Коментари

Полицай Йончева

Онзи ден и народната представителка Елена Йончева се присъедини към нарастващата армия от самонаети пазители на родните граници. Докато услужлив бивш служител на МВР я разхождал по граничните полета, двамата попаднали на група нелегални имигранти и изпълнили своя граждански дълг. Моментално се обадили на граничните полицаи и те задържали нарушителите, които надлежно се определели като бежанци от Сирия. От една страна, това е добре, защото депутатката правилно е информирала властите. От друга, повдига доста въпроси около разходките й из района и очевидно е „осветила“ своя експертен придружител, на който по всяка вероятност дължи много от информациите си през последните седмици. Сигурно може да се спори доколко и как тя има право да върши тази своя дейност, но поне стана ясно, че Йончева няма да остави темата току-така.

С тази своя само/дейност, тя се присъединява към непрестанно нарастващия списък от най-различни субекти, които проявяват интерес към случващото се по нашите външни граници. Кой вече не е чувал за Динко и неговите храбри доброволчески набези в тежките дни на бежанска инвазия! Юнакът е вече национална фигура и, следователно, обект на жив медиен интерес. От дълбините на този интерес научихме и за това, че попребил свой служител. Май имаше и нещо за гаджето му, но този инцидент не получи подобаващо внимание и за някои обстоятелства останахме недостатъчно информирани. Неговите погранични отряди за една бройка да се прикачат към държавните структури, ако не се беше разчула прекалено много цялата работа. Най-големите от всички възможни патриоти също в предишния Парламент бяха особено активни и се навъртаха около границата с постоянни коментари, съображения и, чува се, разни интереси. Сега са малко „по-институционализирани“ и от критици станаха защитници на „съоръжението“ – ограда.

Предишната активност и обиколка по ТВ студиата на Елена Йончева завърши с множество опровержения, обвинения в липса на професионализъм и злонамереност. Видяхме нови снимки на нови участъци от оградата, анализ кое и как може да се прескочи, кой и как може да бъде хванат при тези подскоци, въобще смислена, аналитична информация. Надлежно бяха повторени и потретени всички налични цитати от европейски лидери и външни министри за това колко добре пазим външните граници на ЕС. И както става обикновено, човек като чуе две напълно противоположни тези, просто си избира на коя да повярва. Ако вярвате повече на управляващите и институциите, ще „купите“ тяхната версия. Ако се подсетите колко истерично звучеше БСП по темата за нелегалните имигранти и колко важно им е да не изостанат по нея, също няма да им повярвате много. Разбира си, спокойно можете да направите и обратното. Или просто оставяте да отшуми цялата работа без повече да мислите по темата.

Може и да се направи нещо малко по-разумно, но то пък е свързано с Парламент и комисии. Както на всички е вече известно от последните седмици, той не се е разбързал много да пише и приема закони. Май основната му задача засега е да създава временни парламентарни комисии. Списъкът от тях постоянно нараства. Вече има такава за проучване на случаите на неизплатени заплати, с цели 10 народни представители. След много шумотевица набързо бе сглобена и такава за проучване на случаите на уран във водата. Последната бе учредена по повод разправиите около НДК и председателството на Боршош там. Тя щяла да работи един месец, но човек като гледа какви неща започват да излизат надали скоро ще приключи. Та, така или иначе, това народно събрание ще се занимава предимно с такива неща, защо не направи една комисия и за границите? Вярно е, че приказката за пряката връзка между потулването на една работа и създаването на комисия много пъти е вярна. Но поне като зрител предпочитам поредната канонада между Йончева и властимащите да не е по студиата, а там където й е мястото. Нищо, че надали ще се разбере кой знае какво.

Полицай Йончева

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top