Коментари

„Щрак“ цинизма на портрет

 

Повдигнатите обвинения за Хитрино напълно оправдаха очакванията – за инцидента носят отговорност двамата машинисти. Те навлезли в гарата със 78 км/ч при позволени 40 и заради високата скорост композицията дерайлирала. Това пък довело до разхерметизирането на една от цистерните и изтичането на пропилен.

„Дотук добре!“, както казал падащият от 16-ия етаж, докато прелитал край деветия. И така всъщност щеше да бъде, ако оттам нататък експертизата не беше навлязла в сферата на художественото:

Газът не само изтекъл, ами се разпространил във ВСИЧКИ посоки. Тъй като по това време духал силен ЗАПАДЕН вятър, той го вкарал баш в детска стая, където горяла печка на въглища. След около 2 минути пропиленът се възпламенил и така се получила експлозия…

Тук явно въображението се е изчерпало, тъй като от картината липсват важни детайли. Не се казва, например, че от 1 декември планетата Уран е станала ретроградна в съзвездието Овен, което е предразполагало към бързане. Ако някой от машинистите е от тази зодия, това обстоятелство със сигурност би обяснило ускорената скорост. Точно на 10 декември пък Слънцето направило съвпад със Сатурн, а астролозите са предупредили: „Способни сте в този ден да изкачите житейски връх, а след това за миг да се сринете в мрака на нищото.“ Защо тогава в Хитрино са рискували, палейки печката в детска стая точно до гарата? И кому въобще е било нужно да се отоплява, след като в този ден синоптиците са прогнозирали времето да е слънчево, с УМЕРЕН северозападен вятър и температури около нулата?

С подобни уточнения „експертизата“ щеше да звучи още по-плътно откъм нелепост, но и без тях й се получава отлично откъм циничност. Доколкото в нея няма и дума за калпавото трасе, което е в оригиналния си вид отпреди 150 години, виновни в крайна сметка ще се окажат единствено машинистите. За целта беше отказана и международна, разбирай независима, помощ в разследването, а разчитането на записа на скоростта се забави повече от седмица. След като теренът е почти разчистен и огледите са приключили, иди доказвай, че не си карал влака със 78 км/ч! Отгоре на всичко двамата машинисти ще бъдат затворени в психиатрия, за да се установи дали са вменяеми, та драмата им ще се проточи безкрайно. И то при положение, че все още няма отговор на основния въпрос, който си задават вменяемите: а по каква причина цистерна с пропилен се е разхерметизирала толкова лесно?

Само за сравнение: през 2000 г. край Владо Тричков 6 цистерни с пропан-бутан паднаха в реката от 50 метра височина, но останаха непокътнати. Този факт припомни бившият директор на БДЖ Владимир Дунчев, според когото в случая „Хитрино“ не просто е имало пробив, а се е разкъсала цялата заварка, т.е. някой от фирмата-превозвач я е направил с краката си. Пак Дунчев твърдеше, че данните от „черната кутия“ на влака могат да бъдат свалени за не повече от 5 минути, както и че дори скоростта да се окаже двойна, това съвсем не е било достатъчно да преобърне цистерните. Трябвало е да има и изключително кофти инфраструктура, а в случая тя е налице. По жп участъка Русе – Варна нямало автоматизирана локомотивна сигнализация, въпреки че е толкова натоварен, а всички стрелки били все още с… топузи. Швейцарци дори идвали специално да се снимат на фона на тази ретро екзотика, каквато можело да се види само на някои места в Африка…

Впрочем заслуга за това, оказа се, имала и Николина Ангелкова. Като служебен министър по транспорта тя пренасочила парите за цялостната рехабилитация на въпросното трасе към линията Септември – Елин Пелин – София. Сигурно тогава го е направила с оглед на бъдещите си отговорности по отношение на туризма, но никой не е схванал оригиналната й идея. От една страна – за щастие, но от друга би трябвало да съжаляваме за пропуснатия фотографски кадър. Ако някой швейцарец се беше излъгал да дойде тук, за да ни види топузите, можеше да натисне копчето и да заснеме точния момент на взрива. Малко след като край Хитрино челно са се сблъскали некомпетентност и мърлящина, а на фона вече се задава институционалният цинизъм – чудна снимка става от това!

 Уважаеми читатели, Ще ви бъдем много благодарни, ако ни подкрепите според възможностите си! Можете да го направите през PayPal, ePay или на банковата ни сметка:  

 

 

Подкрепа за Редута.bg BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки

 

Или на банкова сметка:
Уникредит Булбанк
IBAN: BG75UNCR70001522690558
UNCRBGSF
 
 
БЛАГОДАРИМ ВИ !

 

„Щрак“ цинизма на портрет

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев dr.tonyfilipov (at) abv.bg 0885 233 691
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top