Емилия Милчева

Ако трябва да избираме дали да имаме свободни медии или представителна власт, по-добре да изберем свободни медии, защото те ще ни осигурят представителна власт. Това го е казал един от бащите основатели на Съединените щати Томас Джеферсън. А поводът да започна със свободата на медиите е излезлият днес доклад на неправителствената организация “Инициатива за свободни медии на Балканите”. Тазгодишното му издание констатира силно влияние на цензурата в България, Сърбия и Северна Македония.

Основните изводи от проучването са:
Контрол на обществените радио- и телевизионни оператори и регулаторните органи, натоварени със спазването на законите за медиите; Злоупотреби поради слаба регулация с прозрачността на медийната собственост, което дава възможност за незаконен контрол на медиите от правителства или техни проксита; Използване на държавни субсидии за насърчаване на клиентелизма на слаби медийни пазари.

Това последното, освен в Сърбия, в България и в Северна Македония, се разбра, че го има и в Австрия, където канцлерът Себастиан Курц подаде оставка. Причината – прокуратурата го разследва, че е използвал държавни средства, за да осигури позитивно отразяване в голям таблоид. Курц, един от европейските приятели на нашия бивш премиер Бойко Борисов и млада надежда на европейската политическа сцена, е проверяван как плащания от финансовото министерство са използвани за манипулирани проучвания на общественото мнение.
Данните, обработени в положителен за управляващите дух, били публикувани в тиражен жълт вестник. Познато, нали?

Познати са ви и изводите за българския медиен пазар – доминиран от малък брой влиятелни играчи с връзки с управляващите, които си купуват подкрепа чрез непрозрачно разпределение на европейски средства.

Специално внимание в доклада е отделено на влиянието, прокарвано чрез медийната група около Нова телевизия след придобиването ѝ през 2019 г. от братята Кирил и Георги Домусчиеви, свързвани и с тогавашния премиер Бойко Борисов, и с най-младия олигарх Делян Пеевски. “Със смяната на собствеността Нова стана по-малко критична към правителството”, пише в доклада. Авторитетни журналисти като Генка Шикерова, Миролюба Бенатова и Марин Николов са отстранени почти незабавно, се казва в проучването, както и други журналисти и продуценти. От края на миналата година Нова груп има други собственици, а в България ще следим какво ще покажат индексите за медийна свобода за 2021 г.

Свободата е битка – и няма сбогом на оръжията.

Свободата започва от свободните медии

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top