Коментари

Черешите са ни скъпи

Два проблема занимават българската публичност в последните дни: скъпите череши и скъпите чанти на Лиляна Павлова. Относно черешите – така е всяка година. Все се чудя защо хората ги купуват, но щом има търсене, значи може и по-скъпи да са. Пазар. В тон с актуалната мода, в черешовия сюжет отеква и наранена патриотична гордост – не стига, че са скъпи, а са и вносни! Е какви да са на първи май? Който иска български, да чака да узреят.

Другата история е за чантите. Кокошкарска история във всякакъв смисъл – една жена написала във Фейсбук за друга жена. Но пък прави медийни вълнички цяла седмица. Не знам у нас да има традиция хората с власт да се проверяват ако демонстрират стандарт на живот, който не съответства на официално декларираните им доходи. Така че сиромахомилският патос около чантите няма по-дълбоки цели от вдигане на рейтинга. В същия регистър звучи и исото „хората нямат какво да ядат, а депутатите не си замразиха заплатите“.

Трети сюжет: слушах за едно изследване, според което хората искали да избират депутатите мажоритарно, да имат право да ги отзовават и по-често да има референдуми (задължителни). Е, хората не били разбрали какво точно ги питали на последния референдум (думичката мажоритарен ги затруднила) обаче важното е, че искат властта в ръцете си. А желаещи да им я дадат не липсват – ето и Слави Трифонов ще дежури пред парламента в името на суверена – зрителят с дистанционното.

Медиите са приели, че след като светът и животът ни са станали непосилно сложни, единственият начин да запазят публиката си е да опростяват и да утешават – има решения, воля няма; властта е лоша, народът е добър; на хората трябва да се даде (власт, пари, щастие, хубаво време). Политиците са разбрали, че за да ги покажат по телевизията (за да ги изберат), трябва да следват същия модел.

А хората са повярвали, че всичко това е истина. И вече никой не е способен да ги опровергае.

Черешите са ни скъпи

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев dr.tonyfilipov (at) abv.bg 0885 233 691
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top