Коментари

Скъпа лотария

От няколко години стана мода да се осмива целокупното българско население, което всеки ден „търка талончетата“. Стандартното обяснение е за търсене на бързо щастие, лесно забогатяване, заобиколен път към блага за сметка на ежедневния труд и срив на трудовата етика. Някои икономисти обръщат внимание на това, че най-активни са хората в най-западналите райони на страната, макар че погледнато по този начин, това си прилича на съвсем рационална стратегия за излизане от безизходицата. В това поведение обаче изглежда има и малко по-дълбок смислов пласт. И той е, че много от тези хора всъщност имат една вярна социална интуиция, с достатъчно доказателства от ежедневието – животът е все повече лотария. Оцеляването на пътя е лотария, публичните услуги са лотария, намирането на читав майстор също, списъкът е голям и става все по-дълъг.

Все по-често и здравеопазването ни прилича на лотария – дали ще случиш на добър лекар, дали ще се вредиш при най-добрите специалисти, дали ще попаднеш на добра сестра и санитар, ако ти се наложи да останеш в болница. Всъщност, в това няма никаква изненада, неработещите публични системи превръщат достъпа и използването им в лотария, в късмет. Тези дни ЕК публикува данни за здравната система в страната, които едва ли изненадват някого. За неспециалиста се препотвърждават няколко неща, които чуваме от много години. В сравнителен европейски план, цените на лекарствата са ни твърде високи, над 40% от всички публични разходи отиват за тях. 34% от парите отиват за болници, което пък подсеща за друг често коментиран въпрос – липсата на внимание и инвестиции към етапите преди да се озовем там. За сметка на това, когато влезем вътре, лежим два пъти по-кратко от средното за ЕС. Какво се случва ни е известно от друга европейска статистика – България е страната с най-висок дял на смъртни случаи, които са били предотвратими. Парите за профилактика са под 3% от всички разходи.

Новите данни ни напомнят за пореден път и нещо, което отлично знаем от ежедневието си. България е страната с едно от най-високите нива на „частни разходи за здраве“. Така да се каже….. Едва 52% от парите за здравеопазване са публични. Като знаем колко частни здравни фондове има и като знаем колко хора ги използват не е нужно никакво въображение да се досетим за какво става дума. Между другото, това е една от причините, поради които партия, която настоява за по-високи данъци никога няма да спечели избори по нашите земи. Българите отдавна знаят цената на лева в джоба и не вярват на системи. Доплащат за образование, за частни учители, за бавачки, за лекари, за лекарства, дават пари на родителите си, които живеят на пенсия, ако могат, заделят някой лев за годините след своето пенсиониране. И без това т.н. „втори пенсионен стълб“ изхвърча през прозореца, третият дори не се коментира. И така, ЕС ни казва за пореден път нещо, което отлично знаем, но няма кой да заинтересова. Като другите публични системи, здравеопазването е все по-често лотария. При това все по-скъпа.

Ние вече имаме и друга защитна стратегия, когато стане дума за здравето ни – благотворителност. Ако погледнете платформите за благотворителност, няма как да не забележите, че мнозинството от тях са за лечение, за поправяне и закупуване на медицинска техника, ремонти, лечение зад граница, лекарства, рехабилитация и т.н. Разбира се, това е естествено. Няма по-висша ценност от живота и хората, когато даряват, съвсем нормално се насочват натам. Но все ми се струва, че има и друга, по-рационална мотивация – страхът да не изпаднем в подобна ситуация и липсата на работеща алтернатива за живота ни. Допускането, че някой ден може и ние да се озовем на някой сайт, с име и снимка, в търсене на човешкото милосърдие, за да живеем. Така и сглобяваме формулата на опазването на нашето здраве – надежда за късмет, „бели пари за черни дни“ и милосърдието на другите. Тя очевидно не сработва особено добре, но като цяло сякаш обществото ни е ОК с нея. Защото поредните данни с очевидни истини идват и си отиват, някой протест разбутва временно управленската тиня и нещата си продължават по изпитания маршрут, по описаната формула. Пък докъдето, дотам.

Скъпа лотария

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top