Коментари

Съединението прави силата, но силата не прави съединението

Кратки бележки от «Из делниците на един луд»

*

Днес е празник – Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Не го уважавам аз тоя празник. И до днес не мога да разбера защо му е било на прогресивното румелийско население да се съединява с дивите шопи, с подлите власи и гагаузите от Варненско.

Съединението за нас, тракийците, е било малко нещо късо съединение.

Татар Пазарджик, Филибе, Заара – това са автентичните центрове на прогреса. Какво би загубил българският генофонд, ако ги нямаше Кюстендил, Перник, Брезник, Трън и други такива шопски и полушопски поселища? Нищо!

Навсякъде по света – и в Италия, и в САЩ, Северът е далеч по-прогресивен от Юга. А у нас наобратно. Така е днес, така е било и през 1885 г.

Пловдив е бил в пъти по-голям от София, имал е трен, театро. А в София – кал до под … (откъдето и дошло името на Под-уя-не).

*

Един мастит професор … писа полани: “Чудя се защо пловдивчани празнуват Съединението, след като това събитие обрича града на второкласно съществуване. По онова време Пловдив е бил един блестящ град, а София – едно село, пълно с кокошки.”

*

Чета интервю с директора на Историческия музей в Пловдив. Вика, че още се спорело Пловдив или София да е столица. Щото румелийци, в името на обединението, отстъпили на шопите столичанството. Но още се хапят по гъза, с извинение. И до днес викат: От Пловдив ли си, майна, или от провинцията?

Но те са прави да се хапят. Откак отстъпили столичанството, Пловдив дръпнал назад и днес вече не е безапелационен център на прогреса.

*

Станислав Стратиев, „Българският модел”: „Българската участ е силата да прави съединението, а не съединението – силата.”

Казваме, че съединението прави силата преди да сме казали какво прави съединението. Щото, нали, да се съберем и да се съединим са различни работи. Българите като се съберат и никога не се получава съединение. От къде знам ли? Ами много чета, бе! Например бай Мирон Иванов: „Капитан Танев ги гледаше и не искаше да повярва, че сборът от хиляда умни човеци може да бъде по-глупав от всеки един отделно.“ Това е писано точно 39 г. преди да се появи ГЕРБ. Така го виждаше и Станислав Стратиев: „Нека се направи график кой къде да замине. Безсмислено е да се струпваме пак на едно място…“

Именно, ние умеем само да се струпваме.

…………………….

Съединението прави силата, но силата не прави съединението

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top