Коментари

Политически мъже, къде сте?

Хайде да си кажем направо какво няма в българската политика – мъже няма. С акцент върху „мъже“. Затова ще ви разкажа за няколко мъже от Испания.

Кралят на Испания Хуан Карлос е отгледан от Франко. Детронираното кралско семейство било в немилост в чужбина, когато диктаторът Франко им праща послание: „Вие няма да възстановите монархията, но аз мога да я установя. Пратете ми сина си да го възпитам и след смъртта ми той ще е крал на Испания.” Така десетинагодишният Хуан пристига при Франко, който решава къде ще учи момчето и как ще се подготвя за трона.

В края на 1975-та генерал Франко е мъртъв, а Хуан Карлос е на трона. И започва оня период, който на нас ни изглежда лек и привлекателен, защото често го даваме като пример за подражание и го наричаме испански модел. Но за испанците същият период съвсем не е лек, то си е преход от диктатура към конституционна и демократична монархия.  Да си припомним отново, че по онова време комунистическата партия е в нелегалност и всичко, свързано с нея, е дълбока и тъмна загадка. Не е ясно, например, в случай на конфликт колко души е в състояние да изведе на улицата комунистическият лидер Сантяго Карильо. Но пък всички са общо взето наясно, че  ако се стигне до излизане на улицата, много офицери ще скочат срещу комунистите и много кръв ще се пролее.

Още преди да седне на трона Хуан Карлос е бил убеден, че преходът към демокрация е невъзможен без легализирането на комунистическата партия. Но, за да се случи това, нужно е и комунистите, и франкистите да проявят мъдрост и търпение, тоест да стоят мирни.  Хуан Карлос е знаел, че за да предприеме легализиране на комунистическата партия, трябва да има първо думата на комунистическия лидер Сантяго Карильо, че ще държи в мир, спокойствие и тишина  редиците. Хуан Карлос е предпочел в този момент да гледа на Сантяго Карильо не като на комунистически лидер, а като на мъж, като на испанец. За разговора между двамата мъже е бил нужен посредник. Малко известно и много любопитно е, че посредник на тази косвена уговорка между Хуан Карлос и Сантяго Карильо е станал …. Николае Чаушеску. Хуан Карлос праща свой човек при Чаушеску, който пък праща свой човек при Сантяго Карильо и така, с пътуване през Румъния, думата на комунистите, че ще кротуват, е дадена.

Дали кралят е вярвал, че Карильо ще удържи думата си? Вярвал е толкова много, че по-късно си позволява да се шегува: “Вие, дон Карильо, трябва да прекръстите партията си на Испанска кралска комунистическа партия.” Въпреки традицията на испанските крале да говорят с поданиците си на “ти”, Хуан Карлос общува с Карильо на “Вие”. И така изразява уважението си към един мъж, един испанец и едва след това комунист.

Но опасността от нарушаването на мира идвала не само откъм комунистите, а и откъм офицерите. Затова по същото време друг мъж, испанец и едва след това премиер – Адолфо Суарес, прави среща след среща с офицерите, за да ги убеждава да бъдат първо мъже, испанци и едва след това франкисти, антикомунисти или каквито предпочитат  -исти. Така става възможно едно от най-взривоопасните събития на испанския преход – легализирането на комунистическата партия, да премине тихо и кротко. На изборите комунистите печелят едва 9 процента и става ясно, че чудовището не е чак толкова голямо. По този повод Хуан Карлос казва: “Във всеки случай испанците дължат голяма благодарност на дон Сантяго.”

Какво щеше да стане, ако не бяха се намерили тези няколко мъже, испанци и едва след това крал, премиер и комунистически лидер, които да пренесат през испанския преход тротила на омразата? Ами щеше да има силно консолидиране и на левицата, и на десницата, плюс всичко останало за подобна конфронтация и за испанския темперамент. В най-добрия случай – щеше да се забави демократичният процес, в най-лошия – може би пак гражданска война.

Ей такива неща си мисля, докато гледам как един мандат бе подхвърлян и сега се мотае насам-натам, как имаме двама президенти, а всъщност нито един. И като си помисля, че по испанската формула ни трябват неколцина. При това – мъже.

 

Политически мъже, къде сте?

Новата държава

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев dr.tonyfilipov (at) abv.bg 0885 233 691
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top