Коментари

Алтернативата „Гацо Бацов“

Ако има нещо по-досадно от „Шоуто на Слави“, то е въпросът влиза ли „Шоуто на Слави“ в политиката. С него публиката бива занимавана поне два пъти годишно, до степен да загуби какъвто и да било интерес. А най-смешното при Слави (простете за оксиморона) е, че всеки опит най-сетне да направи партия, неизменно претърпява неуспех. Точният момент или никога не е уцелен, или вечно е пропуснат, което оставя впечатлението за творческо безсилие, подобно на завладялото телевизионния формат от дълго време насам. Изчерпани и чак втръснали до болка, водещият и неговият екип явно се чудят по кой път да хванат, като компенсират безидейността си с ужким голяма потайност около великите си планове. И доколкото последните обикновено се свеждат до извиването на ръце, за да бъде продължен договорът им с Би Ти Ви, отново има достатъчно основания за усъмняване дали обявеното спиране на шоуто не е отчаян рекламен трик заради ниския му рейтинг.

Вярно, Слави прозвуча категорично в намерението си да ни лиши от екранното си присъствие на 31 юли, а това може да означава, че просто ще се мести в друга телевизия. Или направо ще я купи. Но тъй като в никакъв случай не е глупак, той много добре знае, че така ще се превърне окончателно в карикатура на самия себе си. Въпреки че отдавна трябваше да се махне, вече е крайно наложително действително да го направи, за да осребри и малкото останала му популярност, а друг начин за това освен политиката няма. Бедата за него обаче е там, че през последните 2-3 години непрекъснато казва „хоп“, а после не скача, което го умори и по-лошото – додея на публиката. Не се получи и с референдума за мажоритарни избори, не му потръгна и с клишето за талантливите, квалифицирани и морални българи, с които щеше да вади България от „кашата“. Да не говорим, че номерът с фалшивите алтернативи неведнъж е игран и от него именно на талантливите, квалифицираните и моралните им се повдига.

Впрочем шоуменът, гласен тъкмо за „алтернатива на статуквото“, обяви, че ще прави партия, още през септември 2017 г. Тогава написа и писмо до медиите, за да разясни, че ще събира „хора, които да управляват страната“. Обещаваше да ги намери и представи, за да измъкнат България от „тази 27-годишна каша“, даже организира нещо невиждано – кастинг за политици в телевизионно шоу. Сетне се хвалеше, че на него се явили над 2 хиляди души, дори и такива, завършили престижни университети не само в страната, но и Йейл, Харвард и Кеймбридж.

Нищо от това не му попречи да направи крачка назад, за да преподпише договора си с БТВ, но изведнъж близкият до ДПС сайт „Епицентър“ отново започна да ни подгрява. На 7 юни 2018 г. същият пусна дописка със заглавие: „Слави вече е решил окончателно – прави партия! Шоуменът тръгва на битка със статуквото“, като ни обясни още в подзаглавието, че енергията и обществените очаквания към тв водещия ТРЯБВА да бъдат трансформирани в политически проект. „Сега ситуацията очевидно се е променила, тъй като повечето от сериозните социологически агенция отчитат, че бъдеща партия на „Шоуто на Слави“ не само би влязла в парламента без проблем, но и от нея ще зависи кой ще управлява България.“ И още: „В ГЕРБ със задоволство отбелязват, че през последните месеци „Шоуто на Слави“ неочаквано е променило редакционната си политика, тъй като Борисов и  Цветанов вече не са редовно подигравани и осмивани. Гербери се кълнат, че между старите приятели Борисов и Трифонов, скарали се преди години заради строеж на столичен общински терен, има затопляне на отношенията. Дали това ще доведе до следизборно сътрудничество, още е рано да се каже. Твърде възможно е партията на Слави на измести „Обединените патриоти“ като патерица в една бъдеща управленска коалиция“.

Да, твърде е възможно, понеже една „алтернатива“, създадена под крилото на управляващата партия, не би могла да я заплаши – напротив, ще й вдъхне нов живот. И точно също толкова изхабеният Борисов има най-голяма полза от подобни борци със статуквото в разгара на разклатеното си управление. Слави и друг подобен популист като националния омбудсман Мая Манолова (а двамата открай време си „играят“ заедно) са идеалният вариант за постигането на целта му, така че нищо чудно този път сценарият да сполучи. Или както се пееше в припева на „Нема такава държава“:

Пак ли ще живееш в лъжа?

Нема такава държава.

Пак ли ще търпиш и докога?

Нема такава държава.

Няма смисъл от това,

И последната илюзия умря,

В тая страна на власт е глупостта.

Така си е, факт, защото да разчиташ на такива спасители 29 години (а скоро ще станат и 30), е тъкмо тежка глупост. Но големият проблем е, че всяко статукво гледа да се опази, да се самообгрижва, и затова често ражда „алтернативи“, чиято задача е да попречат да се появи някоя истинска. Глупавите няма как да ги разпознаят, а талантливите, квалифицираните и моралните извръщат погнусено глави – не им се ще да имат нищо общо. И да, „толкова е гнусно, че не ми се коментира“, както пееше самият Слави – същият, който надали искрено си вярва, че ще увлече след себе си каймака на нацията.

Разбира се, поредното ни изиграване ще е напълно заслужено, понеже търпяхме подмяната и накрая я приехме за нещо нормално. В този ред на мисли Слави е напълно прав, когато сега казва, че не се чувства на мястото си – хора, които се себеуважават, никога не биха допуснали Гацо Бацов да им води шоу или да ги управлява. Никога не биха допуснали и статуквото нонстоп да им пробутва клонинги, заради които да заживеят в тъп скеч без изгледи за скорошен финал. Ние обаче и Слави ще преглътнем, затова нека смело си направи партията. И най-добре под лозунга „Не на простотията!“, нали? Не за друго, ами за да приключи най-сетне тази досадна потайност, но и по-важното – поне веднъж да се посмеем от сърце.

Алтернативата „Гацо Бацов“

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top