Коментари

Цигания или българия

Еврокомисарят по социалните въпроси Мариан Тейсен призова държавите членки на ЕС да увеличат пенсионната възраст. Щото, вика, в момента четирима души издържат един пенсионер, но през 2060 г. за всеки пенсионер ще работят едва двама души.

Но вие не бива да се притеснявате, защото смятам, че това за нас българите не се отнася. Като се замисли човек, това че сме… да кажем малко особени спрямо белия свят, може да се окаже предимство. Оня ден Илън Мъск каза, че изкуственият интелект представлява най-големият риск, с който се сблъскваме като цивилизация… Риск?! Да, бе, друг път! Изкуственият интелект не може да вирее там, къде липсва естествен интелект. Единият се надгражда над другия. И като няма над какво да се надгради… Разбирате ли, не е опасност за нас.

Та за издръжката на пенсиите. „Трябва, вика комисарят, да дадем възможност на гражданите, които живеят по-дълго и са в добро здраве, да работят по-дълго. В противен случай ще имаме проблеми с финансирането на пенсионните системи и други пера на социалното осигуряване…”

Гаче сега ги нямаме… И колко по-дълго? Както обича да казва д-р Филипов, от работа на могилата. Голяма грижа, нема що!  Делото за спасяване на пенсиите е в ръцете на самите пенсии.

Но пак казвам, това не е български проблем. Да му мислят циганите. До 2060 г. българите ще са малцинство. И всеки работещ циганин ще издържа по един пенсионер. Тоест, поне стотина пенсионери ще бъдат издържани. Останалите да се оправят както могат…

Полани експерти от Русенския университет, щото и там има експерти, не само в София, съвместно с ВМРО и др. организации, съобщиха тревожни данни, че до 2050 г. българите ще са малцинство в държавата. Те вече били малцинство в 34 общини, а в други 41 били фифти-фифти с циганите и турците. Циганите гонели вече 5%, но раждаемостта при тях била 70%. Та тогава се опитахме да си представим бъдещето и не ни се видя чак толкова черно: „Вижте какво, това не е непременно нещо лошо. Дори може да се окаже, че има много добри страни. Например, тогава циганите ще ни плащат тока и водата, природозащитните организации ще се заемат приоритетно с нас, сигурно ще се учреди Ден на българите, Декада на българското включване. Данъци нанай, Сорос ще пренасочи парите от ромските към българските фондации, ние ще ги крадем и ще си строим големи къщи… И секс, секс, секс… Без презерватив.“

И сега държим на това си мнение.

От 1990 г. до сега, вече 28 години не можем да оправим държавата. Ще бъде справедливо да дадем на някой друг да опита, не ли? Нека опитат циганите, по-голяма цигания от тази едва ли може да стане. (Тогава вече ще се казва българия, а не цигания!) Не е голяма философия да си направят набързо един ЦЕРБ (Цигани за европейско развитие на България). Вчера пак слушах Цветанов. Извинете, но не може да стъпи на малкия пръст на Дон Цеци и Бат Сали! А може и ЦСП. Циганите се раждат убедени социалисти, поне в отношението към собствеността.

Единственото, което трябва да направим ние за оставащите едно-две десетилетия е да подготвим циганите за важната роля, която им предстои. За да израснат държавнически, предлагам да се отдели част от и без туй пустеещите български земи ексклузивно за циганите, където да им се даде още сега пълна автономия – собствен бюджет, който да си пълнят с техните си данъци, собствен ТЕЦ, със собствени жици, собствено ВиК, БДЖ… Изобщо всичко, което си е нужно за една съвременна държава.

Умните народи така правят. Не се съпротивляват на бъдещето, а го подпомагат и насочват, доколкото могат. Защото бъдещето вече не е това, което беше.

Разбира се, има риск да стане като в Либерия, където американците си изселиха негрите… Но ние и така вървим натам.

 

Цигания или българия

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top