Коментари

Прокурорски уроци по смятане

Главпрокурорът Гешов обяви при поредната акция в Монтана, че за последните два месеца, откакто полиция и прокуратура се били активизирали, вече имало резултати. И то сериозни. Престъпността била спаднала с 40%. Засега в Монтана, а после и в други градове. Повтарям: 40 процента! Известно е от теорията на пропагандата, пък и на журналистиката, което е почти същото, че колкото по-далече си от епицентъра на едно събитие, толкова по-лесно се лъже. Демек, лъжите са обратно пропорционални на разстоянието. Обаче той това Гешов го е казал в Монтана, пред туземното население. А местните я усещат тая престъпност и я усещат, дето викаше Карлин, „откъм задника”.  Бедните хора поначало всичките работи оттам ги усещат…

Та казвам, че толкова нагло да лъже хората в очите дори един главен прокурор не може да си позволи. Все трябва да има нещо вярно. “Това, вика Гешов, което казват колегите от прокуратурата и МВР, е, че вече, макар и само от два месеца, в Монтана има чувствителен спад в сравнение със същия период на миналата година на заявените и регистрирани престъпления в сегмента битова престъпност.“

Заявени и регистрирани. Запомнете този израз, пак ще се върнем на него, защото там се крие ключът от бараката.

Тези спешни резултати ме карат да си помисля, че Гешов ги е изплашил още с вида си. Не казвам, че по принцип не е възможно. Особено откакто сложи каскета и заприлича на ранния Тодор Живков. Не знам дали знаете, но на Живков му отнело дватрийсе години да преходи от каскета към бомбето. Така твърди д-р Боян Захов. Първоначално, като излязъл от нелегалност (?) след 9 септември 1944 г., бай Тошо носел небрежно кривнат каскет. През 60-те години от Москва дали тон на новата мода – меката филцова шапка. И Живков си накупил 7-8 бомбета, които слагал като ходел в чужбина. Ще следим Гешев, но като гледам как лапа професионалните и социалните стъпала, ще го вземе тоя преход за година-две. Засега обаче, и в Брюксел май ходи още с каскета.

Та казвам, че  може и с вида си Гешов да ги е стреснал. Сега си спомням ген. Бонев, най-младия син на партията, а след това и най-младия министър на СДС. Той още като стана министър и бандитите умряха от страх. Някои злословници викат, че било от смях, но ние не сме от тях… Та Бонев беше поканил на среща всичките криминални авторитети – СИК, ВИС, Маджо, Маргените… И им говорил. Помолил ги да го карат по-кротко. И те за известно време мирясаха. Била е важно среща явно. Щото Борисов дълго я споменаваше: „Мен не ме викна. И аз се чудех дали да се потисна, или да се гордея.”

Според мен се потисна за момента, но мисля, че трайна психическа травма не му остана. Потисна се, щото много мрази нещо да го прескочи. Та ако ще и грип да е. Вижте го сега как само се вайка, че още нямаме случай на корона вирус!

Но да се върнем на темата. През октомври 2019 г., по повод статистиката на МВР за намалялата престъпност, написах коментара „Милиционерски уроци по смятане“. Понеже и милицията и прокуратурата са учили смятането и по-специално статистиката от едни учебници, та се изкушавам да припомня само основните изводи от тогавашния си коментар, които са напълно адекватни и за думите на Гешов.

МВР отчете намаление на регистрираните престъпления за осемте месеца на 2019 г. с 12.1% (от 70 978 на 62 404). От тях разкрити 41.4%, с 2.2% повече от предишната година. Според статистиката на МВР най-голям дял от престъпленията са кражби – 22 049. При тях разкриваемостта била едва 34.4%. Но били намалели с 14.9%. Що пък не, за молива баир няма. Пък и при такава разкриваемост, никак не е чудно и още да намалеят. Регистрираните. Което е различно от всички кражби. Много граждани, станали обект на внимание от апашите за втори и трети път, не си правят труда изобщо да се обаждат в полицията. Поради което коректните числа са доста различни от съобщените от МВР.

Един ден седнах и събрах всички проценти, с които престъпността е падала през годините – при Петканов, при Петков, при Миков, при Цецо, при Руми, при Радев. И излезе, че към момента престъпността у нас е минус 235%, а разкриваемостта е 693%. Може и да не е така, но това показват числата.

Гешов обещава до края на годината битовата престъпност в цялата страна да спадне с около 1/3. Във всички прокуратури и полицейски дирекции имало план за действия дотогава. Тука моливът направо се е сурнал по нанадолнището…

Разбира се ние си даваме сметка, че Гешов отново има предвид само „заявените и регистрирани престъпления“.

И освен това, като се има предвид, че в статистиката влизат и онези 20 кила арпаджик, дето един котленски циганин открадна в Айтос, а също и конфискуваните седем кубика дърва за огрев, също и 140 къса цигари, 4,6 л. алкохол без бандерол, които МВР и прокуратурата в Ст. Загора заловиха. По информация на БТА и в монтанската акция са открити подобни крупни афери – незаконно изсечени дърва и търговия с цветни метали в нарушение. Споменава се и за намерени наркотици, неясно в какви количества.

Никак не подценявам борбата с битовата престъпност. За хората на село да ти откраднат кокошките, не дай Боже, прасето или ракията, е катастрофа. Ако имаме някакви съмнения, то те са дали полицията и прокуратурата трябва да ни занимават с изпълнението на рутинните си задължения. А че това не трябва да го прави главният прокурор на републиката, в това нямаме никакво съмнение.

Прокурорски уроци по смятане

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top