Коментари

Постистина ли?

Първо теорията: постистина, която Оксфордският речник обяви за дума на 2016 г., е „термин за обозначаване на обстоятелства, при които обективните факти имат по-малко значение при оформянето на общественото мнение, отколкото емоциите и личните възгледи.“ А ето ви постистината и на практика:

На 28 февруари полски медии съобщават, че бившият ни посланик в САЩ Елена Поптодорова е задържана на летището във Варшава за кражба на козметика за около 400 долара от безмитен магазин. Информацията идва от местното радио RMF, но моменталически е цитирана от руската РИА Новости. Още десетки руски сайтове почти веднага я препечатват, при това с коментар, че Поптодорова е един от водещите ни дипломати, които са вкарали България в НАТО и Европейския съюз.

„Уточнението“ е важно, защото съдържа внушение. Същото внушение обаче бива използвано и от защитниците на Поптодорова, за да представят случката като руска хибридна атака. „Разбрах, че 90 руски медии са отразили новината, подтекстът е колко лоши хора са тези (вкаралите страната в ЕС и НАТО – б.а.)“, казва Ивайло Калфин.

Както си му е обичаят, още преди да се разбере за какво става дума, българският „Фейсбук“ вече ври и кипи, а над враждуващите лагери хвърчи перушина. В схватката се припомнят и факти, които нямат нищо общо с конкретната случка – от този, че Поптодорова е била „преводачката на Тодор Живков“, до онзи, че е „лобирала за шистовия газ“. Набляга се предимно на упражненията по остроумие, но е дадена и категорична присъда – тя е крадла, в по-мекия вариант на присъдата – клептоманка.

Пред БТА самата Поптодорова реагира с обяснение, което иде да събуди по-скоро съчувствие. „Пътувах по спешност за България във връзка със сериозен проблем на майка ми, която е на 90 години. За да убия времето на летището, влязох в зоната на безмитния магазин и разглеждах някаква козметика. В този момент получих обаждане от България и потърсих по-тихо място, за да проведа разговора. С цялото ми внимание в разговора съм напуснала безмитната зона с продукта, който разглеждах. Появиха се двама служители, които ме отделиха за разговор. Обясних, че съм допуснала неволна грешка, извиних се и заплатих полагаемата се глоба. Така случаят приключи.“

Развълнувани от тази лична драма, по-чувствителните дават заден, а някои чак се извиняват за прибързаната си реакция. Най-върлите антипоптодоровисти обаче не бързат да развеят бяло знаме дори пред затрогващия финал на изявлението: „Недоумявам, че такъв нелеп инцидент, за който, разбира се, нося вина и безкрайно съжалявам, привлече толкова внимание и тежки интерпретации.“ С две думи, тежките интрепретации не само продължават, ами се стига и до призиви Поптодорова да се извини на… българския народ!

Речем ли да изтръскаме всичко това от „емоциите и личните възгледи“, фактите са ясни – дипломатката е излязла от магазина с козметика, за която не е платила, била е задържана и глобена. Ето я истината, след която започва постистината под формата на интрепретации на въпросните факти. По тази причина не бива да се прибързва в оценките и присъдите, още повече че в случая не знаехме подробностите, които ден по-късно бяха дадени от полската полиция. А те съвършено промениха картината, и то в двоен ущърб на главното действащо лице:

„Полската полиция записа кражба, извършена от гражданка на България в района на летището на Варшава. Случката е станала на 24 февруари. В един от безмитните магазини е открадната козметика на стойност 1600 злоти (близо 380 евро). След установяване на идентичността на заподозряната тя е заловена на 27 февруари около 4 часа следобед в района на летището. Жената се призна за виновна,
върна откраднатите неща и доброволно прие наказанието. След приключване на процедурите тя е освободена.“

Това пише говорителят на варшавската полиция Томаш Олешчук, от което излиза, че бившата ни посланичка в САЩ е разнасяла три дни козметиката, която е взела от безмитен магазин. Така версията й, че неволно е излязла заради телефонен разговор с майка си, отива на кино. По-лошото, оказва се, че Поптодорова се опитва да ни заблуди, а „нелепият инцидент“ съвсем не е нелеп, нито инцидент, защото като дългогодишен и високопоставен български дипломат вкарва държавата в изключително неприятна ситуация. В същата набутва и Американския еврейски комитет, чийто служител е в момента, тъй като от септември миналата година е директор на новия централноевропейски офис на организацията и отговаря за седем страни – Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша и Словакия. Тук не става дума единствено за накърнена лична репутация, понеже отгоре на всичко, по собствените й признания, е била канена и за служебен премиер…

Вярно, злорадството на руската пропагандна машина е отвратително, но е абсурдно и такъв човек да бъде защитаван заради евроатлантическите му позиции, на които всъщност вреди. Доколко те изобщо са искрени, е друг въпрос, макар че изявената в случая склонност да се послъгва хвърля достатъчно светлина и по него. Дори няма нужда от засукани термини, които да влизат в Оксфордския речник, когато човечеството отдавна е измислило съвсем ясни, прости думи. Например лъжа, а също и срам.

 Уважаеми читатели, Ще ви бъдем много благодарни, ако ни подкрепите според възможностите си! Можете да го направите през PayPal, ePay или на банковата ни сметка:  

 

 

Подкрепа за Редута.bg BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки

 

Или на банкова сметка:
Уникредит Булбанк
IBAN: BG75UNCR70001522690558
UNCRBGSF
 
 
БЛАГОДАРИМ ВИ !

 

Постистина ли?

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев dr.tonyfilipov (at) abv.bg 0885 233 691
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top