Статии

6 септември в „Из делниците на един луд“

Днес е празник – Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Не го уважавам аз тоя празник. И до днес не мога да разбера защо му е било на прогресивното румелийско население да се съединява с дивите шопи, с подлите власи и гагаузите от Варненско. Татар Пазарджик, Филибе, Заара – това са автентичните центрове на прогреса. Какво би загубил българският генофонд, ако ги нямаше Кюстендил, Перник, Брезник, Трън и други такива шопски и полушопски поселища? Нищо!

Пловдив е бил в пъти по-голям от София, имал е трен, театро. А в София – кал до под … (откъдето и дошло името на Под-уя-не). Във Филибето на майните още им е мъка. И до сега викат: От Пловдив ли си, майна, или от провинцията.

Разправят, че тогава Стамболов ултимативно рекъл на Батенберга: „Ваше Величество, пред Вас има два пътя – към Пловдив или към Дармщад.“ Къде ги сега тия политици!

Съединението може да прави силата, но не прави качеството. Днес вестниците пишат, че сме били най-мързеливите в света. И хич не се учудвам. „Вуте, оти копаш седнал?” „Оти опитах легнал, ма не става.” Това е!

 

***

Обажда ми се един приятел и вика, че оня смешник Антон Сираков, заместникът на Болен Лидеров, яко ме кастрил в предаването си по кабеларката „Сакат”. Щото нали се пошегувах, че не обичам Съединението. Явно са го засегнали думите: „Какво би загубил българският генофонд, ако ги нямаше Кюстендил, Перник, Брезник, Трън и други такива шопски и полушопски поселища? Нищо!” Щото този виден народен трибун бил от Кюстендил. (Като го гледам, още си е от там!) И както е нормално за него, накрая пак стигнал до евреите. Направо ма остракирал, щото някога съм бил председател на дружеството за приятелство с Израел. Верно е, бил съм. То аз какво ли не съм бил… Така се случи. Тогавашният председател трябваше да влиза в затвора за малко и ме помоли да поема дружеството. Ама ако не бях бил откъде щях да науча, че евреин е професия, а? Тия неща само на практика се научават. После предадох дружеството на министър Петканов, но той го пропи…

Както и да е. Понеже лицето Сираков е широко известно, само с няколко думи ще ви го представя. През 1991 г. регистрира в Кюстендил „Естествена монархическа партия” (Щото тогава беше пълно с неестествени.) Основна цел на партията: „Ще се стреми към постигането на обществен ред, съответстващ на природните закони”! Направо Русо, Жан-Жак… Всъщност не, просто жак, както викат французите … Боже, Боже, що вересия скита по тоя свят, Боже.

Прав съм, че българският генофонд нямаше нищо да загуби, ако Кюстендил беше останал в Сръбско!

 

***

Честит празник, братя българи! Както ще видите, взел сме си бележка. Лани, като написахме какво мислим за този празник, и като ни налазиха едни патриоти… Особено от Перник, Кюстендил, Брезник… Там за онова, дето рекохме, че българският генофонд нямаше да загуби нищо, ако те не беха се съединили с нас, тракийците. Та едно, че не смеем вече да казваме истината, а второ, че и ние малко си променихме мнението. В смисъл, не че са допринесли нещо за генофонда ни, но не са му и отнели. Той просто си е такъв. Или си е такъв прост, не знам как е по-правилно…

 

***

На празник като на празник! Догодина, вика премиерът, България вече няма да е най-бедната страна в Европа. Щото сме минали с 12 пункта напред по отношение на конкурентоспособността, от 74-то на 62-ро място. Което, вика, е пътят към по-високи заплати и пенсии, защото икономиката започва да дърпа. Във финансите сме дръпнали с 15 пункта, в инфраструктурата с 11 (без метрото и новите отсечки на „Тракия”, които ще се броят догодина). „Догодина ще мръднем с около 20 пункта във финансите и поне 15 в инфраструктурата, в здравеопазването – с 8, и най-вече в образованието. Във втория ни мандат пък ще отидем много по-напред…”

Сайтът „Бивол” разкрива мистерията. Данните, които премиерът цитира, са от годишния доклад на Световния икономически форум (СИФ). Партньор на СИФ в България е Център за икономическо развитие (ЦИР). Партнира за „събирането и анализа на информация за България за подготовка на доклада”, четем на сайта на Центъра. Демек, каквото Центърът каже, това е верното. „ЦИР със съдействието на агенция “Естат” провежда социологическо проучване сред български и чуждестранни фирми”. (www.ced.bg) В „Естат” ЦИР има 50%. Следите ли ми мисълта? През май “Естат” е получила 440724 лева без ДДС от МИЕТ за социологическо изследване по ОП „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика”.

Та накратко ето веригата на прогреса: СИФ-ЦИР-Естат-МИЕТ. Обърнахте ли внимание, че Бойко точно знае къде с колко пункта напред ще се придвижим догодина? От къде знае? Ами, дето се вика, пази си фактурата. Путин как обяви, че печели изборите при 20% преброени бюлетини?

Като го сметнахме, тия 12 пункта напред в конкурентната ни способност излизат по 36727 лв. единият. Не ми се вижда много скъпо. За някакви си 1.9 млн. лв. можем да влезем в първата десятка. А ако се бръкнем още съвсем малко – 2240347 лв., можем да изфъчкаме Швейцари от първото място. Къде не сме дали 2 милиона?!

6 септември в „Из делниците на един луд“

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top