Коментари

Патриот е, душа дава

Напразно се възмущавате, че Нено Димов е пристанал за министър на патриотите. Ако пък възмущението ви е, че патриотите са поканили Нено Димов за министър, също е напразно. Нено Димов и патриотите са като гърне и похлупак, произведени в различни цехове, но по една мярка. Намериха се. Просто настъпиха времена, в които етикетчетата се разпаднаха и нещата започнаха да се разпознават и съчетават по съдържание.

Напразно също така си обяснявате тази изненадваща кариера с готовността на Нено Димов да преминава от една партия в друга (той напоследък признава две партии, но народът помни и третата). Не че я няма тази гъвкавост и мобилност у него, но заради друго му се отвори парашутът пред патриотите (наричам ги така за по-кратко от „назоваващите се патриоти“, което ги описва по-добре.)

Нено Димов не признава глобалното затопляне. Сигурен е, че то е „измама за три милиарда“. Толкова е сигурен в това, като че ли не е бродил цял живот от партия в партия, ами от конференция на конференция, където е слушал безброй изследвания на всякакви световни умове. Сигурен е, че ако се разтопят полярните ледове, това няма да покачи нивото на водата, щото те нали и без това си били във водата.

В такива неща е сигурен Нено Димов, а точно такива неща са нужни на патриотите. Не само на нашенските, на всички патриоти по всички държави това им е мечтата – някой да твърди със сигурност, че светът няма климатични проблеми. Защото патриотите имат само едно решение на всякакви проблеми – заграждане, затваряне, свиване в самия себе си. Те си знаят, че оградите не могат да спират хора, но строят огради. Все някой ще им повярва, че ги строят, за да решат проблема с преминаването на границите.

Обаче я се опитай да спреш облак, торнадо, ядрено замърсяване и т.н. с ограда. Или пък с казарма. С нито един инструмент на патриотизма климатичните промени не могат да бъдат спрени. Те мога да бъдат решени само със сътрудничество, с обединяване, с разтваряне на държавите една към друга. В такъв случай какво им остава на патриотите да направят? Само едно – да отричат, че има климатични промени, да твърдят, че светът няма да бъде застигнат никога от екологична катастрофа. Старият сталински модел на няма-човек-няма-проблем.

Българските патриоти си намериха такъв човек и си го сложиха за министър. Така институционализираха скритата в пясъка глава на щрауса. Вече на държавно равнище сме слепи за проблем, който иска постоянно внимание, непрекъснато проучване, сътрудничество с други страни, участие в световни усилия. Ето, затова патриотите си харесаха Нено Димов. И затова той си ги е харесал, а не защото…, щях да кажа не защото е мераклия за министерско кресло, но не, няма да го кажа. То се вижда и през ограда.

Патриот е, душа дава

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top