Коментари

Суверенът на суверена

Кой е суверенът на суверена? Не е Слави Трифонов, законът е. А писмото на шоумена не е ултиматум, даже и рекет не е, то е нещо толкова сбъркано, че и да има термин за него, не се сещам.

Ултиматум това писмо би било, ако свършваше със заплаха само в случай, че новото Народно събрание не започне дейността си с разглеждане на резултатите от референдума. Обаче не – позивът настоява депутатите да приемат референдума за задължителен, след което да се разпуснат и да проведат нови избори.

Законът, суверенът на суверена, не казва такова нещо. Законът казва, че резултатите от референдума трябва задължително да бъдат обсъдени в парламента, защото покриват този критерий – за задължително разглеждане и гласуване. Критерият за задължително приемане те не покриват, липсват им 12-13 000 гласа за това.

Много или малко са 12-13 хиляди гласа не е важно за закона, за него е важно, че те са недостатъчни. Лоши или добри ще бъдат депутатите в новия парламент, законът не гарантира. Той само гарантира, че демокрацията брои в числа, а не тегли избраниците по количество сиво вещество. Оставил е законът тоест на нас да претеглим за кого да гласуваме. Умни или глупави сме ние преди избори, също не е работа на закона – той не ни гарантира добър живот, гарантира ни само живот, който заслужаваме с гласуването си.

Това е законът, не казвам, че е добър, но както е речено, по-добро не е измислено. Затова един човек реши да си го измисли. И като се замисли, не измисли нищо по-различно от бележка с пренабити номера, затъкната във вратата на заведение в началото на 90-те от неизвестен извършител в анцуг и със златен ланец. Това е по-опасно от всеки закон, дори от лош закон.

Тъй като край Слави Трифонов има умни хора, които едва ли не ги знаят тези неща, питам се защо го правят. Да е от инат за себедоказване? Би могло, но умните хора не се себедоказват, като се излагат. Да е защото телевизионното шоу залиня и се търси отдушник в политическото? И това би могло да е. Но най прилича на нещо, сложено в резервното джобче на обигран политик. Ако резултатите от изборите са много неблагоприятни за този политик, ще бъде извадено от джобчето. Но ако го устройват, ще се смачка и изхвърли в кошчето. На това прилича най-много. Вие се сещайте кой е политикът.

Суверенът на суверена

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев dr.tonyfilipov (at) abv.bg 0885 233 691
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top