Статии

ППЧК (Автоинтервю на Тони Филипов, д-р)

Докато разсъждаваме върху перспективите за развитието на държавата, които се съдържат в платформите на политическите субекти, участващи в изборите на 11 юли, Ви предлагаме една нереализирана идея на Тони Филипов, д-р. Някои журналисти я приеха напълно сериозно. Статията е написана през април 2011 година.

-Д-р Филипов, има ли алтернатива на управлението на ГЕРБ?

-Винаги има. Само гражданите си мислят, че няма. Но, дето се вика, никога не чуваш изстрела, който те убива.

-А защо се бави създаването на политическа партия «Четвърти километър»?

-Не, не се бави. Създаването на една научна партия трябва да следва обществените настроения. Казано е много преди нас как стават тия работи: «Намираш една тълпа, която отива някъде и заставаш отпред й». Досега тълпата още не беше втасала, все още беше готовa да вика „Ура” и „Да живее!” на Бойко. От друга страна и ние самият не бяхме набрали нужното самочувствие да управляваме държавата. Но след Бойко Борисов вече е много лесно да се управлява държава. И третата причина е, че чакахме нишан от Горе.

-Получихте ли го?

-Да. И то съвсем недвусмислен нишан, не някакви неясни сънища… Но повече не мога да кажа. Това е интимно, между мен и тоя отгоре. Сега има всички условия, за да се тръгне към реално конституиране на партията.

-Кажете нещо за програмата на ППЧК?

-За програмата още не съм единодушен. Първоначално мислех да е революционна. Да крадем, да лъжем, да бием, дете в майка и пенсия в старчески дом да разплачем, изобщо да докараме тоя народ до просешка тояга и когато нема вече какво да губи, „освен оковите си”, ще не ще – да въстане. А ако и тогава не ще да въстане, което също е възможно, ние лично да го организираме това въстание. Така де, Бенковски и поп Грую са им е палели къщите, за да ги изкарат на Еледжик. То не, че голям келепир, де… Щото те на Ееледжик се криели завити с черги под каруците и непрекъснато зарязвали позициите, за да издоят кравите… Като крайна мярка за революционизация предвиждахме да дигнем три пъти акциза на ракията.
Но един социолог от „Галъп” обясни, че народът се революционизирал не като обеднявал, а като забогатявал: „Когато най-бързо растяха доходите, вика, имаше най-силно недоволство.” Което, ако е вярно, променя рязко дискурса. Затова обмислям да предложа схема от икономически мерки и социално-икономическо партньорство, посредством които не по-късно от 200 дни от вземането на властта с прочутия български мързел и клептомания, така ще променим живота на българина, че той няма да си го познае: 1. Безплатно образование и здравеопазване. 2. Пенсии 2000 лв. (А ако влезем в ERM II, в евро.) 3. Средна работна заплата 4000 лв. 4. Детски надбавки: за първо дете 500 лв., за второ 1000, за трето к…, пардон, не се предвиждат. 5. Национализация на «ЛУКойл», «МТел», Софийски университет, «Софийска» и други води, ЧЕЗ, Е.ОН, «Червило», «Син Сити» и т.н. 6. Пределни цени (хляб 26 ст., бензин 78 ст., ракия 2.15 лв., кисели краставички 35 ст. и т.н.) 7. Средна продължителност на живота 93.5 години. 8. Пенсионна възраст за мъжете 42 г., за жените – 43. 9. Безплатни лекарства, в това число виагра, левитра, циалис, трибестан. 10. Въвеждане на народно законодателство: Закон за изтребване на разбойниците, Закон за Народния съд, Закон за излизане от ЕС и НАТО, Закон за националния отбор по футбол и т.н. Да не пропусна – Закон за легализация на леката дрога. Това, освен, че ще ни докара всички избиратели от района на Петрич, ще ни осигури и подкрепата на американската амбасада в лицето лично на Н. Пр. посланик Уорлик. Пък, ако е рекъл Господ, може да се сдобием и с такъв виден пропагандист като проф. Дайнов. Нашият лозунг е: Никой не може да ви даде толкова, колкото ние можем да ви обещаем!

-Сериозен ли сте като обещавате такива неща?

-Сериозен съм като гробарска лопата! Пенсиите ме разбират.

-Не ви ли се струва, че тази програма е доста утопична?

-Права сте, има голям риск да се окажем утописти. След управлението на триадата и гражданите, наистина съществува голям риск да утопваме празна паница. Но какво да се прави…

-А няма ли опасност, като влезете в парламента, набързо да забравите обещанията си, като всички останали?

– Както казва Франсоа Вийон, „ Грехът е винаги едно наум…” Опасност винаги има. Но ние сме взел мерки. Политическият истаблишмънт е свикнал журналистите да се продават евтино и ще ни предложи ниска начална оферта. Но сме категоричен, че ще държим цена. Защото, за разлика например от Сидеров знаем, че между проституцията и политиката, макар наистина много да си приличат, има и една същностна разлика: при проституцията имаш стока, продаваш я и пак си е твоя, а при политиката можеш само веднъж да си продадеш стоката. Тъй че поне година-две няма да се стигне до действено споразумение. През това време ще сме провели основните реформи.

-Как ще се финансира ППЧК.

-И това е измислено. Първо с членски внос – 10% от приходите преди облагане. Щото след облагането може да не остане, не за друго. В ППЧК членският внос ще е авансов. Щото в БСП например има много случаи да гушне некоя пенсия босилека и да завлече партията. След това, държавната субсидия. Понеже ние ще спечелим огромен процент, значи ще получим и огромна субсидия. Стопанска дейност също. Офиса, дето ще ни го дадат в центъра, ще го направим пийп шоу, с намаление за пенсиите. Те нали са свикнали само да гледат, без да пипат. Или бинго зала. Там също много ходели. Може и една книжарница да направим, такава като за вашето издание, дето на дувара пише: “Списанията се разглеждат с две ръце!”… Тамън там ще се продават и книгите на нашия лидер, демек моите. Защото смятам да изложа подробно идеите ни на първо време в един тритомник „Защото сме луди”. Предвид на това, че Станишко взе за една брошурка 18 000 лв., мисля, че могат да се изкарат 50-100 хил. лева от тази работа.
Мислех да инвестирам и собствени средства, но поради раздвоената самоличност и някои имуществени спорове, които възникнаха в рамките ми, финансовият ми ресурс е блокиран до произнасянето на съда.

-А как ще решите проблемa с който се сблъсква всяка млада партия – кадрите?

-Бандата кадри е много важна. От сега се оглеждаме за опитни хора, такива които са сменили поне 2-3 партии. Не възнамеряваме като гражданите да почваме да строим партия от нулата.

-Каква данъчна политика ще водите? Ще запазите ли плоския данък?

-Не, ще бъде премахнато всичко плоско – плоският данък, хуморът на Бойко Борисов, плоското стъпало (дюстабанът)… Знаете ли, че циганите не хващат дюстабан? Щото ходят много боси. Ще направим така, че и българите да не хващат. Ако щете, дори бюстабанът ще премахнем, макар, че нашите експерти още не са измислили как. Изобщо ще направим така, че народът да заприлича на картина на Спенсър Тюниг, ако ме разбирате…

Ще въведем нов тип данъци, такива, каквито населението само ще припка да плаща. Колегата Волтер пише, че ако се въведе данък върху остроумието, всеки ще го плати с удоволствие. Никой няма да иска да мине за глупак. И не просто ще напълним хазната, а ще се отрази на целия ни живот. Знаете ли как ще ни олекне, като престанат някои хора да се правят на остроумни по телевизора, в НС, в МС, в СЕМ? Просто си показва бележката за платен данък и кара по същество… Ще има и необлагаем минимум, така че някои хора, нямам предвид Бойко Борисов, по-точно – не само него, да бъдат освободени от тоя данък.

-Имате ли програма за младите хора?

-Сигурно ще ни се наложи. Но, честно казано, ние ще издигаме главно хора от трета и последна възраст. Така ще се гарантира естественото обновяване на партийното ръководство. А не да седнат хора като Тренчев, Костов, Доган и т.н. и да не се сещат да станат. Според сондажите, които правим, към момента ни симпатизират много хора с опит и мъдрост. Над 5% от симпатизантите ни са посочили възраст над 100 г. Което значи, че имат лични спомени от ВОСР.

-Науката, културата?

-Естествено, че имаме програма в тия области. Нали забелязахте, че казах национализиране на СУ. Те там, па и в БАН бичат само частно. Ще повишим, както би казал философът Доган, „наукоемкостта” в политиката. Това, естествено, ще повиши и финансоемкостта, но не много… Но народът ще го приеме. Щото до преди Бойко на народът му се струваше скъпо да го управляват образованите, но сега разбра, че при необразованите е даже още по-скъпо… Културата – ще превърнем всички културни заведения в печеливши дружества. Въведените от Вежди Рашидов реформи позволяват да се тегли кредит, да се изкупят всички билети, да се затворят партидите за ток, парно, телефони и артистите да се издържат от държавната субсидия за продадени билети. Много хитро сме го измислили, нали? Щото има институции, които могат да са печеливши само, ако са затворени. Не само театъра, също и оперетата, операта, филхармонията.

-Прозрачност ще има ли?

-Пълна, като в аквариум с шаранчета. Ще почнем от терминологията. Ние няма да се обръщаме към хората с такива евфемизми като „граждани”, „избиратели”… Ще наричаме народа „уважаеми зрители”. Слушатели също може, щото има хора, които вече са си продали телевизора, за да платят парното…

-Само към българите ли е насочена ППЧК?

-В никакъв случай. От сондажите се вижда, че и много турци ни симпатизират. Индобългарите са малко проблем, но ако ни потрябват, ще си купим. Всички така правят. Лично аз не съм против цигани за членове. Забелязали ли сте, че няма циганин агент на ДС? Точно обратно, най-много ченгета има сред душманите на циганите – в “Атака”. И освен това циганин си е нужен като се наложи накрая да финализираме стопанската си дейност.

-А какво ще е отношението ви към хората с различна сексуална ориентация. Питам ви, защото си спомням, че на сайта на Джемини ви бяха сложили на „Стената на позора”.

– Не, това беше някаква грешка. Пък и да е имало нещо, израсли сме го вече. Знаете ли какво казва един от героите на нашия приятел Селин? „Не обичам служители, които нито пият, нито пушат… Да не сте случайно педераст?… Не? Жалко!… Те крадат по-малко от другите… Знам го от опит… Привързват се…” В сондажите ни 47.11% са се определили като “той”, 29.75% като “тя” и 23.14% като “то”. Както виждате, “третият вид” е дори надпредставен при нас. За сравнение ще кажа, че в сегашния парламента са около 8%.

-В анкетата за членство в ППЧК видях един въпрос, който меко казано ме смути: „Колко пари смятате да откраднете, като дойдем на власт”.

-Да, той е в случай, че тръгнем да реализираме революционната стратегия. Та искаме предварително да сме наясно на кой какви са му потребностите. Щото, няма какво да се заблуждаваме, така както бара властта, може да ни се наложи да се ограничаваме. Сондажът показва, че и хората го съзнават. 56.49% от респондентите не тръгват с голямата кошница. Отговарят, че зависи от ситуацията колко ще откраднат. И друго е радостно – кокошкарите, на които им стигат 100 хил. лева, са само 4.58%. Защото, нали, “човек е толкова голям, колкото са мечтите му”, както отбеляза премиерът оня ден. (Ей, тая мисъл трима души изхрани, ако мога така да вметна само!) На нас мечтатели на дребно не ни трябват.
Вече 22 години се чувстваме като брас секция, пред очите на която диригентът яде лимон. Преглъщаме, преглъщаме… Ще му вземем лимона, пръчката също, на г-н диригента…

-Под какъв лозунг, под какво мото ще премине кампанията ви?

-Лозунгът го измислиха самите симпатизанти: „Четвърти километър – на всеки километър”. И ние това ще го направим, само да вземем властта.

Тест за пригодност за членство в партия “Четвърти километър” (ПЧКМ).

(Само за читатели, които проявяват интерес към членството в ППЧК!)

Уважаеми кандидат-членове, вижте съвестно теста, пребройте си точките и ако не ви излизат, просто няма смисъл да си губим взаимно времето.

Трите имена
(Ако имате 3 имена, запишете си 1 т.)

Имате ли прякор?
Да – 5 т.
Не – 0 т.

Възраст:
– От 0 до 20 – 0 т.
– 21 – 70 – 2 т.
– 71 – 100 – 5 т.
– Над 100 – 10 т.

Месторождение:
– село – 1 т.
– село от градски тип 2 т.
– град – 3 т.
– град от селски тип 4 т.
(При условие, че лидерът е от село, не е нужно и членовете да са селяни! Още повече, че ще трябва да вземаме властта от гражданите!)

Досегашен членски опит….
(БКП, ДКМС, БСП, СДС, ГОР, ДАР, НДСВ, ДПС, “Атака”, ГЕРБ, Ред и законност, ЛИДЕР, НАПРЕД, Друга, посочете коя ….)
(За всяка партия, в която сте членували, се полага по 2 точки.)

Семейно положение:
– тежко – 1 т.
– много тежко – 2 т.
– безнадеждно – 5 т.
(Трябват ни хора, готови на всичко!)

Sex:
– веднъж седмично – 5 т.
– два пъти – 4 т.
– три пъти – 3 т.
– повече от 3 пъти – 0 т.
(Колкото по-малко смешни движения, толкова повече време за партията.)

Имате ли някой от изброените пороци?
– пие и пуши – 5 т.
– пуши, без да пие – 3 т.
– пие, без да бие – 3 т.
– Не пие и не пуши – 0

По жени/мъже ходите ли?
– още не – 0 т.
– да – 2 т.
– вече не – 3 т.

Колко пари смятате да откраднете, като вземем властта?
– до 100 000 – 1 т.
– до 1 000 000 – 3 т.
– над 1 000 000 – 4 т.
– зависи – 6 т.
(Кокошкари не ни трябват!)

Джендър?
– той – 5 т.
– тя – 2 т.
– то – 0 т.
(Третият и всички останали полове – при Станишев!)

Какъв е вашият зъбен статус?
– до 10 кариеса – 2 т.
– от 11 до 32 кариеса 3 т.
– над 32 кариеса – 6 т.
– без кариеси (спя отделно от зъбите) – 6 т.
(Времето за ходене по зъболекари е нужно на партията!)

Луд ли сте?
– Да (прескочете следващия въпрос) – 6 т.
– Не (отговорете на следващия въпрос) – 0 т.
(Патрон на партията ще бъде Св. Наум, покровител на психично болните.)

А защо не сте луд?
…………………………
(Само за сведение!)

Длъжност, която желаете да заемете?
– формален лидер – 3 т.
– неформален лидер – 5 т.
– говорител – 2 т.
(Ако се съберем повече от трима, ще се измислят още длъжности.)

Подложен ли сте на домашно насилие?
– физическо – 1 т.
– психическо – 3 т.
– сексуално – 4 т.
– финансово – 5 т.

Имате ли нарушения на паметта?
– доброкачествено забравяне – 1 т.
– леко когнитивно нарушение – 2 т.
– деменция – 3 т.
– не помня – 5 т.
(Нямаме нужда от свидетели.)

Съден ли сте?
– осъждан – 1 т.
– съден неосъждан – 2 т.
– не съм хващан – 5 т.
(Няма хора, които не крадат. Има хора, които не са хващани.)

Очен статус?
– виждам с двете очи – 1 т.
– мога да виждам и само с едното око – 3 т.
– мога и двете да ги затварям – 5 т.

Ушен статус?
– чувам – 1 т.
– не чувам – 1 т.
– зависи – 5 т.
(И ченгета не ни трябват!)

Съгласни ли сте да изберете д-р Филипов за председател на партията?
– да – 5 т.
– да – 2 т.
(Естествено, че тези, които отговарят още на първо повикване, получават повече точки.)

Съгласни ли сте г-жа д-р Филипова да поеме органа (в. “Четвърти километър”)?
– да – 5 т.
– да – 2 т.

Колко е 2 и 2?
– да – 5 т.
– зависи – 6 т.

Ако сте събрали повече от 100 точки на теста, вие сте изключително подходящ/а за ППЧК. Ако точките ви са от 80 до 100, пак можете да станете член, но ще трябва да работите още върху себе си. Ако имате от 50 до 80 т. ППЧК може да ви предложи само кандидат-членство, където под ръководството на партиен инструктор от вас ще се изкове една нова личност. Ако имате по-малко от 50 т., запишете се в БСП или ГЕРБ. Не ви е мястото при нас.
Честито на печелившите!
Да живее нашият лидер! Демек аз.

ППЧК (Автоинтервю на Тони Филипов, д-р)

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top