Коментари

PISA-та ни е крива

От години си мисля, че след като не сме в състояние да разпределим равномерно и логично линейките в София, шансове за смислени промени в сложни системи като образованието са съвсем малки. Ако се съди по политическите приказки или честотата на „реформите“, това не е вярно. Всяко правителство се упражнява, а и наистина има поне 3-4 неща, които бяха направени. Както и в други области обаче, все повече имаме колективна алергия към приказките по темата.

Подобно тегаво усещане вече има и по други важни въпроси. Например, колко от нас биха издържали да слушат повече от пет минути за някакви нови идеи, мерки и прочее неща за борба с корупцията? След като елементарни и очевидни неща не сработват, надали проблемът ще намери разрешение в някоя нова хитра или наистина смислена идея. Всъщност, хвърлянето на някакви поредни хрумвания за реформи или магически решения е просто трик за привличане на внимание или елементарно легитимиране за пред публика. Изнамирането им отнема не повече от десетина минути из мрежата, а после са ви единствено необходими писклив глас и „медии“.

Това зацикляне обаче все по-често е съпроводено с недоверие и дори раздразнение, когато някоя класация го регистрира. Освен това от година на година и сякаш все по-системно подобни събития стават новини за едва няколко часа. Например, кой вече отделя внимание на индекса за корупция на „Прозрачност без граници“ или на сривовете в медийната свобода в оценките на „Репортери без граници“? Дори рутинните мониторингови доклади на ЕК вече биват публично „неутрализирани“ за ден-два.

Постепенно преминаваме и на следващото ниво. Започваме да отхвърляме методологии, търсим зли намерения, обясняват ни, че подходите са объркани и не „хващат“ нашите специфики и т.н. Такива гласове се чуват все повече и по отношение на поредните PISA тестове, които отново чертаят тъжна картина. Някои дори обясниха, че те били „за азиатци“ и затова първите места са окупирани от тези нации (е, ако към тях причислите Естония и Финландия може). Сигурно не сме далеч от момента, в който някой ще ни разкрие дълбоката конспирация, насочено към България в цялата тази история с тези тестове. Или просто ще ни каже, че кривината е в PISA-та и проблема ни е измислен.

PISA-та ни е крива

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев dr.tonyfilipov (at) abv.bg 0885 233 691
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top