Статии

Тази седмица, преди 10 години

„Лекарство срещу инфантилната и убийствена българска амнезия за вчерашния погубен и проспан ден.“ Така определи Юрий Проданов книгите „Из делниците на един луд“. Тази седмица Ви предлагаме спомени от преди точно 10 години. И лошото е, че имаше пак актуални информационни поводи.

6 февруари

Отдавна ни се ще да кажем едно „Браво!“ на некой политик, депутат, магистрат, дори обикновен милиционер. За нещо, какво да е… И май ми се отвори възможност. Гл. прокурор Цацаров заяви по повод „обосновано предположение“ на Цецо, че атентатът в Сарафово е дело на Хизбула: „Да бъде използвано самото наказателно производство за политическия случай и конкретно външнополитически цели – е малко пресилено“.

Берекет версин и на малко. Дет’ викал оня, „а ич?“ „Ич“ вече го видяхме при Велчев. Обективният историк, ако се намери такъв, ще запише някога срещу неговото име: „Загуби 7 г. на България“. Е, рано е още да кажем, че Цацаров няма да загуби нови седем. Щото, както обича да казва премиерът, на нов началник и малко прасенце…

А за Хизбула нямаше как да не клекнат на Израел и САЩ. Тамошните служби знаят много неща, за които ние само предполагаме. И туй, дето Будата го каза, че една хилядна от написаното за него да било вярно, Обамата нямало да го посреща като войвода, не е баш така. Американската дипломация обича лошите момчета. Подкрепяла е и много по-лоши от тия. Защото именно лошите момчета са тези, които дават възможност на САЩ да разглеждат чуждата външна политика като своя вътрешна.

Ама чухте ли го какво каза Будата по повод документите от папката? „Това, вика, което са направили (ЦСБОП – б. р.), аз мога да ви го спретна на всичките. Днес мога да разпоредя на службите да образуват подобни дела на всичките ви журналисти, на всички!“

Оня ден написахме, че на Цеко демокрацията му е тъмна Индия. Като кажа за Цеко, разбирайте го и за Боко, и за вся остальная… да не ги изреждам всеки път. Изобщо в добри ръце сме поверили демокрацията, няма що.

Знаете ли кога разбрах, че тоя човек е загубен за демокрацията? Будата имам предвид. Не че Цецо не е загубен, но той все пак не е самостоятелна интелектуална единица… Сигурно съм ви го казвал някога, но понеже много ме кефи, пак ще го разкажа. Будата още беше главен секретар и веднъж се беше разпалил пред „Стандарт“, дето и Сульо и Пульо джиткал с буркани: „Многократно съм правил лични забележки. Стана дори един скандален случай. Аз минавах, а отдолу идваше парламентарният шеф Огнян Герджиков. Задържаха ме мен в колата, за да мине той. Бърза за някъде. (14.04.2002, „Стандарт“)

Чак да ти е неудобно да споменеш, че все пак сме парламентарна република и председателят на НС олицетворява най-висшата власт в държавата, а в една парламентарна република главният секретар на МВР е не деветата, ами 99 дупка, ако изобщо го има на дудука…

„Биволъ“ публикува нов документ от папката „Буда“ – план от 6 стр. за оперативно наблюдение на Будата, който прави на пух и прах обясненията на Бойко, Георгиев, Флоров, Фаунов и т. н. Целта на този план била да се установи „престъпната ориентация“ на Бойко Борисов. Мероприятията, които се предвиждат, показват, че на ченгетата им е ясно, че имат работа с криминален авторитет, а не с квартален кокошкар.

Та това е положението. Управлява ни в най-добрия случай човек с криминално минало. Но лично ние не вярваме в приказки за Жан Валжан. Много неща от битието на милиционера и политика Борисов отричат вероятността за подобна метаморфоза.

Не знам за вас, но мен много ме е срам, че сме допуснали една мутра да стане премиер. Че един възпитаник на спортно училище с акъл на инструктор по аеробика е вицепремиер, че две селянки буквално и преносно въртят законодателната власт, че…, че…, че… И ако тази крадлива посредственост вземе и втори мандат, вече наистина ще емигрираме. Досега все оставахме да гледаме сеир… Както рекъл оня, дето напуснал след първото действие, доколкото знам, и второто действие е писано от същия автор…

7 февруари

Цецерон казал на „Стандарт“, че МВР ще търси кой извади папката „Буда“. Все така правят – вместо да кажат истина ли е изваденото, те дирят кой го е изнесъл. Сещам се за новелата „Начин на дишане“ на Стивън Кинг: „Това е приказката, а не човекът, който я разказва“. Та дайте да видим първо дали приказката е вярна, пък другото е лесно.

Пак ще ви занимаваме с контрабандата. Знам, че ставаме малко като Мирча Кришан, но не можем да спрем да се възмущаваме как ни правят на будали и крадат милиарди от контрабандата на цигари, горива, алкохол… Не че от възмущението има некаква файда, де… Възмущението, казваше Ницше, е доблестта на роба. Друго, друго трябва вече…

„След 3 г. на спад пазарът на цигари отново е във възход, показват данни на компаниите от бранша“, пише „Труд“ по свои си съображения. – За 2012 г. в България са продадени над 9,7 млрд. къса цигари, при 9,5 млрд. през 2011 г.“

Тези числа не просто говорят, ами направо крещят… По думите на Вилия Великова, гл. експерт в МЗ, 39% от българите (2.73 млн. души) са редовни пушачи. Нали обърнахте внимание, редовни? Добре, щото е важно. Та ако 2.73 млн. души у нас изпушват 9.7 млрд. цигари, то значи, че пушат по 9.7 цигари дневно. Кой редовен пушач пуши 10 цигари? За под 10 цигари дневно даже докторите си затварят очите. Дайте да дадем на пушача неговото си – поне по кутия на ден. Така де, не е ли така?! Което веднага ни задължава да се съгласим, че къде половината цигари у нас са контрабанда.

За алкохола не ми се говори. Да сте чули да са хванали един фалшив бандерол? Алкохолните бандити изведнъж станаха почтени бизнесмени. Да, виж къде ме клъвна петелът!

Вестничето „България днес“ преписало от нас за оня шарлатанин Божидар Попов, дето ние на няколко пъти обясняваме, че не е никакъв професор, а педофил – рецидивист, лежал в Софийския и на Четвърти километър… Преписали даже и интервюто, дето сме взели от зам.-директора на затвора Людмил Цанев. Което е направо наглост. Ама Господ ги наказал. Объркали снимката на педофила с тази на диетолога проф. Божидар Попов. И турили уважавания професор под заглавие „Педофил се прави на професор“. На мястото на професора ще ги направя да си говорят самички… Рендета!

8 февруари

„3 вируса ни събарят“, вика ни „Баууу!“ „Стандарт“. Тая година на куп идвали „Калифорния“, „Виктория“ и „Уисконсин“. Докторите предупреждават да не си даваме парите за антибиотици, щото те не действали на вирусите. Българите масово си провеждали по един курс от любимия антибиотик и като не помогне, отивали при джипито. През 2012 г. сме изпили антибиотици за над 115 млн. лева. Толкова изпили и германците, дето са 12 пъти повече от нас. Спомняме си, че още министър Гайдарски забеляза, че пием антибиотици вместо аспирин. От една страна, докторите се презастраховат. От друга, ако докторът случайно не изпише антибиотици, пациентът се чувства някак пренебрегнат, един вид недооценен и сам си изписва. Та Гайдарски задължи аптекарите да крият антибиотиците под тезгяха. Така байчо да не ги вижда и да вика дай ми от тоя, дай ми оня… Ама не стана, щом още прекаляваме с антибиотиците. Не че е нещо опасно, но си хвърляме парите на вятъра. Според нас не е опасно, защото ние прекаляваме и с алкохола. Забравил съм вече, ама май един и същ ензим разгражда и антибиотиците, и алкохола. Не че съм забравил, ами никога не съм знаел… И като са в комбинация (а у нас те почти винаги са в комбинация), на антибиотика му се намалява действието.

Пенсиите, не се оглеждайте, и вас имам предвид, да не кажа главно вас. Лично сме го проверявали по емпиричен път – и най-задръстената пенсия може да изброи поне три антибиотика. Пък един доктор ми каза, че не било рядко пенсии да си изписват антибиотици и за нерви. Да бе, и аз не повярвах.

Пенсиите, предвид задаващата се епидемия искам да ви помоля нещо. Спрете се малко, бе! Доде мине епидемията, си стойте дома. Пак според наши изчисления една пенсия само от преследването на промоциите може да запали един голям град от четирите края…

И накрая ми се ще нещо по-оптимистично… Холандия, страната, която първа узакони гей браковете през 2001 г., сега е напът да узакони и т. нар. розови семейства, научаваме от АФП с посредничеството на „Труд“. Розови са семейства, в които децата имат повече от двама родители. В момента в ниската земя над 20 000 деца се отглеждали в такива семейства. АФП посочва като пример съжителството на Йорам и Гилермо (хомосексуалисти) и Карен и Евелин (лесбийки), които живеят заедно. Жените родили по едно момченце от мъжете, ама не се знае кое от кого е и на кого е… И децата били много доволни. Казвали, че другите деца им завиждали, защото имат по две майки и двама бащи. Предполагам, че „повече от двама родители“ значи, че могат да са 6, или 8. И сигурно няма да е нужно да са в симетрия. В смисъл че ще може 1 баща и 2-3 майки. И се връщаме там, откъдето идваме…

Да, както беше рекъл някой, бъдещето не е това, което беше…

 

Съдържанието е част от книга 7 „Из делниците на един луд“. Ако още не сте я поръчали, не чакайте. Изпратете имейл на  dr.tonyfilipov@abv.bg със следната информация: 1.Име и фамилия; 2.Телефон за връзка; 3.Офис на Еконт, който ви е най-удобен. Цената на книгата е 20лв.+цената на доставката.

Тази седмица, преди 10 години

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top