Статии

7 август (само че 2012)

Бойко вика, че ГЕРБ подкрепя референдума за „Белене“, ако под графата „за“ в бюлетината се запише: „Всеки българин ще изплати по един мерцедес, ако централата бъде построена“.

Не че е лъжа, но е едно от онези неща, които наричаме приблизително верни. Ако 7 млн. се бръкнем за по един мерцедес среден клас без кожен салон (макар че кой българин ще купи мерцедес без кожен салон?!), получаваме 350 млрд. лв. Даже и руснаците не могат да поискат чак пък толкова. Затова може да се каже, че премиерът преувеличава малко. Около 20 пъти.

Защо не вземат да извадят оценката на HSBC за стойността на проекта и да престанем с гадаенето. Нали за това им се дадоха маса пари! Щото пък Делян Добрев вика, че АЕЦ „Белене“ щяла да струва колкото пенсиите на всички българи за 2 години. Което е малко по-евтино от Бойковото. Все пак не всички пенсии могат да си купят мерцедес с парите за две години…

Станишев се чуди: „Вече 3 години се чудя на какво се дължат безкрайните завои в позицията на Борисов за „Белене“. Първо заяви, че няма да го строи, две години по-късно, че без този проект хората няма да могат да си плащат сметките и ще внасяме ток от Турция, накрая пак обърна палачинката.“

По принцип едно такова поведение е свързано с неуредени предфинансови въпроси. Но случаят е малко по-комплициран, щото, ако са се давали пари, то те са дадени преди Бойко. Не знам на кого. Знам, че Симеон размрази проекта, а Първанов и Станишев го прегърнаха като свой… И също знам, че в Русия се предпочита схемата „деньги вперёд“. И не е прието да се плаща по два пъти за едно и също. Като казвам плаща, не го приемайте непременно като даване на пари. Да, доскоро се смяташе, че плащането става кеш и сега, или никога. Но времената се промениха. Нали знаете къде работи бившият германски канцлер Шрьодер? Потърсете из висшата номенклатура на „Газпром“.

Гоце пък се удивява: „Аз съм удивен, че премиерът може да бъде толкова объркан, когато става дума за АЕЦ „Белене“.

Лъже! Никой вече не се удивява на объркването на премиера – нито у нас, нито по света. Па то да беше и само за „Белене“…

И тук ще използвам случая да възразя на моя приятел Селин. Той казваше за един Преншар: „Прекалено много неща знаеше това момче и те го объркваха“. Човек може и много малко неща да знае и пак да се обърква.

А пък шефът на АЕЦ „Козлодуй“ Николов коментира: „Вместо да събира подписи, БСП да намери инвеститор“.

Между другото, назначаването на Николов за шеф на АЕЦ „Козлодуй“ стана водораздел за ядреното ни мислене. Ако преди това не вземахме отношение, за да не ви попречим да си изградите лично мнение, то вече се налага да заявим отговорно: Не желаем „Белене“, не желаем атомна енергетика. Айнщайн беше казал, че има случаи, когато техническият прогрес е като брадва в ръцете на патологичен убиец. Тоя случай е такъв. Туй момче, само каяфета като му видя (който определено работи срещу него), и не бих му поверил трактор да управлява, та камо ли АЕЦ!

„Труд“: „В БАН откриха безплатен ток.“

Е, откритието е направено отдавна от братята индобългари.

Учените само малко са го усъвършенствали. Докато индобългарите ползват ток и не плащат, учените от БАН не ползват и не плащат. Като им свършат парите, излизат масово в неплатен отпуск. По тази причина станал конфуз оня ден, щото президентът трябвало да посети Института по органична химия, но учените точно тогава икономисвали ток и визитата се отложила. Пък в Института по математика и информатика за икономия спрели топлата вода. Ами да, що им е топла вода?! Няма да се подмиват на работното място, я!

Ще ми се тук да цитирам едно мнение на читател, като отбележа, че в никакъв случай не го споделям напълно: „Ако искат да оцелеят, БАН трябва да приложи тактиката на археолозите – хората се принудиха да откриват вампири, таласъми, мощи и самодиви – само така се получава финансиране от режима на идиотите от Герб. С какво могат да впечатлят мутрата Борисов от БАН? Да „открият“ вечен двигател, магнитен амулет против уроки, вълшебен балсам за травми, вечен асфалт и т. н.“.

Като се абстрахираме от езика на омразата, не можем да не признаем, че има някои разумни насоки за научно дирене – амулетите, балсама за травми…

Време е учените да започнат да произвеждат това, което се търси, а не каквото те си решат. Ето вчера чета, че двама младежи от отбора ни по лингвистика, ръководен от доц. д-р Держански от БАН, взели златен медал на олимпиада по лингвистика в Любляна. Няма лошо. Но кому, кажете ми, е нужно да се хвърлят усилия в областта на лингвистиката? На г-н Цветанов? Изключено! На г-н Борисов, на Тетка, на Искрето? Не! Нито пък на техните избиратели. Волтер викаше, че мъдреците живеели помежду си. И лингвистите така. Един малък кръг от хора, по-малък и от „Котараците“, си правят кефа с лингвистични изследвания. Ами те, ако ги оставиш, и със семиотиката ще почнат да се занимават.

Пак в „Труд“ чета, че правителството готвело нова концепция за възрастните хора, която предвиждала въвеждане на застраховка „Старост“ в две форми – доброволна и задължителна. В контекста на гореказаното, явно е, че в изготвянето ѝ учените от БАН не са участвали. Те никога нямаше да се сетят да въведат две форми на застраховане, които са предпоставка да се обхванат всички пенсии – който иска, си прави доброволна, който не иска – задължителна.

„Друга идея за подобряване здравето на възрастните, пишат колегите, е да се въведе „комплексна здравна услуга за възрастни“, но не е обяснено какво би включвала тя.“

И не е нужно. Какво има да му обясняват на комплексното? То на места вече съществува. На много места. Оня ден четох, че лекари, сестри и санитари работели в комбина с погребалните агенции, като им изпращали клиенти. Роднините на клиентите, де… А на някои места, като търновското село Драгановци, джипито е и поп, и лекар, и погребален агент едновременно. Това според нас се разбира под комплексни здравни грижи.

 

Ако още не сте поръчали книга 7 „Из делниците на един луд“, не чакайте. Изпратете имейл на  dr.tonyfilipov@abv.bg със следната информация: 1.Име и фамилия; 2.Телефон за връзка; 3.Офис на Еконт, който ви е най-удобен. Цената на книгата е 20лв.+цената на доставката.

7 август (само че 2012)

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top