Студентски дебюти

Срещата на Г20 – преплитащите се сюжетни линии

Срещата на Г-20 в Хамбург е дванадесетата такава между лидери на развити и развиващи се страни, на която се обсъждат наболелите глобални проблеми и въпроси. На тази конкретна дискусия на дневен ред са теми като борбата с тероризма, климатичните промени,  свободната търговия и миграцията. Но тук е важен да се подчертае съответния контекст, в който тя се провежда. Това е първата официална среща между Доналд Тръмп и Владимир Путин, очаквана с нетърпение от международни наблюдатели и любители на конспиративни теории. Като домакин на тазгодишното издание на Г-20, Меркел със сигурност ще отдаде голямо внимание на темата за миграцията, което няма да се хареса на някои от присъстващите. И като стана дума за Тереза Мей, това е първия голям международен форум, на който тя присъства след срамния резултат на парламентарните избори на нейните консерватори и може да се очакват интересни размени на послания и реплики с представителите на ЕС, Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер. Тези и още много сюжетни линии предстоят да получат своята развръзка на двудневното събитие.

Доналд Тръмп пристига в Хамбург след визитата си в Полша, където по традиция американските президенти са посрещани топло. И този път не беше изключение, а посланията на американския президент и националистическото правителство на Полша си паснаха прекрасно. На същинското събитие в Германия се състоя дългоочакваната среща между Тръмп и Путин, на която се и договори прекратяване на огъня в югозападна Сирия. Това изглежда е един от малкото успехи на американския лидер при двудневния му престой в Хамбург след като остана изолиран по основните теми за промяната на климата и свободната търговия. Миналият месец Доналд Тръмп обяви оттеглянето на САЩ от Парижкото споразумение за климата, а на хамбургската среща Съединените щати останаха единствена представена държава, която не подписа финалното споразумение за необратимостта на договореностите по климата. На тази среща на Г-20 се затвърди тенденцията на отстъпване на Америка от позицията на световен лидер.

Европейският съюз също имаше свои представители на срещата от най-високо равнище в лицето на президента на Европейския съвет, Доналд Туск и председателя на Европейската комисия, Жан-Клод Юнкер. Макар краткото време, което прожекторите отделиха за тях в сравнение с други лидери, със сигурност е било интересно зад кулисите при срещите си с някои от държавниците. Срещата на Г-20 се провежда няколко дни след договореното търговско споразумение между ЕС и Япония в отговор на проваленото от Тръмп Трансатлантическо партньорство. От другата страна стои новоизбрания министър-председател на Великобритания и нейната среща с американския президент, на която се загатна за скорошно търговско споразумение между двете държави на фона на започналите Брекзит преговори. Не са тайна студените отношения между лидерите на съюза и Мей, както и разменените реплики между тях, така че не е учудваща, макар и разочароваща, преориентацията на британското правителство.

По темата на влошаващите се взаимоотношения с Европейския съюз трябва да споменем и турския президент Ердоган, също присъстващ на Г-20 срещата. Хамбургската конференция се провежда ден след като Европейският парламент прие доклад за прекратяването на разговорите за приемане на Турция в съюза. Причината за това е в несъответствието между турските и европейските ценности след проведения референдум за разделението на властите и базисни принципи на демокрация. Не остана и незабелязан новоизлезлия доклад на Стокхолмския център за свобода, който заключва, че миналогодишния опит за преврат е инсцениран от самия Ердоган. Макар и без официална среща между европейската и турската делегация, едва ли са разменени любезности извън светлината на прожекторите.

Срещата на Групата на 20-те не се размина и без традиционните протести. Този път се стигна и до насилие като Хамбург осъмна с подпалени коли и разграбени магазини и след двата дена на конференцията. Ангела Меркел осъди грозните сцени, като добави, че подкрепя протестите, но само когато са мирни. И въпреки че подобно поведение е наистина неприемливо, има поуки, които трябва да се извлекат от поведението на хората, разочаровани от глобализационния процес. Защото именно ощетените от това хаотично дерегулиране на световната икономика дадоха платформа на феномена „Тръмп“ и на куп още популисти, които сега създават главоболия на същите тези световни лидери, които тласкат пазарната либерализация.

Хамбургското издание на Г-20 срещата може би ще се запомни не толкова с финалната си резолюция, която не предложи някакви изненади или неочаквани успехи, а със сюжетните линии, които я съпътстваха, от любопитни лидерски разговори, през гафовете и до протестите навън. Интересна беше и липсата на саудитския крал Салман бин Абдулазис на фона на конфликта с Катар. Ангела Меркел бе натоварена с домакинството при една обтегната международна обстановка, за което получи комплименти от неочакван източник в лицето на Доналд Тръмп. Това, което срещата на високо равнище постигна е да даде началото и затвърди тенденции в международен план, следствията от които предстои тепърва да се разгърнат по несъмнено интересни начини.

……………….

Този текст е създаден по проект „Студентска политологична платформа. Формиране на журналистически умения в собствена медийна среда“, осъществен с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на студентски иновации на Институт „Отворено общество“ – София и Фондация „Микрофонд“ – София. Съдържанието на тоекста е отговорност единствено на авторите и при никакви обстоятелства не може да се приема, че отразява официалното становище на Институт „Отворено общество“ – София и Фондация „Микрофонд“ – София.

 

Срещата на Г20 – преплитащите се сюжетни линии

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top