Коментари

Пред самовзривяване

Спорно е дали имотните страсти на Цветан Цветанов ще му изядат главата, но все пак се появи чудесен повод зам.-председателят на ГЕРБ и вечен шеф на предизборния щаб да бъде плеснат през ръцете. Фактът, че си е купил луксозен апартамент с личен ВИП асансьор на доста по-ниска цена от пазарната, няма как да не е станал известен на когото трябва още през юни 2018 г., а огласяването му сега няма начин да не изглежда пряко свързано с изборите. Ударът по всемогъществото на Цветанов, който владее парламентарната група и местните структури, е нанесен само два месеца преди вота за Европейски парламент и броени дни преди представянето на партийната листа. Или, казано по-просто, „това, което имаме като ситуация“ го лишава от възможността да упражнява контрол в ГЕРБ „на 100 процента“.

Иронията е, че отново имотен скандал попречи на Цветанов да стане президент (благодарим ти, Господи!) и през 2011 г., въпреки че кандидатурата му беше обявена лично от Бойко Борисов повече от година преди изборите (2 май 2010 г., в интервю за в. „24 часа“). Шестте апартамента, купени с пари „от тъстовете“, се оказаха препъникамък пред амбицията му да влезе на „Дондуков“ 2, който той трудно преглътна. Нещо повече – когато неговата кандидатура отпадна и почти в последния момент беше издигната тази на Росен Плевнелиев, точно Цветанов прояви отмъстителност, и то с риск да повлече към дъното цялата партия. В качеството си на председател на предизборния й щаб той подло натопи Плевнелиев, че му е бил искан подкуп от 500 000 евро, за да прокара проекта за Бизнеспарка в столицата, но не е сигнализирал прокуратурата, което също представлява престъпление. И тъй като ставаше дума за изваден от гардероба случай от 2007 г., когато в София кметуваше Бойко Борисов, ударът несъмнено беше прицелен към лидера. Общинските съветници, за които междувременно се появиха слухове, че са изнудвалите бъдещия президент, пък се оказаха от… ГЕРБ. Наложи се Борисов хем да защити кандидата си с това, че „няма полицейско мислене“ и по тази причина не му е хрумнало да подаде сигнал, хем да удари рамо на Цветанов, подкрепяйки тъкмо неговата теза за директно искания подкуп. Ако той, Бойко Борисов, като кмет бил знаел навремето, че общински съветници са притискали Росен Плевнелиев, щял да се намеси и „да ги закопчае“- това в общи линии гласеше обяснението му, след което скандалът лека-полека изтече в канавката.

Припомням това, защото за пръв път вътрешен министър, който за пръв път беше и шеф на предизборния щаб на управляващата партия, за пръв път толкова открито „стреля“ по своя началник. Интригата на Цветанов беше сигнал, че в ръцете му е бил концентриран страховит властови ресурс и той може да си позволи да играе много грубо. Но явно знаейки с какъв арсенал разполага, Борисов не само не се освободи от него, а и затвърди позицията му на „дясна ръка”, макар Цветанов междувременно да беше подсъдим по две дела и обвиняем по трето. Впоследствие той дори беше преизбран за негов заместник и продължи да отговаря за структурите и за парите на партията, което на практика означаваше, че отново ще я владее.

Почти невъзможно е да си представим, че КПКОНПИ, да речем, ще открие нещо нередно и в сегашната имотна врътка, при която шефът на ПГ на ГЕРБ е купил цял етаж в скъпа кооперация на 4 пъти по-ниска цена. Така или иначе обаче, Цветанов ще има дълго да се обяснява по този сюжет, защото съмненията около сделката бодат очите. Ясно е, че плащайки малко над 600 евро на квадрат за имот в луксозна сграда, чийто квадратен метър може да достигне до 3000 евро, той или е получил „подарък“ от фирмата, или е платил много по-голяма сума. В първия случай, както обясниха експерти от „Антикорупционния фонд“, биха били нарушени етичните норми от правилника на НС, съгласно които народният представител не би трябвало да „допуска да бъде поставен във финансова зависимост или друга обвързаност с физически или юридически лица“, нито може да получава подаръци над 1/10 от месечната си заплата. Във втория случай пък страните по сделката биха нарушили чл. 25, ал 9. от Закона за нотариусите и нотариалната дейност, според който при изповядване й декларират пред нотариуса, че записаната в нотариалния акт цена е реалната.

„Омръзна ми да се обяснявам в публичното пространство за шест апартамента и какви ли не щуротии“, изплака Цветанов, но още е рано да му омръзне напълно. Доколкото пак той беше в основата на скандала с първоначално отхвърлените преференции по договорка с ДПС, а след това и в онзи с амнистирането на дългове от 8 млн. лв. на Главното мюфтийство, изглежда на друг му е омръзнало далеч повече от прекомерните амбиции на заместника и със сигурност ще се възползва от повода да се освободи от него И ако навремето Андрей Райчев разправяше, че отвинтването на Цветановата глава трябва да е като на мина от сапьор – много бавно, защото всяка секунда държи смъртта на партията в ръцете си, нищо чудно имотният удар скоро да бъде последван от още шамари, докато с отвинтването най-сетне се приключи.

Е, възможно е и да сме прекалени оптимисти, защото Борисов надали не си дава сметка, че е като д-р Франкенщайн, и тъкмо чудовището, което създаде, ще го преследва и унищожи. Добрата новина обаче е, че и без активната му намеса това неминуемо ще се случи, тъй като клиентелистката структура, която представлява партията му, все някога ще се самовзриви. „Партията е на Цветанов“, обича да казва лидерът-премиер, та и краят й ще се дължи на олицетворяваната от Цветанов глупост, примесена с алчност и най-вече пълно самозабравяне. До степен, който да го направи особено жалък, в каквото отдавна започна да се превръща и самото й управление.

Пред самовзривяване

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев dr.tonyfilipov (at) abv.bg 0885 233 691
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top