Коментари

Принципът на корифея

Теорията на Малкълм Гладуел, че за да станете корифей в дадена професия, трябва да й посветите 10 000 часа, не е съвсем адекватна за България. Тоест тя може и да важи за неколцина специалисти, но що се отнася до издигането на висок пост, тук по-скоро действа Принципът на Питър. „В една йерархия всеки се стреми да достигне своето ниво на некомпетентност“, установил Лорънс Дж. Питър през 1969 г., което води до извода, че колкото повече ни липсват знания и подготовка да вършим нещо, толкова по-големи са шансовете ни в един момент да започнем да го ръководим. И понеже особено важните системи, подлежащи на управление, обикновено са с доста усложнена йерархия, няма начин на върха им да не се озоват възможно най-невежите кадри.

Веднъж попаднали там, тяхната работа е не само да не вършат работа, ами и всячески да пречат на работата. Ясно как: като издигат себеподобни, за да елиминират опасността да се излагат с некомпетентността си, и по-важното – които ще им бъдат благодарни, а оттам и лоялни. Посветят ли на това занимание едни десет хиляди часа, на системата направо не й мърда ярък провал и дори грандиозен срив, защото „ако нещо може да се обърка, то непременно ще се обърка“ (по основополагащия Закон на Мърфи).

Какво ще кажете тогава да разделим 10 000 на 24, колкото са часовете в едно денонощие? Получават се 416 денонощия, т.е. година и 51 дни, или 50 при високосна. Разбира се, човек, даже да е смайващо упорит в доказването на некомпетентността си, не би могъл да работи и нощем, нуждае се и от почивни дни, а през работните и от известно разтоварване, пиейки примерно кафе или играейки футбол. Но стига да посвещава на бъдещия срив голяма част от времето си, същият би могъл да се справи със задачата за има-няма десетина години.

Още по-хубавото обаче е, че обърнатата наопаки теория на Гладуел, съчетана с Принципа на Питър и Законите на Мърфи, е снабдена с живо доказателство в лицето на българския премиер, а най-хубавото е, че последният всеки час полага неимоверни усилия да се превърне в корифей. Не на некадърността – думата е много слаба, не и на посредствеността – тя пък не е много точна, а на организираната некомпетентност , която върви ръка за ръка със старателно култивираната безотговорност. По едно време той дори се хвалеше, че „в ГЕРБ имаме дълга резервна скамейка с подготвени хора”, разбирай: подготвени да вземат решения в област, от която бъкел не разбират, за да може системата, в случая държавата, да бъде успешно попиляна. При това самият премиер, вече достигнал нивото си на некомпетентност със заемането на този пост, и до днес остава верен на принципа си, който е сред малкото, където демонстрира някаква последователност. Като се започне от нелепата кандидатура на бившия външен министър Румяна Желева за еврокомисар по бедствията и авариите и се стигне чак до вицепремиера Марияна Николова, оглавила тези дни Съвета по киберсигурността, Бойко Борисов очевидно държи да бъде запомнен с неудържимия поход на десетгодишното му управление срещу професионализма и експертността.

Армията на „калинките“, чиято кръстница беше Калина Илиева (на 27 години тя започна да ръководи фонд „Земеделие” без какъвто и да е административен и мениджърски опит, а сетне се оказа и с фалшива диплома), така се е окопавала във властта, че няма сфера, нито институция, където да не са заложени мини. Някои току избухнат, други още си дремуцат, но страшното е, че на мястото на вече взривилите се, властта закопава още и още по-големи, с цел закопаването ни да се случи в ускорен порядък. И ако някой намира за смешно, че новата ръководителка на киберсигурността се хвали с базовите си умения да борави с компютър, особено след хакването на НАП и изтичането на всичките ни данни, нека си припомни един стар случай:

През 2012 г. село Бисер беше наводнено от скъсана язовирна стена. Не беше ли се стигнало до наводнението, ние нямаше и да чуем за 33-годишния кадър, шеф на „Напоителни системи” ЕАД, човек без образование, но пък с профил в сайта за запознанства sladur.com. „Не е нужно да е специалист. В „Напоителни системи има хидроинженери, има специалисти, има ръководители. Той е член на борда на директорите, няма нужда от висше. И Бил Гейтс няма висше!” – защити го тогавашният земеделски министър. В това време сладурът обикаляше телевизиите, за да покаже скъпия си часовник, след което се втурна да занимава ГДБОП със заличаването на скандалния си профил, в който беше написал, че се интересува „по-скоро от флирт, не толкова от е.ане”. И това – на фона на 10 жертви и 55 съборени къщи!

Та формулата „некомпетентност плюс безотговорност“ не е никак забавна, напротив. Понякога, даже много често, тя буквално убива. Тъй като никой, абсолютно никой себеуважаващ се специалист не би пожелал да се подчинява на пърхаща от пост на пост „калинка“, така формулата съсипва човешки животи и разказва играта на цели държави. Злощастна обреченост, довела и Мърфи до тъжното заключение, че „каквато и грешка да се допуска при управлението на една система, тя е насочена към причиняване на максимални щети“.

Можем единствено да добавим, че стига грешката да се прави целенасочено, щетите най-вероятно са и планирани. А в това отношение Бойко Борисов няма равен на себе си, там е истински майстор. И да, Corifeo – онзи, който оглавявал и ръководел хора в гръцките и римските театри, понеже по същество не можел да пее…

Принципът на корифея

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top