Коментари

Сарказъм за идиоти

Лесен начин за предпазване от коронавирус: взимате едно въже и се обесвате. Или отваряте прозореца и скачате. И не си мислете, че пробутвам идиотски идеи – давам пример какво означава сарказъм. „Макар от древните гърци до днес сарказмът да се използва като язвителен начин да се изрази презрение, първоначалният смисъл на думата всъщност е свързан с клането на животни и буквално означава „отделям плътта от костта“ или „одирам“, обясняват лингвистите. Иначе казано, това е похват да съсипеш някого, но не чрез иносказателната и интелектуално извисена ирония, а съвсем директно, със злобно отрицание и жестока насмешка.

Хич не ми се вярва американският президент да е вложил сарказъм (както самият той обясни) в предложението си на болните от коронавирус да се инжектира дезинфектант, но на практика резултатът е тъкмо такъв. В САЩ вече са хоспитализирани над 100 души, погълнали бензалкониев хлорид или белина, което идва да ни каже, че и най-необикновеният вирус не може да бъде по-страшен от обикновената глупост. Който си е тъп, ще намери и тъп начин да се „одере“ жив, а това си е чист автосарказъм. Неслучайно режисьорът на филма „Идиокрация“ Майк Джъдж беше признал, че се е вдъхновил за филма си най-вече от упътванията за употреба на домакински уреди. Например да не къпете кученцето си в пералнята, нито да го сушите в микровълновата печка; да не използвате бензиновата горелка като сешоар или за почистване на паяжините в дървена барака; да не пръскате в устата си с дезодоранта за крака, камо ли да пробвате на вкус новия пестицид за унищожаване на вредители в градината си. Да, близко до ума е да не го правите никога, но щом такива предупреждения съществуват, значи някой е пробвал, нали? А когато „някой“ се умножи по десет, сто, хиляда, милион и прочие, няма начин идиотизмът да не се превърне във форма на управление…

Върху това, разбира се, се гради и сюжетът на филма: годината е 2505-а и Джо Бауърс прави шеметна политическа кариера малко след като се е събудил от криогенен сън. В миналото той е бил глуповат военен чиновник, който едва срича и почти не може да пише, но вече е най-умният човек на планетата. И не защото е поумнял, докато е бил замразен във финансиран от правителството секретен експеримент – просто всички останалите земни жители са изтъпели сериозно. Навсякъде цари упадък заради смайващо невежество, никой не разбира от нещата, с които се занимава. Задава се глад, понеже посевите масово се напояват с кока-кола и енергийни напитки, и Джо, някога абсолютният некадърник, изведнъж изпъква на този мизерен фон като просветен ум. Тъй като навремето е решавал елементарни кръстословици в училище за умствено изостанали, той поне знае, че за напояването на растенията е хубаво да се използва… вода, което толкова впечатлява видиотените граждани, че да го изберат и за президент!

Но действителността често пъти е далеч по-трагикомична, както доказаха и двама радиоводещи от Флорида на 1 април 2010 г. Те си направиха майтап, предупреждавайки слушателите, че от чешмите им тече диводороден моноксид – „химикал без цвят и мирис, който причинява смъртта на хиляди всяка година“. „Все още не е късно да се наложи забрана! Да спасим света, да спасим децата си, да спасим нас!“ – призоваха те, с което предизвикаха паника, понеже малцина се досетиха, че става дума за H2O, т.е. за обикновена вода.

Заради такива обаче всички останали пият тъкмо по една студена вода след разни политически избори, а още по-лошото е, че склонните да си инжектират венозно дезинфектант не са склонни да си извличат и някаква поука. Което, между другото, ме подсеща, че една държава още се радва на премиер, при това трети мандат, стигнал до извода, че хакерите са в състояние да ни атакуват и през микровълновите ни печки. Той даже е носител на ордена „Михаил Ломоносов“ (енциклопедистът, който открива закона за запазване на веществото при химически реакции, постулира закона за запазване на енергията, поставя основите на физикохимията и т.н.), но веднъж се снима как работи на Маc-а си, докато лаптопът му е изключен. Това се разпознаваше както по липсата на светлина върху синята му риза, така и по типичното лого на Apple, което не светеше върху капака. Та не да не избързваме, предлагам, да се подиграваме на американците, че са гълтали белина…

Е, ако решим да проявяваме сарказъм, не пречи да отбележим, че тържеството на самоубийствената тъпота работи в полза на естествения отбор. Оредяването в редиците на идиотите не е никак лоша новина, защото в крайна сметка не говорим за упражнено насилие над личността, а за собствен избор да бъдеш невежа, отгоре на всичко – да го натрапваш на други, за да страдат и те. А все пак и това е нещо, стига да отчетем смразяващия факт, че срещу глупостта, съпътствала човечеството, откакто свят светува, не е открита ваксина. Но дори и вече да я джуркат (по онзи премиер), отсега можем да си отдъхнем, че антиваксърите ще подскочат като ужилени, тъй щото опасността бързо да бъде предотвратена.

„Само две неща са безкрайни – Вселената и човешката глупост. Но за първото не съм сигурен“, иронизирал веднъж Айнщайн, с което няма как да не се съгласим: нищо чудно утре да се окаже, че жертвите на коронавируса са два пъти по-малко от тези на причинилите собствената си смърт в опит да се предпазят. Подозирам даже, че на мнозина им е хрумнало да се замразят, докато трае епидемията, и не ми се мисли какво я чака планетата през 2505-а година…

Сарказъм за идиоти

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top