Коментари

Полицията залови крадец на… 20 кг. арпаджик…

В отчета на МВР за престъпността за осемте месеца на 2019 г. се съобщаваше, че регистрираните престъпления са намалели за една година с 12.1% – от 70 978 на 62 404. От тях МВР е разкрило 25 820 или 41.4% – значително под половината. Което е леко подобрение спрямо миналата година, когато са били разкрити 39.2% от регистрираните престъпления.

Но, както сме писал и друг път, регистрирани престъпления в никакъв случай не означава всички престъпления. Много граждани, станали обект на внимание от апашите, не си правят труда изобщо да се обаждат в полицията. Бойко Найденов, който за кратко беше ВРИД главен прокурор в края на мандата на Борис Велчев, каза през 2012 г.: „В прокуратурата заварих 400 000 спрени дела за кражби. Останах потресен. Това са 400 000 пострадали семейства, които очакват да направим нещо…” Според него половината от пострадалите въобще не подавали жалби, защото са обезверени. “Откраднаха ми, вика,  джипиеса на колата, но не подадох молба, защото знам, че е безсмислено.” Ако за него е безсмислено, дето полицията ще хвърли пет пъти повече усилия, то колко да е смислено за нас?!

Е, положението не се е променило съществено през последните години. Поради което с основание може да се допусне, че реалните престъпления срещу българските граждани са много повече от 62 404, а процентът на разкриваемост вероятно е значително по-малък от 41.4. При това положение и хвалбите на МВР за значително намалелите престъпления увисват във въздуха. Защото вероятно са намалели регистрираните престъпления, а не всички. Ако веднъж те оберат и полицаите не си мръднат пръста за откриването на разбойниците, на втория път (много хора ги повториха, а някои дори потретиха!) няма да викаш полиция. И така реалните престъпления се увеличават, регистрираните намаляват.

Според статистиката на МВР най-голям дял от престъпленията са кражби – 22 049. При тях разкриваемостта била едва 34.4%. Полицията успява да помогне само на един от трима потърпевши.

Тези дни научихме конкретни данни за характера на част от разкриваните кражби. Например в Айтос полицията разкри кражбата на 20 кг арпаджик от склад за селскостопанска продукция в село Тополица. Изключително наглото престъпление е извършено между 25 и 27януари. И няма и един месец след това вече е разкрито. Криминалният авторитет, извършил наглото деяние, е разкрит и заловен – 52-годишен криминално проявен мъж от село Градец, общ. Котел. Престъпникът е направил пълни самопризнания и е върнал откраднатия арпаджик. Обаче, съобщават от милицията, „работата по случая продължава“. Интересно в каква посока продължава. Вероятно полицията иска да установи за чий са му били тези 20 кг. арпаджик. Дали е щял да бучне една леха? Една малка леха, лехичка, с размера на панелна спалня, колко да има за кавърма напролет. Или да готви попска яхния, която се прави с дребен лук – арпаджик или балучка. Защото разкриването на мотивацията на едно престъпление е изключително важна с оглед на мерките за превенция на престъпността.

От OFFNews научавам за друг епохален разгром над битовата престъпност, огласен на официалната страница на прокуратурата. При специализирана полицейска акция, ръководена от Окръжната прокуратура в Стара Загора, са проверени 77 души и 24 къщи в две села – Хан Асарухово и Братя Кунчеви. Конфискувани са 7,2 куб. метра дърва за огрев без документ за произход, 140 къса цигари и 4,6 л. алкохол  без бандерол. Образувани са 9 проверки за извършени престъпления.

Значи само за няколко часа в петък – от 9 до 14 часа– са разкрити  маса престъпления и са образувани цели 9 проверки!

При това положение очаквам скоро официалните данни на МВР за разкритите кражби да бъдат много по-благоприятни. Благоприятни за полицията, да не си помислите, че за населението!

Е, такива изключителни успехи на полицията и прокуратурата не са изключение. Напротив. Случват се непрекъснато. Спомням си, например, едно съобщение на полицията в Кърджали от 2016 г.: „При проведени издирвателни мероприятия във връзка със сигнал за извършена кражба на 4 кутии локум от двор на молитвен дом в с. Горно Прахово, полицейски служители са установили извършителя на деянието – мъж от същото село.  Установени са и кутиите с локум, които понастоящем са на съхранение в РУ.”

Хиляди примери мога да ви дам. Във Враца полицията залови един взломаджия, който беше откраднал алуминиева врата за баня от апартамента на едни хора. В София полицията хвана друг взломаджия, задигнал очила с голям диоптър…

Не казвам, че дребната битова престъпност не трябва да се преследва и разкрива. Казвам само, че това не може и не бива да бъде представяно за голям успех в борбата с престъпността.

Язък за милиардите, които даваме за издръжката на най-многобройната на глава от населението полиция в Европа. Между другото, в Европа гражданите отдавна са ги свалили от главите си и са ги научили да работят в полза на хората, а не за себе си.

 

 

 

Полицията залови крадец на… 20 кг. арпаджик…

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top