Просто настъпиха времена, в които етикетчетата се разпаднаха и нещата започнаха да се разпознават и съчетават по съдържание.

Напразно също така си обяснявате тази изненадваща кариера с готовността на Нено Димов да преминава от една партия в друга (той напоследък признава две партии, но народът помни и третата). Не че я няма тази гъвкавост и мобилност у него, но заради друго му се отвори парашутът пред патриотите (наричам ги така за по-кратко от „назоваващите се патриоти“, което ги описва по-добре.)

Нено Димов не признава глобалното затопляне. Сигурен е, че то е „измама за три милиарда“. Толкова е сигурен в това, като че ли не е бродил цял живот от партия в партия, ами от конференция на конференция, където е слушал безброй изследвания на всякакви световни умове. Сигурен е, че ако се разтопят полярните ледове, това няма да покачи нивото на водата, щото те нали и без това си били във водата.

В такива неща е сигурен Нено Димов, а точно такива неща са нужни на патриотите. Не само на нашенските, на всички патриоти по всички държави това им е мечтата – някой да твърди със сигурност, че светът няма климатични проблеми. Защото патриотите имат само едно решение на всякакви проблеми – заграждане, затваряне, свиване в самия себе си. Те си знаят, че оградите не могат да спират хора, но строят огради. Все някой ще им повярва, че ги строят, за да решат проблема с преминаването на границите.

Обаче я се опитай да спреш облак, торнадо, ядрено замърсяване и т.н. с ограда. Или пък с казарма. С нито един инструмент на патриотизма климатичните промени не могат да бъдат спрени. Те мога да бъдат решени само със сътрудничество, с обединяване, с разтваряне на държавите една към друга. В такъв случай какво им остава на патриотите да направят? Само едно – да отричат, че има климатични промени, да твърдят, че светът няма да бъде застигнат никога от екологична катастрофа. Старият сталински модел на няма-човек-няма-проблем.

Българските патриоти си намериха такъв човек и си го сложиха за министър. Така институционализираха скритата в пясъка глава на щрауса. Вече на държавно равнище сме слепи за проблем, който иска постоянно внимание, непрекъснато проучване, сътрудничество с други страни, участие в световни усилия. Ето, затова патриотите си харесаха Нено Димов. И затова той си ги е харесал, а не защото…, щях да кажа не защото е мераклия за министерско кресло, но не, няма да го кажа. То се вижда и през ограда.

Патриот е, душа дава

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев dr.tonyfilipov (at) abv.bg 0885 233 691
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top