Статии

25 март 2014 г.

Днес е Благовещение, Благовец по народному. Честито на именяците. На този ден Архангел Гавраил донася на Дева Мария благата вест, че тя ще роди сина Божий Иисус Христос.

Ало, пенсиите! Според народните вярвания от Благовещение до Еньов ден от къщи се излиза само сит и с пари в джоба, та ако ви закука кукувицата, цялата година да е на сито и на пари. И понеже се информирах от НОИ, че пенсиите, заедно с добавката за Великден, ще се плащат след 4 април, та рекох да ви предупредя, че ще имате едни 9-10 рискови дни да ви свари кукувицата неподготвени. Затова си стойте дома. И се правете, че не я чувате…

Всъщност, не, трябва да я чуете на всяка цена. Сега се сещам какво пишеше Хайтов в „Кукувица кука”: „Както те закука кукувицата, така ще караш цялата година…“ Ако те завари с пълен джоб — така ще ти върви — на пълно. Ако те свари влюбен — на любов ще ти върви. Ако си на път — ще пътуваш цялата година… Най-лошата клетва е: „Кукувица да не чуеш!“ Има и поверие: чуе ли болен кукувицата — през тая година няма да мре. Затова навремето гледали да попримъкнат болника навън, за да чуе овреме спасителния глас.”

При тази Здравна каса чуйте баре кукувицата…

Хайтов обяснява, че не бива да се сърдим на кукувицата и да я обвиняваме, че снася яйцата си в чужди гнезда и оставя другите птици да отглеждат децата й. Може би Природата й е отнела майчинството, за да се посвети тя напълно на призванието „Вестителка на пролетта“. Кукувицата е общественик един вид. Има и жени такива, тичат по мероприятия, по събрания, а децата гладни и мъж им седи без салата. Пенсиите, и във вас съм забележил общественическа жилка, не ли?

Бареков вика: „80% от заплатите на нашите евродепутати ще отиват за хората”. Сигурно. Ако случайно имат евродепутат, не изключвам така да направят. Спомням си как в началото на 2005 г. (изборна!) на едно заседание на МС министрите на царя тържествено поеха ангажимент да дават по 50 лв. от заплатите си във фонда за лечение на деца. Но забравиха ли, другаде ли дариха парите, в тоя фонд не постъпи стотинка от министрите.

В Дупница неизвестен зевзек разлепил плакати, посветени на националната кампания на Цензура без България, която днес ще има свое представление в града.

Поради зачестилите запитвания към лидера на ПП „Четвърти километър”, демек към мен, няма ли да направим партията и най-после да влезем в политиката, ще кажа честно – шубе ме е. Шубе ме е, че ще се провалим. А няма нищо по-унизително от това, да се провалиш в начинание, в което толкова идиоти са успели. Защото идиотите, това е световна тенденция, понякога проявяват завидни политически способности. Не знам защо е така, възможно е да е в корелация с избирателите…

„24 часа”: „Стрелецът от Лясковец проговори”.

И каза: „Нямам какво да кажа.” Браво!

В друга дописка колегите се хвалят, че тяхното заглавие “Депутатско прасе, расло на музика, умря щастливо” е отличено като най-забавното през 2013 г. в класация на сайта “Академика БГ”. На сайта на доктор Филипов тия работи ги слагаме в рубриката „Полюцър”, но те щом се ласкаят… На второ място пак тяхно заглавие: “Крава бяга 40 км из Балкана, обзета от любовен копнеж”.

В печата по заглавието посрещат, по съдържанието изпращат. Много отдавна сме обърнали внимание на големия майсторлък на „24 часа” в жанра заглавие. Даже тези заглавия са нищо, в сравнение с това, което помним.

“Крумово: “24 часа”, помогнете ни! Днес им водим сеизмолог.”

И верно им заведоха.

“Душите на 100 удавници отлетяха край София”.

“19 г. затвор за дърт педофил”.

“Генерал поема кучетата, и професори искат”.

”От 2+1 страни удари срещу Царя.”

Такива заглавия те карат да мислиш. (Какво искат професорите?) И да смяташ: не 3, а 2+1…

“Бивш затворник обира, краде, стреля и бяга.”

Има само известно семантично застъпване на глаголите “краде” и “обира”, но понякога, за да се изпълни заглавието, се слага и някоя излишна дума. Например “плешив по главата”, въпреки че е невъзможно да е плешив по задника, ама като остане въздух, е грозно.

“Нощ, злато, Китов копае. МВР го пази.“

“Мис България” пада от яхта, дави се, спасена.”

Най любими са ми тези заглавия, в които се казва всичко и не е нужно да губиш време да четеш и дописката:

“13 от Висшия съдебен съвет: Филчев, дай оставка!

Той ги пита: Кой се страхува от прокурора? Призивът бил пожелателен.”

Само с много малко по-късо от “Война и мир”.

Често са ме карали направо да се срамувам, че и аз мърлям тоя занаят:

“Пиян датчанин атакува хотел, нахлува с тръба в стая, бяга през балкона, пада върху мерцедес.”

Заглавие по учебник! Още в него е отговорено на 4-те въпроса: кой, какво, къде, как… В дописката е отговорено само на петия въпрос – кога: сутринта в 4 часа.

“Дете се дави, мост пада, коли плуват – лошо време”.

Такива заглавия се помнят за цял живот. Аз ги събирам и в свободното време си ги препрочитам. Само малко ме притеснява, че в тоя тип заглавия има известно подценяване читателя. Щото читателят е интелигентен. Винаги се сеща какво иска да каже авторът. Дори и авторът да не се сеща, читателят пак се сеща.

Опитвал сме и ние да се състезаваме в тази дисциплина, но нямахме голям успех. Най-доброто ни постижение беше едно заглавие в „Експрес”: “Кола блъсна магаре, то ритна пешеходец”. Но то е твърде скромен принос към златния заглавен фонд, основан и поддържан дълго време от Венелина Гочева.

Ново изследване показало как се разпределя бюджетът на времето в един хипотетичен идеален ден на мъжа. Ако зависеше от него, мъжът би отделил 4 часа и 19 мин. за секс, 3 часа и 22 мин. за срещи с приятели и семейството (изглежда не възнамерява да прави секса дома!), 2 часа и 38 мин. за хапване, 30 мин. за външния вид. За работа е отделено по-малко, отколкото за секс – 3 часа и 36 мин. От една страна, ако човек се е отдавал 4 часа на смешните движения, представям си каква ще е тази работа. Но, от друга страна, на един мъж рядко му се събират три часа на ден да не мисли за секс. А  допускам, че след 4 ч. и 19 мин. е възможно да не мисли. Според едно изследване, публикувано в в. “Дейли мейл”, мъжете мислят за секс 34 пъти дневно или на всеки 28 мин. Според проф. Тери Фишър, психолог в университета в Охайо, мъжът мисли за секс по около 19 пъти на ден. Според проф. Тери Конли от Мичиган по 18 пъти. и т.н. и т.н. Поради спецификата на биологията си, когато мъжът мисли за секс, той временно изключва главата си. И после доде я включи, доде се настрои за работа…

(25 март 2014)

 

Ако още не сте поръчали книга 7 „Из делниците на един луд“, не чакайте. Изпратете имейл на  dr.tonyfilipov@abv.bg със следната информация: 1.Име и фамилия; 2.Телефон за връзка; 3.Офис на Еконт, който ви е най-удобен. Цената на книгата е 20лв.+цената на доставката.

 

 

25 март 2014 г.

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top