Коментари

Ходете си на гости, господа!

Ген. Наско се гаври с Борисов, че не знаел какво става в държавата и в партията му, ако е знаел щял да им счупи ръцете на тези тарикати с апартаментите, терасите, къщите! А не знаел, защото не обичал да ходи на гости.

Не е прав ген. Наско. Има много примери как ходенето на гости помага на управляващите да си дадат ясна представа как и с какви средства живеят техните подчинени. Я си представете, че Борисов беше отишъл на гости в новия апартамент на Цветанов. Дали нямаше пръв да се запита с какви пари колегата му е извършил тази скъпа инвестиция – 320 кв. апартамент с гаражи и асансьор, който спира в хола му. И като нищо можеше да се сети и за наложените от Цветанов поправки в Закона за устройство на територията в полза на фирмата, продала му апартамента – „Артекс“. Но понеже Борисов мрази да ходи на гости, пропусна сам да види всичко това и го научи от медиите.

А ако беше отишъл и видял с очите си вертикалното имение на Цветанов, нямаше как да не забележи, че то отвсякъде засенчва онази скромна къщурка в Барселона, за която се вдигна толкова шум. Мисля си, че щеше да му се свие сърцето като види с очите си как Цецо се опитва да краде повече от него. Човещина е в такъв момент на човек да му се зловиди, особено пък на Борисов.

Ето поучителната история на Никола Фуке,  финансов сюр-интендант на Луи XIV, Краля Слънце. Когато умрял кардинал Мазарини, първи министър на Луи XIV, Фуке решил да заеме мястото му. И за целта организирал невиждан прием в двореца си Во-льо-Виконт, на който се събрал цветът на френската аристокрация, както и най-блестящите умове на времето – Лафонтен, Ларошфуко, Молиер написал пиеса специално за случая. Преди да започне културната програма гостите били поканени на пиршество, на което им поднесли блюда с ориенталски ястия, които до тогава никой във Франция не бил виждал. Хапнали, пийнали, дето се вика, и излезли малко да се поразтъпчат из градините на двореца. Фуке придружавал Луи и му показвал всички забележителности на двореца и градините си.

На следващия ден, вместо да заеме мястото на първи министър, Фуке бил арестуван от капитана на кралските мускетари д’Артанян. Бил изправен пред кралския съд и осъден за крупни злоупотреби с кралската хазна. И изпратен в най-отдалечения и строг затвор високо в Пиренеите, където прекарал последните 20 години от живота си. Вместо да поласкае краля с великолепното тържество, организирано в негова чест, Фуке дълбоко  накърнил кралската суета. Луи XIV не можел да търпи някой да го превъзхожда по разкош и влияние. Ето тук и Борисов е много силен.

„Когато започнало празненството, пише Волтер, Фуке бил на върха на дворцовата йерархия, но към края на същата вечер се озовал на дъното.“

Та, ако беше видял навреме тежненията на Цветанов към еснафски уют може би Борисов можеше да го възпре от крайностите. Ама ще кажете как Борисов да обвини Цветанов, когато и той си е облизвал пръстите? Не пречи. Той и Фуке е крал в полза и на краля. Всъщност, голяма част от кражбите, за които бил обвинен, били извършени по нареждане и в полза на краля, но това не му е спестило 20 г. строг тъмничен затвор. В това отношение Борисов е далеч по-почтен. Крадците, дори доказаните, губят само поста си, но е и имотите, нито свободата си.

Някога Паскал твърдял, че “почти всички наши нещастия идват от това, че не си седим у дома.” Това може и да е вярно за обикновените хора, но не е за управниците. Както виждаме от примера на Борисов многото седене у дома е вредно и опасно дори. Убеден сме, че, ако е рекъл Господ, и Борисов получи още един мандат, ще се коригира, ще надмогне нежеланието си да ходи по гости и ще контролира министрите си изкъсо.

 

Ходете си на гости, господа!

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top