Коментари

Прости ли сме или да

Ето какво се случи вчера: „Европейският съюз удължи с още шест месеца – до 15 септември 2017 г. – действието на индивидуалните санкции срещу граждани и фирми в Русия и Украйна, отговорни за дестабилизирането на положението в Украйна. Това се казва в съобщение на Съвета на ЕС, огласено  и цитирано от Асошиейтед прес и ТАСС. Решението влиза в сила, когато бъде публикувано в Официалния вестник на Европейския съюз.
В списъка на санкционираните влизат 150 физически лица, вкл. висши руски чиновници, политици, бизнесмени и служители от силовите ведомства, ръководителите на самообявилите се две сепаратистки републики в Източна Украйна – Луганска и Донецка, както и 37 различни военни и политически структури на сепаратистите.
Анексирането на Крим от Русия и подкрепата на Москва за бунтовниците в Украйна влошиха отношенията между ЕС и Русия. Първите санкции съюзът наложи през март 2014 г., като оттогава редовно удължава срокът им, припомниха агенциите.“

Хайде сега и ние да си припомним какво каза Корнелия Нинова преди дни: „Ако БСП спечели изборите и бъда министър-председател, отивам в Брюксел и заявявам: Господа, следващия път, когато подложите на гласуване санкциите срещу Русия, България ще наложи вето.“

Още тогава казахме, че геройската поза на Нинова е комична и може да мине само пред глупава публика, но тук нещата вече са ясни като на длан. Вето Нинова няма как да наложи, дори и да стане министър-председател – просто това не се предвижда в процедурата. Като се прочете първото съобщение по-внимателно, се вижда и какви са санкциите срещу Русия – това са санкции срещу 150 физически лица – висши руски чиновници, политици, бизнесмени и служители от силовите ведомства, отговорни за дестабилизирането на положението в Украйна.

Санкции на нашите краставички Европейският съюз не е налагал. Наложи ги Русия със своите контрасанкции. И ако в Русия може да влиза „Мерцедес“, но не и българска краставица, то е не заради двоен стандарт на Европейския съюз, както твърди Нинова, а заради двоен стандарт на Русия.

Като сравни човек двете изказвания само един въпрос остава без отговор – не ги ли знае тези неща Корнелия Нинова или е решила, че ние не ги знаем. Щеше да е по-ясно, ако го кажа така: тя ли е проста или нас ни има за прости? От което пък следва още по-важният въпрос: ние всъщност умни ли сме? Така като гледам – не много. И не само ние, българите. В цял свят тече сезонът на корнелиите. И не знам как ще завърши – дали тези, които имат полза избирателите да са прости, ще победят или сред избирателите ще се намерят достатъчно хора да защитят общия разум. Не всички, които се кандидатират сега, са чели само по една книга. Тези дни ми се случи да си говоря с двамина кандидати, които са чели по три-четири, единият може би дори пет книги. И разбрах, че са по-опасни от еднокнижниците, защото си въобразяват, че знаят.

Прости ли сме или да

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top