Коментари

Суверенът на суверена

Кой е суверенът на суверена? Не е Слави Трифонов, законът е. А писмото на шоумена не е ултиматум, даже и рекет не е, то е нещо толкова сбъркано, че и да има термин за него, не се сещам.

Ултиматум това писмо би било, ако свършваше със заплаха само в случай, че новото Народно събрание не започне дейността си с разглеждане на резултатите от референдума. Обаче не – позивът настоява депутатите да приемат референдума за задължителен, след което да се разпуснат и да проведат нови избори.

Законът, суверенът на суверена, не казва такова нещо. Законът казва, че резултатите от референдума трябва задължително да бъдат обсъдени в парламента, защото покриват този критерий – за задължително разглеждане и гласуване. Критерият за задължително приемане те не покриват, липсват им 12-13 000 гласа за това.

Много или малко са 12-13 хиляди гласа не е важно за закона, за него е важно, че те са недостатъчни. Лоши или добри ще бъдат депутатите в новия парламент, законът не гарантира. Той само гарантира, че демокрацията брои в числа, а не тегли избраниците по количество сиво вещество. Оставил е законът тоест на нас да претеглим за кого да гласуваме. Умни или глупави сме ние преди избори, също не е работа на закона – той не ни гарантира добър живот, гарантира ни само живот, който заслужаваме с гласуването си.

Това е законът, не казвам, че е добър, но както е речено, по-добро не е измислено. Затова един човек реши да си го измисли. И като се замисли, не измисли нищо по-различно от бележка с пренабити номера, затъкната във вратата на заведение в началото на 90-те от неизвестен извършител в анцуг и със златен ланец. Това е по-опасно от всеки закон, дори от лош закон.

Тъй като край Слави Трифонов има умни хора, които едва ли не ги знаят тези неща, питам се защо го правят. Да е от инат за себедоказване? Би могло, но умните хора не се себедоказват, като се излагат. Да е защото телевизионното шоу залиня и се търси отдушник в политическото? И това би могло да е. Но най прилича на нещо, сложено в резервното джобче на обигран политик. Ако резултатите от изборите са много неблагоприятни за този политик, ще бъде извадено от джобчето. Но ако го устройват, ще се смачка и изхвърли в кошчето. На това прилича най-много. Вие се сещайте кой е политикът.

Суверенът на суверена

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top