Статии

Щеше да е шоу, ако не беше трагедия

Коментар на Тони Филипов от 14 декември 1994 г.

Представители на партии с претенциозни и екзотични имена се кипрят на екрана: на сърдечноболните и дюстабанлиите (такава май нямаше?), на коронованата и некоронованата демокрация, на демокрацията с лъвче и без лъвче, на лъвчето без топки, на лъвчето с две топки (на опашката), на свободните демократи, на ортодоксалните комунисти и правоверните земеделци, на преображението, възраждането и възкръсването, партии от следващата ера и от миналия век, отдавна освидетелствани и спешно нуждаещи се от такова.

Гледаш, слушаш и не вярваш на сетивата си. Един донесе в студиото истината (в три тома), друг започна с Матея (глава трета) и свърши с поговорка на чист турски. Трети твърдеше, че е „свободен демократ“, а някак си не ти се ще да му вярваш – нито че е демократ, нито че е Бог знае колко свободен. Не ти пасва и оня, дето се борил за демокрация в Белгия. Един си тръгна с достойнство, друг се чудеше що е дошъл, ама остана. Единствената дама се оказа в студиото по причина на късния час (титулярът по това време трябвало да си е в леглото) и така и не можа да си каже приказката. Един се прави на Робин Худ, друг откровено прилича на Остап Бендер, а трети, който го мислели за умрял, не само че бил жив, ами влизал поне с 15%. Смяташ, смяташ и хем ти става драго, хем се чудиш: как така като народ сме 8 милиона, а като електорат излизаме минимум 20. Изреждат се на екрана серия след серия и транш след транш. И сигурно щеше да е смешно, ако не беше страшно.

България на 3-4 морета, Мизия, Тракия и Македония в едно (най-късно до 2050 година), конвертируем лев (поне лев долар, ако не и повече), унищожаване на инфлацията, спиране на приватизацията и продължаване на национализацията, всеки ром с работно място, всеки пенсионер – милионер, и всеки милионер – пенсионер. 50 партии, всяка с готов екип, хилядарка изгладнели кандидат-министри и само от нас зависи да надмогнем простотията си и да изберем подходящата бюлетина. Оттам нататък нямай дерт.

И ако питате мен, гнусният номер на ЦИК беше в това, че ги пусна на екрана, та да ги види цял народ. Сега по всяка вероятност и родата им няма да гласува за тях.

Щеше да е шоу, ако не беше трагедия

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top