Коментари

Фики и МВР. Is this love?

Сайтът Афера.бг изровил благодарствен плакет, в който директорът на СДВР Младен Маринов изказва служебна благодарност на чалга певецът Фики. Както се вижда от снимката, заради „съпричастност в инициативите на Столична дирекция на вътрешните работи“. Според „Афера“ съпричастността е била течна. Фики пял без пари на служебна разпивка на ченгетата. Предполагам, че е било на Коледното им парти, щото плакетът е датиран с 22.12.2016 г. Фики си държи плакета в беемвето. И вероятно се хвали на всеки катаджия, който го спре.

За по-нелюбознателните от вас ще обясня, че истинското име на Фики е Фикрет Тунчер Али. Но артистичното му име е Фики, по баща Стораро – Фики Стораро. Потомствен артист. Артист второ поколение, дето се казва. И същевременно от ново поколение, модерно. Натрениран, коафиран… В един от клиповете се е барнал с редингот и папионка, направо Холивуд… В някои среди е по-известен като Издислав. Ако си спомняте, преди няколко месеца имаше едно всенародно издирване. Всеки втори във Фейсбук питаше кой е Издислав. Ето този е Издислав – Фики Стораро. А е Издислав, защото пее една песен „Is this love“ на английски. Тя е дала и името на дебютният му троен албум. То не е английският, който вие сте учили. Нещо като кокни или по-скор пиджин. При което Is this love звучи като Издислав. Всъщност, то това е и цялата песен – 324 пъти се повтяра Издислав, накъдрено по специфичен малцинствен начин…

Мислех да кажа, че съм възмутен, че съм дълбоко засрамен, че съм потресен. Но ще ви излъжа. Дори не съм учуден. Толкова естествено ми се стори милиционерите да поканят Фики да им пее, че в първия момент бая се замислих тия от „Афера“ що така се превъзбуждат за нема нищо. Да не би да са очаквали „Софийски солисти“… Но след известен размисъл разбрах защо се възмущават. Ако ръководството на милицията слуша Фики, представяте ли си низшите чинове какво слушат? Гери-Никол, „Яката дупара, сега ша ва запаля… Яката дупара, кой ша я бара, кой ша я бара…“ Щото низшите чинове не говорят дори английския на Фики. То и част от висшите не го говори, не малка част, да не кажа голямата част.

Още когато Веско Маринов направи химна на МВР, ние се изказахме остро, че той е твърде поетичен, прекалено много метафори има в него и далеч превишава полицейския интелект. Пък и житейски сбъркан.

„Хора, подарете цвете,

хора, запомнете ни добре!

Може, може и с цвете. Но напоследък предпочитат левовата му равностойност. Опитайте се да се явите пред некой катаджия като на Св. Валентин и после ми се обадете да споделите.

Не, тия лиготии не са подходящи за суровия живот на полицая. Бойко Борисов го обясни много добре още през 2002 г. : „Дъжд, сняг, жега – те са на улицата и стоят по 5 часа. После ги пращаме на друго събитие. И накрая някой го среща и го пита колко е часът и полицаят му удря един шамар. (22.12.2004, “Стандарт”)
Животът на милиционера е суров и песните трябва да са сурови. И изпяти на внушаващ доверие език.

Бих могал да кажа, че когато премиерът на една държава (засега бивш премиер) слуша турбо фолк в 8 сутринта, няма що да се учудваме, че в полицията слушат Фики. Щото нали, рибата откъде главата… Но нашата риба е по-особена риба. Без да подценяваме токсички ефект на главата, сме длъжни да кажем, че нашата риба се вмирисва отвсякъде –  от семейството, училището, медиите, улицата, ресторантите, дискотеките… Приклещени сме отвсякъде като девственица в трабантче. Нема мърдане. И напоследък все по-често се питам защо продължаваме да се съпротивляваме. От това само повече боли.

Фики и МВР. Is this love?

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top