Коментари

Филмът „Забраниха ваксините“ не е шведски

Новината, че Швеция е забранила задължителните ваксини, набира скорост в българското онлайн пространство. Споделянията във Фейсбук се множат, въпреки че източниците са сайтове, които не вдъхват особено доверие и имат история в публикуването на манипулативни или изцяло лъжовни информации. Самият текст, който навсякъде е почти един и същ, дава поводи на разумния човек да се усъмни в достоверността му.

Та провокирана от това, прекарах два часа в четене на документи на сайта на шведския парламент. Тъй като не разбирам езика, използвах Гугъл преводач през английски. В крайна сметка се убедих, че съмненията ми са основателни. И написах писмо на колегите в пресслужбата на шведския парламент с молба за повече информация. 45 минути по-късно (не преувеличавам изобщо) получих отговор – по това време в Стокхолм беше 8.20 сутринта. Журналистите, които са писали писма до български институции, ще разберат какво имам предвид.

Та ето какво става ясно от писмото и от приложените документи. На 10 май в пленарната зала на Риксдага (парламента) е бил гласуван доклад на Комисията за обществено здраве. Докладът съдържа 89 предложения, някои от които свързани с въпроса за ваксините. Те са най-разнообразни, като някои от тях са за въвеждането на задължителна имунизационна програма (в момента тя е доброволна и родителите имат право да откажат). Другите предложения са свързани с добавяне на нови ваксини в националните програми, обхващане на по-широки или конкретни рискови групи и пр. Но всички са в посока повече и по-масово ваксиниране, не обратното.

Някои от вносителите на предложенията ваксините да станат задължителни изтъкват като мотив обществените дебати по темата и опасността от увеличаване на скепсиса по отношение на ваксините, което да доведе до по-голям отказ от ваксинации. Всички направени предложения са отхвърлени с аргумента, че годишният доклад на Агенцията по обществено здраве за напредъка на националната програма имунизация през 2016 г. не показва подобен риск. Според доклада ваксиналният обхват остава висок и стабилен, а болестите, обхванати от националните програми, са под контрол. Работи се и по въвеждането на нови или допълнителни ваксини, за конкретни заболявания или групи хора. Според Агенцията високият обхват показва общественото доверие в програмите за ваксинация.

От сайта на същата агенция става ясно, че на всяко дете се предлага ваксиниране срещу 9 болести: дифтерия, тетанус, коклюш,  полиомиелит, бактериален менингит, морбили, рубеола и сериозни заболявания, причинявани от превмококи. На момичетата се предлага и ваксина срещу човешкия папилома вирус (между другото, едно от обсъжданите и отхвърлени предложения е тази ваксина да се предлага и на момчетата, за да има равнопоставеност). Макар режимът на ваксиниране в Швеция е доброволен, почти всички деца получават основните ваксини. 98% от децата, родени през 2012 г., са получили поне три дози от ваксините срещу дифтерия, тетанус, коклюш,  полиомиелит и бактериален менингит, а 97% от децата са ваксинирани с три дози от пневмококовата ваксина. 97,5% от децата са ваксинирани срещу морбили, заушки и рубеола. Ваксини срещу туберкулоза и хепатит Б са били предложени на децата в ситуация на завишен риск от заболяване, като в резултат 23% от децата са били ваксинирани срещу туберкулоза, а 53% срещу хепатит Б.

Никъде, нито в предложенията, нито в решението на парламента не се говори за “сериозни здравословни проблеми при децата след ваксинацията”, както е написано (че даже е в кавички, като цитат) в някои български медии. Напротив – загрижеността на вносителите е, че може хората да бъдат разколебани да се ваксинират и това да създаде опасност за общественото здраве. Увереността на гласувалите против предложението е аргументирана с данните за високите нива на ваксиниране, демонстриращи общественото доверие.

Написването на този текст ми отне четири часа. Необходими ми бяха само компютър, интернет и ток (който междувременно спря за кратко) – все инструменти, с които разполага всеки от пишещите в сайтовете, разпространили измислената новина за „забраната“.  Но проверката отнема време и труд, а преписването от където ти падне е далеч по-лесно и бързо и дава „сензационен“, „продаваем“, бърз и евтин резултат. А понякога наистина става дума за умишлено и целенасочено заблуждаване, с цел прокарването на определени тези. Затова единственото, което можем да направим, е да не четем подобни „медии“, нито да споделяме и разпространяваме техния продукт. Това, точно колкото и ваксините, е същностен елемент от грижата за собственото ни и общественото интелектуално и духовно здраве.

Филмът „Забраниха ваксините“ не е шведски

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top