Коментари

Прииждат, връщат се…

Все няма угодия, то е ясно. Затова и решението на служебното правителство да смени в един ден половината от областните управители предизвика противоречиви реакции:

Бурно аплодиращите го смятат, че измитането на „очите и ушите“ на ГЕРБ по места е било наложително, защото областният управител разполага със значителен ресурс да повлияе върху резултатите от изборите. Той има сериозни отговорности, свързани с координацията на изборния процес и разпределянето на бюлетините. Възможността му да упражнява контрол върху общински съвети и кметове, върху областни и регионални инспекции, служби, комисии и т.н. предопределя далеч по-печеливша изходна позиция в предизборната кампания на партията, която го е назначилата. Преди години, например, беше изваден запис как като областен управител на Пловдивска област кадърът на ГЕРБ Иван Тотев се опита да фалшифицира частичните избори в район “Източен”. В записа той казваше: “Господин Захов мога да го похваля. Направи няколко в неговата секция, но като цяло броят на невалидните бюлетини не е най-добрият.” След известна пауза Тотев прошепна и нещо като аксиома: “Всички знаем, че това е един от начините, с които можем да имаме предимство…”

Сред аплодиращите обаче има и такива, които се понамръщиха, че чистката не е поголовна и губернаторски глави се търкалят „едва“ в 14 области. Защо, викат те, не са сменени всичките 28 управители? По какви причини, освен ако не става дума за сделка, служебният кабинет е оставил „баш гербаджийските дерибеи“?

Но най-недоволни са, разбира се, в средите на доскоро управлявалите, там вече говорят за „разчистване на сметки“ и „реваншизъм“ (Владислав Горанов). Бившият вицепремиер Томислав Дончев е някак по-мек, само че и той не крие притеснението си „кой се назначава“. Наистина притеснителен въпрос, който вече получи и притеснителен отговор – ами назначават се кадри на БСП (включително от времето на Пламен Орешарски) и реанимираната за нов живот НДСВ…

Точно тук е заровено кучето, тъй като от служебното правителство се очакваше да не се оцветява политически. То самото декларира, че възнамерява да разчита на експерти, а премиерът Огнян Герджиков  обясни рокадите с „преглед на постъпили сигнали.“ Какви са те – пълно мълчание, но в същото време ни уверяват, че смяната не била политически мотивирана. И забележете – била единствено въз основа на „съмнение“, че уволнените биха попречили в провеждането на „честни и безпристрастни избори.“

Да забелязахте противоречието?

Когато злоупотребата със служебно положение и манипулации на изборния процес са само предполагаеми, принципността отива на кино. За никаква безпристрастност не може да става и дума, щом сред новите са предимно червени общинари и партийни секретари. Звучи неубедително, че неизбрана кандидатка за кмет на БСП от Челопеч с една година опит в държавната администрация е попаднала на точното място, още повече, че е била заместник на печално нашумял областен управител от ДПС, бивш застраховател от ВИС-2. Четиримата „царисти“ пък изглеждат съвсем като извадени от нафталина, но за сметка на това в хор „Бодра смяна“ е попаднал и разкрит още през 2013 г. явочник на III главно управление на ДС…

Честни и безпристрастни избори ли? „Ама де-де!“, както казваше един литературен герой. Предишният служебен премиер Георги Близнашки поне беше откровен, когато подмени повече от половината областни управители с мотива, че просто им няма доверие. Сега витаят някакви съмнения, приказва се за някакви сигнали, което хвърля сянка върху почтеността не само на уволнените, но най-вече върху тази на служебния кабинет. Въпреки че е разбираемо той да си сложи „свои хора“, има огромно разминаване между претенцията за експертност и ярката партийна оцветеност.

Факт: „прииждат, връщат се…“, макар още да не са спечелили изборите. А и далеч не е сигурно, че ще ги спечелят, дори с подобни патерици. Но сам по себе си опитът те да бъдат разставени по места е изключително неприятен. А и защо да не го наречем направо нахален, когато честността служи като пешкир в ръцете на гонещите служебна победа?

 

 Уважаеми читатели, Ще ви бъдем много благодарни, ако ни подкрепите според възможностите си! Можете да го направите през PayPal, ePay или на банковата ни сметка:  

 

 

Подкрепа за Редута.bg BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки

 

Или на банкова сметка:
Уникредит Булбанк
IBAN: BG75UNCR70001522690558
UNCRBGSF
 
 
БЛАГОДАРИМ ВИ !

 

Прииждат, връщат се…

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев dr.tonyfilipov (at) abv.bg 0885 233 691
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top