Коментари

Филмът „Забраниха ваксините“ не е шведски

Новината, че Швеция е забранила задължителните ваксини, набира скорост в българското онлайн пространство. Споделянията във Фейсбук се множат, въпреки че източниците са сайтове, които не вдъхват особено доверие и имат история в публикуването на манипулативни или изцяло лъжовни информации. Самият текст, който навсякъде е почти един и същ, дава поводи на разумния човек да се усъмни в достоверността му.

Та провокирана от това, прекарах два часа в четене на документи на сайта на шведския парламент. Тъй като не разбирам езика, използвах Гугъл преводач през английски. В крайна сметка се убедих, че съмненията ми са основателни. И написах писмо на колегите в пресслужбата на шведския парламент с молба за повече информация. 45 минути по-късно (не преувеличавам изобщо) получих отговор – по това време в Стокхолм беше 8.20 сутринта. Журналистите, които са писали писма до български институции, ще разберат какво имам предвид.

Та ето какво става ясно от писмото и от приложените документи. На 10 май в пленарната зала на Риксдага (парламента) е бил гласуван доклад на Комисията за обществено здраве. Докладът съдържа 89 предложения, някои от които свързани с въпроса за ваксините. Те са най-разнообразни, като някои от тях са за въвеждането на задължителна имунизационна програма (в момента тя е доброволна и родителите имат право да откажат). Другите предложения са свързани с добавяне на нови ваксини в националните програми, обхващане на по-широки или конкретни рискови групи и пр. Но всички са в посока повече и по-масово ваксиниране, не обратното.

Някои от вносителите на предложенията ваксините да станат задължителни изтъкват като мотив обществените дебати по темата и опасността от увеличаване на скепсиса по отношение на ваксините, което да доведе до по-голям отказ от ваксинации. Всички направени предложения са отхвърлени с аргумента, че годишният доклад на Агенцията по обществено здраве за напредъка на националната програма имунизация през 2016 г. не показва подобен риск. Според доклада ваксиналният обхват остава висок и стабилен, а болестите, обхванати от националните програми, са под контрол. Работи се и по въвеждането на нови или допълнителни ваксини, за конкретни заболявания или групи хора. Според Агенцията високият обхват показва общественото доверие в програмите за ваксинация.

От сайта на същата агенция става ясно, че на всяко дете се предлага ваксиниране срещу 9 болести: дифтерия, тетанус, коклюш,  полиомиелит, бактериален менингит, морбили, рубеола и сериозни заболявания, причинявани от превмококи. На момичетата се предлага и ваксина срещу човешкия папилома вирус (между другото, едно от обсъжданите и отхвърлени предложения е тази ваксина да се предлага и на момчетата, за да има равнопоставеност). Макар режимът на ваксиниране в Швеция е доброволен, почти всички деца получават основните ваксини. 98% от децата, родени през 2012 г., са получили поне три дози от ваксините срещу дифтерия, тетанус, коклюш,  полиомиелит и бактериален менингит, а 97% от децата са ваксинирани с три дози от пневмококовата ваксина. 97,5% от децата са ваксинирани срещу морбили, заушки и рубеола. Ваксини срещу туберкулоза и хепатит Б са били предложени на децата в ситуация на завишен риск от заболяване, като в резултат 23% от децата са били ваксинирани срещу туберкулоза, а 53% срещу хепатит Б.

Никъде, нито в предложенията, нито в решението на парламента не се говори за “сериозни здравословни проблеми при децата след ваксинацията”, както е написано (че даже е в кавички, като цитат) в някои български медии. Напротив – загрижеността на вносителите е, че може хората да бъдат разколебани да се ваксинират и това да създаде опасност за общественото здраве. Увереността на гласувалите против предложението е аргументирана с данните за високите нива на ваксиниране, демонстриращи общественото доверие.

Написването на този текст ми отне четири часа. Необходими ми бяха само компютър, интернет и ток (който междувременно спря за кратко) – все инструменти, с които разполага всеки от пишещите в сайтовете, разпространили измислената новина за „забраната“.  Но проверката отнема време и труд, а преписването от където ти падне е далеч по-лесно и бързо и дава „сензационен“, „продаваем“, бърз и евтин резултат. А понякога наистина става дума за умишлено и целенасочено заблуждаване, с цел прокарването на определени тези. Затова единственото, което можем да направим, е да не четем подобни „медии“, нито да споделяме и разпространяваме техния продукт. Това, точно колкото и ваксините, е същностен елемент от грижата за собственото ни и общественото интелектуално и духовно здраве.

Филмът „Забраниха ваксините“ не е шведски

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев dr.tonyfilipov (at) abv.bg 0885 233 691
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top