Коментари

Провалена държава? На нас ли го казвате!

Имаме второкласен лидер, чиято суета не знае граници. Имаме ненаситно семейство, което се облагодетелства без оглед на законите или благоприличието. Имаме пълно незачитане на ценностите, у дома и в чужбина, презрение към демокрацията, жажда за ограничаване на свободната преса, възхищение към бандити и тирани по света. Имаме всички белези на бананова република. Но по-лошото е, че показваме издайническите признаци на провалена държава.

Не, не ви казвам нещо, което вече си знаете. Защото не става въпрос за България. Става въпрос за САЩ. Думите са на Дейвид Роткопф, изпълнителен директор и редактор на списание „Форин полиси“. Поводът за тези тежки критики е уволнението на директора на ФБР Джеймс Коми от президента Доналд Тръмп. И нарастващите съмнения, че това е пореден (и безогледен) опит от страна на президента да осуети разследването, което би разкрило евентуални връзки лично на Тръмп или на хора от неговия щаб с Русия.

Правителството ни е сведено до функция. Партийната политика и огромните лични интереси накараха партията на мнозинството да забрави отговорностите към своите избиратели и към Конституцията. Ежедневно републиканците гледат как техния лидер не само нарушава традициите и стандартите на високия пост, който заема, но чрез бездействието си му позволяват да се облагодетелства лично от президентството, да прокарва политики в полза на своите приближени и своята класа във вреда на американския народ, и системно да атакува принципите, на които тази страна е основана – от свободата на религията до разделението на властите.

И все пак, има една съществена разлика с картината у нас. Защото в САЩ, отбелязва авторът, системата противодейства – на всеки разрушителен акт на президента има ответно действие – съдиите спряха лоши укази, ФБР все пак води сериозно разследване, медиите оказват отпор.

Съдът, разследващите, медиите. Съдът, разследващите, медиите. В САЩ, не и у нас.

Сн. Official White House Photo by Benjamin Applebaum

 

Провалена държава? На нас ли го казвате!

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top